Είναι μερικές φορές που από μικρό ή από το «ακραίο κέντρο» (δηλαδή φανατικά αντιιαριστερό) μαθαίνεις την αλήθεια. Έτσι ο Πρετεντέρης έγραψε χθες στη στήλη του στα «Νέα»:
 
«Το 2016 η ΝΔ έβγαλε τον Μητσοτάκη για να φύγει ο Τσίπρας. Κατάλαβε ότι χρειαζόταν ένα νέο προφίλ αρχηγού και ένα άνοιγμα στο Κέντρο. Πέτυχε απολύτως.Το 2021 το ΠΑΣΟΚ έβγαλε τον Ανδρουλάκη για να μην επιστρέψει ο Τσίπρας».
 
H ανάλυση των φιλοκυβερνητικών είναι ότι με την εκλογή Ανδρουλάκη ακυρώνεται το σενάριο της «προοδευτικής διακυβέρνησης» και επίσης ότι το ΚΙΝΑΛ /ΠΑΣΟΚ θα κόψει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Διαβάστε επίσης: Κατασκευάζοντας τον αντι-Τσίπρα
 
Αυτό που φαίνεται συστηματικά να υποτιμούν, είναι τον κίνδυνο απώλειας ψήφων από την πλευρά της ΝΔ. Στις εκλογές του 2019, ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να προσελκύσει κεντρώους- κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, οι οποίοι δυσανασχετούν σήμερα με μια κυβέρνηση που συναγωνίζεται σε φαυλότητα και ανικανότητα τις δεξιές περασμένων δεκαετιών.
 
Σε ένα πρόσφατο άρθρο του στην Καθημερινή («Απόστολος Δοξιάδης: Ο Μητσοτάκης και οι κεντρώοι») ένας άλλος  φανατικός ακροκεντρώος και πρωθυπουργικός οπαδός, περιέγραφε το ψυχόδραμα που ζει. Από το υπουργικό Συμβούλιο ξεχώριζε τρεις περιπτώσεις «υπουργών του Μητσοτάκη που έχουν την πλήρη αποδοχή του μεταρρυθμιστικού κέντρου» : τον Πιερρακάκη, τον Χρυσοχοίδη και την Κεραμέως!
 
Οι τρεις έχουν μείνει τώρα δύο. Όσο για τη «μεταρρυθμίστρια » Κεραμέως, μάλλον δείχνει κάποιον άνθρωπο που το έχει ρίξει στην Εκκλησία,  βλέποντας με απόγνωση και περιγράφοντας ως εξής το υπόλοιπο κυβερνητικό σχήμα:
 
«Πολλά κυβερνητικά στελέχη είναι από μέτρια έως άθλια, παλαιοκομματικοί πολιτικάντες, ανίκανοι, φαύλοι, με αρκετούς και αρκετές να βάζουν συστηματικά τρικλοποδιές στα άξια στελέχη, εμποδίζοντας το έργο τους. Με τέτοιο πολιτικό υλικό, όμως, πώς θα γίνουν οι βαθιές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, στην υγεία, στη Δικαιοσύνη, στα πανεπιστήμια, και σε άλλους ζωτικούς χώρους; Το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» δεν αποτελεί πανάκεια. ..Με σκάρτους αξιωματικούς, τι να σου κάνει το επιτελείο; Η αξιοκρατία που σωστά κηρύσσει ο Μητσοτάκης πρέπει να αρχίσει από την κυβέρνησή του».
 
Τον κίνδυνο απωλειών της ΝΔ σε όφελος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει  και ο Μ.Κοττάκης, στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εστίας». Ο γνωστός δημοσιογράφος γράφει για τα εκ μεταγραφής στελέχη του ΠΑΣΟΚ που, παρότι στην κυβέρνηση, παραμένουν..Πασόκες:
 
«Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε επιστημονικοί συνεργάτες υπουργών της Νέας Δημοκρατίας έσπευσαν την Κυριακή στη Χαριλάου Τρικούπη και πανηγύρισαν ξέφρενα, κραδαίνοντας πράσινες σημαίες, για την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη και την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ. Ναι όπως το διαβάζετε. Στελέχη που σιτίζονται από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη…
 
..Πολιτικό απάγκιο αναζητούσαν στα πέτρινα χρόνια του κόμματός τους.. Όλοι αυτοί είναι Ν.Δ. μίας χρήσεως. Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα αποχωρήσουν».
 
Αν ο Ανδρουλάκης παίξει καλά το παιχνίδι του κέντρου, πάει περίπατο το όνειρο της ΝΔ για αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, αν κερδίσει φυσικά την πρώτη θέση. Και από την πείρα του στην Ευρώπη και την κατάρρευση της Σοσιαλδημοκρατίας όταν συμμάχησε με τη δεξιά, ο Ν. Ανδρουλάκης δύσκολα θα συναινούσε σε κυβέρνηση συνεργασίας με τον Μητσοτάκη.
 
 Όσο για την άλλη πλευρά του πράσινου λόφου και τον- επίσης υπαρκτό- κίνδυνο απώλειας ψήφων, είναι στο χέρι της Αριστεράς να πάρει τις αναγκαίες, ριζικές αποφάσεις..