Η αξιολόγηση της κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, η κατάσταση στο ΕΣΥ με τις ΜΕΘ, ο κρίσιμος ρόλος τους και η ισότιμη πρόσβαση σε αυτές, αλλά και το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, είναι τα θέματα που εξετάζει η νέα έρευνα flash της Prorata για το Tvxs.gr. Πρόκειται για εβδομαδιαίες δημοσκοπήσεις που καταγράφουν τις θέσεις των πολιτών για θέματα της επικαιρότητας.

Ads

Διαβάστε επίσης: Έρευνα flash Prorata για το Tvxs.gr: Σύνοψη και ανάλυση αποτελεσμάτων

Αρνητική η αξιολόγηση της κυβέρνησης

Αρνητικά αξιολογεί την κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας η πλειονότητα των πολιτών (60%) με το 45% να δηλώνει σίγουρα αρνητικά και το 15% μάλλον αρνητικά. Αντίθετα θετική γνώμη έχει το 40% των πολιτών με το 26% να δηλώνει μάλλον θετικά και το 14% σίγουρα θετικά.

Ads

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα επιμέρους στοιχεία, καθώς σε μεγάλο ποσοστό αξιολογούν θετικά την κυβέρνηση, εκτός από τους ψηφοφόρους της ΝΔ (88%), και οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ / ΠΑΣΟΚ (73%). Αντίθετα το 95% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν αρνητική απάντηση.

Με βάση την ηλικία, στο σύνολο των ηλικιακών κατηγοριών η πλειονότητα αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση, ωστόσο τα ποσοστά μεταβάλλονται εν μέρει ανάλογα με τις ηλικίες. Από 17 έως 34 ετών, αρνητικά αξιολογεί την κυβέρνηση το 71%, από 35 έως 54 ετών το 56% και άνω των 55 ετών το 62%.

Τέλος με βάση την ιδεολογική τοποθέτηση, αρνητικά αξιολογούν την κυβέρνηση όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως Αριστεροί, Κεντροαριστεροί και Κεντρώοι, ενώ αντίθετα θετικά την αξιολογούν όσοι τοποθετούνται στο ιδεολογικό χώρο της Κεντροδεξιάς – Δεξιάς.

image

image

Ανεπαρκείς οι ΜΕΘ

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών απορρίπτει και τον ισχυρισμό περί επαρκούς ενίσχυσης του ΕΣΥ, καθώς το 70% δηλώνει πως ο αριθμός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που διαθέτει η χώρα δεν είναι αρκετός για να καλυφθούν οι ανάγκες. Μόλις το 28% δηλώνει ικανοποιημένο με την ενίσχυση που έχει πραγματοποιηθεί. Το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών αυτοπροσδιορίζονται ιδεολογικά στο χώρο της Κεντροδεξιάς  και Δεξιάς και δηλώνουν ψηφοφόροι της ΝΔ.

image

image

Ανισότητα πρόσβασης στις ΜΕΘ

Με φόντο τους πολλούς ασθενείς που δίνουν καθημερινά μάχη διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και τις καταγγελίες υγειονομικών για προνομιακή μεταχείριση επωνύμων, στο σύνολο των πολιτών, η πλειονότητα (66%) δηλώνει πως η πρόσβαση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν είναι ισότιμη (Αριστεροί 95%, Κεντροαριστεροί 83% και Κεντρώοι 70%). Αντίθετα, όσοι θεωρούν πως η πρόσβαση είναι ισότιμη προέρχονται από το χώρο της Κεντροδεξιάς (52%) και της Δεξιάς (61%) και είναι ψηφοφόροι της ΝΔ (70%).

Η πλειονότητα των πολιτών, ακόμη και των ψηφοφόρων της ΝΔ, απορρίπτει και τον ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διατυπώθηκε από το βήμα της Βουλής, πως η θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ δεν έχει διαφορές. Το 66% των πολιτών δηλώνει πως σαφώς όσοι περιθάλπονται εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες θνητότητας συγκριτικά με όσους περιθάλπονται σε ΜΕΘ. Με αυτό συμφωνεί το 52% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 83% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 79% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ.

image

image

image

image

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Σε ότι αφορά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε άτομα άνω των 50 ετών, το 58% δηλώνει πως «συμφωνεί ή τείνει να συμφωνεί», έναντι 40% που δηλώνει πως «τείνει να διαφωνεί ή διαφωνεί». Περισσότερο διχασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που κινούνται κοντά στα ποσοστά της συνολικής τάσης (51% υπέρ, 46% κατά). Αντίθετα οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ δηλώνουν συντριπτικά υπέρ της υποχρεωτικότητας σε ποσοστά 74% και 86% αντίστοιχα.

image

Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες και στο ζήτημα της επιβολής προστίμου 100 ευρώ μηνιαίως σε όσα άτομα άνω των 60 ετών δεν εμβολιαστούν. Το 56% δηλώνει πως «τείνει να διαφωνεί ή διαφωνεί» έναντι του 44% που δηλώνει πως «συμφωνεί ή τείνει να συμφωνεί». Δηλαδή από τα στοιχεία προκύπτει πως παρότι το 58% τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικότητας εντούτοις το 56% διαφωνεί με τον τρόπο του προστίμου που αποφάσισε η κυβέρνηση να την επιβάλλει. Σε αυτούς που συμφωνούν με το πρόστιμο φαίνεται πως βρίσκεται η πλειονότητα των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, σε ποσοστά 85% και 67% αντίστοιχα. Στον αντίποδα η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (82%) απορρίπτει την επιβολή του προστίμου.

image

Ομοθυμία πάντως φαίνεται να υπάρχει σε δύο ερωτήσεις: Στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε όσους υπηρετούν στην ελληνική αστυνομία (71%) και τις ένοπλες δυνάμεις (71%). Σε αυτό συμφωνεί η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων και των τριών κομμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ.

image

image

Η ταυτότητα της έρευνας

image