Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Έγραψα προχθες για το όπιο του λαού, να ασχολούμαστε δηλαδή με τον Μέσι που φεύγει από την Μπαρτσελόνα αλλά καθόλου με τον φυλακισμένο whistleblower που βοήθησε την αποκάλυψη της διαφθοράς (και του Μέσι) στο ποδόσφαιρο. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στο μεγάλο σκάνδαλο: ο εγκέφαλος της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ αθωώθηκε στη Σλοβακία, ενώ χθες ξεκίνησε η δίκη του Τζούλιαν Ασάνζ που σαπίζει στη φυλακή επειδή αποκάλυψε, μεταξύ των άλλων, τα αμερικανικά εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ.
Είχα παρακολουθήσει τα βασανιστήρια του Ασάνζ στο πρώτο μέρος της δίκης του στο Λονδίνο, στα τέλη Φεβρουαρίου. Ύστερα έπεσε η πανδημία, η δίκη πάγωσε για τα καλά και ο ιδρυτής των wikileaks έμεινε για 6 μήνες στη φυλακή, σε πλήρη απομόνωση. Η σύντροφος του και τα 2 παιδιά τους, που τον επισκέφτηκαν τις προάλλες, είχαν να τον δουν από τις 22 Μαρτίου. Οι αρχές της φυλακής του έδωσαν για πρώτη φορά μάσκα, αλλά του απαγόρευσαν να αγγίξει τα παιδιά. Διαφορετικά θα έπρεπε να μπει στη καραντίνα για 14 μέρες, χωρίς να παραστεί στη δίκη του, που άρχισε χθες.
Ο Τζούλιαν είδε χθες, για πρώτη φορά μετά από 6 μήνες, και τους δικηγόρους του. Δεν έχει προλάβει να διαβάσει το συμπληρωματικό κατηγορητήριο από τις ΗΠΑ που ζητούν την έκδοση του και το οποίο έφθασε επίσης χθες! Μετά από συνεχή αιτήματα του, για πάνω από ένα χρόνο, του παραχωρήθηκε τελικώς ένας υπολογιστής το καλοκαίρι, του οποίου το πληκτρολόγιο δεν δουλεύει. Κάτι σαν Μεσαίωνας, αλλά ψηφιακός.
Άλλωστε τη ψηφιακή δυνατότητα υποκλοπής, επικαλέστηκε η δικαστής για να μας αποκλείσει από την παρακολούθηση της. Μας είχε υποσχεθεί το Φεβρουάριο, σε μερικούς ευρωβουλευτές που την είχαμε τότε παρακολουθήσει , ότι θα επέτρεπε να παρευρεθούμε τον Μάιο, όταν επρόκειτο να επαναληφθεί. Με την πανδημία αναβλήθηκε για τις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά παρά τα σχετικά αιτήματα μας απέκλεισε χθες, όπως και δεκάδες δημοσιογράφους, για να μην υποκλέψουμε τον ήχο και την εικόνα από τη δίκη.
Όπως έχω ήδη γράψει η Λαίδη Έμμα Άρμπυθνοτ, η πρόεδρος Εφετών της περιοχής του Λονδίνου όπου γίνεται η δίκη, όπως και ο σύζυγός της, Λόρδος Τζέιμς Άρμπυθνοτ διατηρούν στενές, διαπλεκόμενες σχέσεις με εταιρείες, τη δράση των οποίων είχαν αποκαλύψει τα Wikileaks και ο δημοσιογράφος- μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Ασάνζ.
Ακόμη και άνθρωποι που έχουν διαφωνίες μαζί του, όπως ο ο Άλαν Ρουζμπρίτζερ, πρώην αρχισυντάκτης του Guardian, εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία και επικρίνουν την ισχνή αντίδραση των δημοσιογράφων στη διαδικασία έκδοσης του Ασάνζ. «Ό, τι και αν πιστεύουμε για τον Ασάνζ», εξήγησε ο Ρουζμπρίτζερ, «ο στόχος του ήταν λίγο-πολύ ίδιος με εκείνο πολλών δημοσιογράφων, οπότε με εκπλήσσει το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν μπορούν να δουν ότι αυτή η υπόθεση έχει επιπτώσεις για όλους τους δημοσιογράφους..
