Η συνολική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση αξιολογείται με αρνητικό πρόσημο από την πλειονότητα της κοινωνίας, τάση η οποία καταγράφεται σταθερά από το καλοκαίρι του 2020 και έπειτα: Χωρίς αξιόλογες διακυμάνσεις εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο μια μερίδα που αντιστοιχεί περίπου στο 60% του πληθυσμού αξιολογεί αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την κυβέρνηση, ενώ μια άλλη σημαντική μερίδα της τάξης περίπου του 40% την αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά.

Ads

Αναπόφευκτα, αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και σε επιμέρους ζητήματα διαχείρισης της πανδημικής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 7 στους 10 διατηρούν την άποψη ότι «ο αριθμός των ΜΕΘ που διαθέτει σήμερα η χώρα δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες της περιόδου» για εντατική φροντίδα, καθώς και ότι «δεν έχουν όλοι οι ασθενείς ισότιμη πρόσβαση» σε αυτές. Ενδεικτικό του οριζόντιου χαρακτήρα της αίσθησης πως οι ΜΕΘ που διαθέτει η χώρα σήμερα δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της περιόδου είναι και η σχετική διείσδυση της μεταξύ όσων αισθάνονται εγγύτερα στη Νέα Δημοκρατία: περίπου 1 στους 3 εξ’ αυτών πιστεύει ότι οι διαθέσιμες ΜΕΘ δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Διαβάστε επίσης: Έρευνα flash της Prorata για το Tvxs.gr: Τι λένε οι πολίτες για διαχείριση πανδημίας, ΜΕΘ και υποχρεωτικότητα εμβολιασμών

Συνολικότερα, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η αρνητική αξιολόγηση ως προς τη διαχείριση της πανδημίας είναι μια στάση που προκύπτει χωρίς διακρίσεις από όλες τις δημογραφικές κατηγορίες και τους πολιτικούς χώρους, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κυριότερη εκ των οποίων είναι όσοι αυτοτοποθετούνται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος.

Ads

Την ίδια στιγμή, η πλειονότητα δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη που εκφράστηκε από την κυβέρνηση ότι η πιθανότητα θανάτου δεν είναι μεγαλύτερη για τους ασθενείς με Covid-19 που περιθάλπονται εκτός ΜΕΘ συγκριτικά με τη πιθανότητα θανάτου που αφορά όσους περιθάλπονται στις ΜΕΘ. Πιο συγκεκριμένα, το 66% πιστεύει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου για όσους περιθάλπονται εκτός ΜΕΘ συγκριτικά με όσους περιθάλπονται σε ΜΕΘ, ενώ το 25% ότι οι πιθανότητες θανάτου είναι, είτε μικρότερες, είτε ίδιες εκτός και εντός ΜΕΘ. Και σε αυτή την περίπτωση η άποψη της πλειονότητας φαίνεται πως έχει οριζόντια χαρακτηριστικά, καθώς είναι πλειοψηφική και μεταξύ όσων αισθάνονται εγγύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αυτών που αισθάνονται εγγύτερα στο κυβερνών κόμμα.

Οι στάσεις της κοινωνίας, ωστόσο, δεν είναι τόσο κρυστάλλινες ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, καθώς διαφοροποιούνται βάσει του αν αυτή συνοδεύεται από ποινές οικονομικού χαρακτήρα.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας συμφωνεί με την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ορισμένα κρίσιμης σημασίας επαγγέλματα και ηλικιακές ομάδες, όπως μεταξύ όσων υπηρετούν στην αστυνομία, τις ένοπλες δυνάμεις αλλά και των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών, στέκεται αρκετά πιο επιφυλακτική ως προς την επιβολή προστίμου σε όσα άτομα άνω των 60 ετών παραμείνουν ανεμβολίαστα έως και την 16η Ιανουαρίου.

Υπό αυτή την έννοια, καταγράφεται μια σαφής διάθεση της κοινωνίας για επέκταση της υποχρεωτικότητας σε ορισμένα τμήματα του πληθυσμού, η οποία δείχνει να φρενάρεται όταν αυτή συνοδεύεται και από σχετικά πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Αναλύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ευρημάτων μπορεί κανείς να διακρίνει ορισμένες πάνδημες τοποθετήσεις αλλά και ορισμένες διαφοροποιήσεις που σχετίζονται με την πολιτική και κομματική στάση των ερωτώμενων: ενώ η άποψη περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υπηρετούντες στην αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις δεν έχει συγκεκριμένο δημογραφικό, πολιτικό ή κομματικό χρώμα, τα άτομα που αυτοτοποθετούνται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αισθάνονται εγγύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να διαφοροποιούνται σημαντικά όταν το ζήτημα της υποχρεωτικότητας τίθεται γενικώς με ηλικιακά κριτήρια ή συνοδεύεται από πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ όσοι τοποθετούνται στον ευρύτερο χώρο του κέντρου και της δεξιάς τάσσονται χωρίς προϋποθέσεις υπέρ κάθε μορφής υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό, όσοι τοποθετούνται στα αριστερά και / ή κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνονται σχετικά μοιρασμένοι υπέρ και κατά της επέκτασης με βάση ηλικιακά κριτήρια, ενώ στέκονται αποφασιστικά αρνητικά στην διάθεση της κυβέρνησης για επιβολή προστίμου σε όσους πολίτες άνω των 60 δεν συμμορφωθούν με την υποχρέωση εμβολιασμού.

*Ο Άγγελος Σεριάτος είναι επικεφαλής Πολιτικών Ερευνών της εταιρία