…Το προηγούμενο που θα δημιουργήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκδίδοντας τον Ασάνζ ώστε να δικαστεί με νόμους μιας άλλης χώρας, θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί από τα καθεστώτα για να στοχεύσουν δημοσιογράφους με ευαίσθητες πληροφορίες για ξένες δυνάμεις. […] Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι αν όλοι σηκώσουν τους ώμους τους, αφήσουν τον Ασάνζ στη μοίρα του και αυτό δημιουργήσει νομικό προηγούμενο..
..Την επόμενη φορά που ένας δημοσιογράφος της Sunday Times, για παράδειγμα, θα γράψει για το μυστικό ισραηλινό σύστημα ατομικών όπλων, όπως συνέβη στο παρελθόν, οι Ισραηλινοί θα πουν “παραβιάζει τον νόμο μας περί κρατικών μυστικών. Θα ζητήσουμε να εκδοθεί αυτό στη χώρα μας, ώστε να μπορέσουμε να τον διώξουμε ποινικά”» ( Μπορείτε να διαβάστε εδώ την αντιπαράθεση που είχα με το Liberal όταν με επέκρινε («Πώς αντιλαμβάνεται ο Στέλιος Κούλογλου την παραπληροφόρηση;») επειδή είχα χρησιμοποιήσει ανάλογα επιχειρήματα για την κόλαση που περιμένει τους -πραγματικούς- ρεπόρτερ, αν εκδοθεί ο Ασάνζ.
Σύμφωνα με τους νομικούς που έχουν αναλύσει το κατηγορητήριο των ΗΠΑ κατά του Τζούλιαν, που είναι Αυστραλός υπήκοος, υπάρχουν ξεκάθαρα πολιτικά κίνητρα πίσω από την δίωξη του: «Το αμερικανικό κατηγορητήριο που εκδόθηκε εναντίον στις 24 Ιουνίου 2020, τον κατηγορεί για 18 αδικήματα που σχετίζονται αποκλειστικά με τις δημοσιεύσεις του 2010 αμερικανικών κρατικών εγγράφων. Οι δημοσιεύσεις, που περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, τα διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ και το Γκουαντάναμο, αποκάλυψαν στοιχεία εγκλημάτων πολέμου, διαφθοράς και κυβερνητικής κακοποίησης».
Στην άλλη υπόθεση των ημερών, του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ που δολοφονήθηκε μαζί με τη φιλενάδα του το 2018 ερευνώντας την διαφθορά στη Σλοβακία, το σοκ είναι μεγάλο από την απόφαση του δικαστηρίου. Η δολοφονία του 28χρονου ρεπόρτερ είχε προκαλέσει μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και την πτώση της κυβέρνησης και όλοι τώρα περίμεναν την καταδίκη του επιχειρηματία Μάριαν Κόσνερ, που θεωρείται ο εγκέφαλος της δολοφονίας. Το δικαστήριο της Μπρατισλάβας τον αθώωσε, ελλείψει επαρκών στοιχείων και όλη η σλοβακική κοινωνία είναι σε σοκ. Ο πατέρας του δολοφονημένου δήλωσε ότι όταν άκουσε την απόφαση παράλυσε. Ο πατέρας του Ασάνζ είχε μήνες να τον δει.
Η φωτογραφία(Νίκος Μίχος) είναι από τις χθεσινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις Βρυξέλλες. Σήμερα στη δίκη καταθέτουν δύο εξαίρετοι δημοσιογράφοι και ο περίφημος Ντάνιελ Ελσμπεργκ, ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος που αποκάλυψε τα Pentagon Papers για τον πόλεμο στο Βιετνάμ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >