Την περασμένη Παρασκευή στις 9 Οκτωβρίου, ίσως να ήταν και το μεγαλύτερο φιάσκο, που ζήσαμε σε όλη τη μέχρι σήμερα εξέλιξη των περιβόητων ενημερώσεων του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.

Ads

Ίσως όμως και να έπρεπε να το περιμέναμε, με τόσα που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι με αυτά που μας είχε πει ο κος Χαρδαλιάς, την προηγούμενη φορά, δυο ημέρες νωρίτερα, την Τρίτη στις 6 Οκτωβρίου περιμέναμε να δούμε κάποια «πιασάρικη και χλιδάτη» εφαρμογή που θα μας έδειχνε από εδώ και πέρα, την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

Αυτά τουλάχιστον μας είχε υποσχεθεί. Οι επιδημιολόγοι, οι αλγόριθμοι, τα συστήματα EVA, τα μοντέλα, όλα αυτά μας έλεγε ότι καταλήγουν σε κάποιους δείκτες που τους επικαιροποιούν και συζητάνε δυο και τρεις φορές την ημέρα για να καταλήξουν σε εκτιμήσεις κινδύνου και να ανοιγοκλείνουν μαγαζιά, να ανεβοκατεβάζουν μάσκες και να δίνουν οδηγίες – αυστηρές μάλιστα – στους πολίτες που δεν καταλαβαίνουν τίποτε και συνωστίζονται στα ΜΜΜ και σε «κομματικές εκδηλώσεις» εναντίον της ΧΑ !!!

Επιπλέον, όσες αμφιβολίες και δυσπιστίες κι αν είχαμε, αυτές παραμερίζονταν μπροστά στο άκουσμα της παρουσίας του κου Πιερρακάκη. Τι διάολο, υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης είναι. Υπήρξε δε και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Google.

Ads

Τι λέμε τώρα;

Να μην «καθαρίσει την κατάσταση» με μια πρωτοποριακή εντυπωσιακή εφαρμογή, που να τρίβουν όλοι οι Ευρωπαίοι τα μάτια τους, μετά την EVA, το success story και το ελληνικό εμβόλιο, δηλαδή το φιλότιμο;

Δυστυχώς για άλλο πηγαίναμε κι άλλο τελικά μας βγήκε! Πάθαμε σοκ με την παρουσίαση! Και τι σοκ μάλιστα.

Ο μεν κος Χαρδαλιάς αφού μας ξανάπε προφορικά ότι θα έχουμε τέσσερα επίπεδα και τέσσερα χρώματα αντίστοιχα, κι ότι έτσι θα χωρίζουμε εφεξής τη χώρα, ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας, μας διάβασε έναν τους νομούς και μας είπε τι χρώμα έχει ο καθένας!

Ο δε κος Πιερρακάκης μας μίλησε λίγα λεπτάκια, μας είπε τα ίδια, αλλά χωρίς την απαρίθμηση των νομών. Μας έδειξε όμως από το laptop του, πως είναι η εφαρμογή.

Για να πεισθούμε ότι δεν ζούμε όνειρο, πήγαμε στο site, για να δούμε τι τελικά είναι αυτή η εφαρμογή και τι ακριβώς μας δείχνει.

Ανακαλύψαμε λοιπόν ότι είναι ο χάρτης της Ελλάδας, που απεικονίζεται χωρισμένη σε νομούς. Κάνεις κλικ στο νομό και σου δείχνει τι μέτρα περιοριστικά πρέπει να εφαρμόσεις, αν ζεις ή αν πρόκειται να πας σε αυτόν. Δηλαδή αυτό που διαβάζαμε μέχρι τώρα σε κείμενο, το βλέπουμε κάνοντας κλικ!

Σας κάνει δεν σας κάνει κλικ αυτό είναι όλο κι όλο. Αν σας αρέσει!

Γιατί λοιπόν πρέπει να υπάρχει ένας χάρτης και μάλιστα ακριβώς ένας τέτοιος;

Μας το εξηγεί ο κος Πιερρακάκης: «Γιατί χρειάζεται αυτός ο χάρτης; Γιατί διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα του άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Σε ένα μέρος με έναν συγκεκριμένο τρόπο, συγκεντρωμένο και να οπτικοποιείται όμορφα».

Τώρα κατά πόσον το κενό ήταν ένα ή πολύ περισσότερα, τόσο σε τοπικό, όσο και περιφερειακό επίπεδο, αυτό είναι απολύτως βέβαιο. Προφανώς όμως δεν μιλάμε όλοι για το ίδιο κενό ενημέρωσης. Οι αρμόδιοι φαίνεται ότι εννοούν το κενό πληροφόρησης αποκλειστικά και μόνον όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλουν και ότι προκειμένου να το καλύψουν, πασχίζουν φυσικά να καταστήσουν την σχετική ενημέρωση – πληροφόρηση, όσο το δυνατόν αμεσότερη.

Εμείς ωστόσο όταν ομιλούμε – σε όλα τα προηγούμενα δημοσιεύματα – περί κενού πληροφόρησης και έλλειψης ενημέρωσης, δεν εννοούμε τα περιοριστικά μέτρα. Αυτά χάρις στα ΜΜΕ, γίνονται αμέσως γνωστά, πολλές φορές μάλιστα, ενωρίτερα από τις επίσημες ανακοινώσεις. Εμείς εννοούμε, όλα εκείνα τα στοιχεία και τα δεδομένα που αποτελούν τη βάση για την επεξεργασία των βασικών επιδημιολογικών δεικτών, που είναι απαραίτητοι για να καταστεί δημόσια γνωστή η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ !!!

Έτσι γίνεται σε όλες τις χώρες, από την αρχή της πανδημίας. Η κοινωνία έχει ανάγκη από διαφάνεια και πλήρη ενημέρωση, για τον πραγματικό κίνδυνο που την απειλεί και για το πώς αυτός εξελίσσεται κάθε στιγμή. Δεν αρκεί να ενημερώνεται μόνον για τις αποφάσεις των υγειονομικών και των συναρμόδιων αρχών, είτε λαμβάνονται συνήθως μετά από πρόταση των «ειδικών», είτε άλλες φορές όχι!

Το κράτος οφείλει να καταστήσει τους πολίτες κοινωνούς σε όλη τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων και όχι απλούς αποδέκτες αποφάσεων προς εφαρμογή. Η Υγειονομική δημοκρατία αποτελεί θεσμική έννοια, η οποία ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, απαιτεί κοινωνική συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα και όχι απλώς στο επίπεδο της εφαρμογής των αποφάσεων. Οι αποφάσεις πρέπει να προϋποθέτουν παράθεση στοιχείων και δεδομένων και πλήρη ερμηνεία του σκεπτικού που τις διέπει, ώστε να καθίστανται απόλυτα τεκμηριωμένες και όχι αυθαίρετες. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις, όσο και να συνοδεύονται από θεωρητικά επιχειρήματα και πομπώδεις επικλήσεις, όπως ότι «είναι για το καλό όλων μας» και ότι «όλοι μαζί πρέπει να τις εφαρμόσουμε» ή ότι «όλοι μαζί μπορούμε», κινδυνεύουν να αποτελέσουν αντικείμενο αμφισβήτησης και στο τέλος να μην είναι εφαρμόσιμες στην πράξη.

Δυστυχώς οι χειρισμοί από την πλευρά των «υπευθύνων» δεν κινούνται στο πνεύμα που προαναφέραμε και το οποίον ο ΓΓ του ΠΟΥ, ο κος Tedros, δεν παύει να τονίζει σε κάθε δημόσια εμφάνιση και ομιλία του.

Μετά από την αναιμική αυτή «παρουσίαση», του χάρτη (!!!), εξακολουθούμε να διατηρούμε την ίδια απογοητευτική εικόνα που διατηρούμε μέχρις στιγμής.

Είναι τραγικό να διαπιστώνει κανείς ότι εκτός από το έλλειμμα ενεργειών του κρατικού μηχανισμού υπάρχει και το έλλειμμα τεκμηριωμένης πληροφόρησης και αντικειμενικής ενημέρωσης.

Είναι τραγικό να διαπιστώνει κανείς ότι χρειάστηκαν τελικά οκτώ μήνες, μια start up εταιρεία που έδωσε την ιδέα και μια ολόκληρη σπουδαία – όπως είπε ο κος Χαρδαλιάς – ομάδα, από την προεδρία της κυβέρνησης, το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, την πολιτική προστασία, επιδημιολόγους, τον ΕΟΔΥ και πολλούς άλλους, για να μας δώσουν μια εφαρμογή που δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι ανταποκρίνεται στο επίπεδο των σύγχρονων απαιτήσεων ή ότι αποτελεί προϊόν σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων. Είναι δε σίγουρο, πως δεν θα τολμούσε κάποιος, να κάνει μια τέτοια παρουσίαση σε εταιρείες, κρατικές ή ιδιωτικές, όπως στη Google. Σήμερα όλες οι χώρες διαθέτουν εξαίρετα συστήματα παρακολούθησης της πανδημίας, με εντυπωσιακές απεικονίσεις στοιχείων, δεικτών και πλήθος ενημερωτικών γραφημάτων.

Δεν είδαμε ούτε μια απεικόνιση στοιχείων ή κάποιων άλλων δεδομένων, που να δείχνουν πως καταλήγουν τελικά οι μάγοι της διαχείρισης της πανδημίας να χρωματίζουν τον κάθε νόμο, ανάλογα με το επίπεδο επικινδυνότητας.

Θα πρέπει δηλαδή να βασιστούμε στο ότι: Κάτι θα πρέπει να ξέρουν περισσότερο από εμάς; Ή πάλι θα πρέπει να τους έχουμε γενικά εμπιστοσύνη, όπως έχουν κι αυτοί στους «ειδικούς»;

Είναι λοιπόν φανερό, ότι δεν αρκεί απλώς ένας έγχρωμος χάρτης με ενεργούς συνδέσμους που παραπέμπουν σε δεδομένα πακέτα περιοριστικών μέτρων. Αυτό δεν αποτελεί καν εφαρμογή.

Εξάλλου είναι προφανές ότι η ένδεια της εφαρμογής οφείλεται σε ένδεια των στοιχείων.

Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει αυτό που επιβάλλεται να γίνει, έστω και με την τεράστια μέχρις στιγμής καθυστέρηση, είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα, όπου ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ, και ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ, θα πρέπει να διατίθενται όλα τα στοιχεία, που καταχωρούνται, που συλλέγονται αναφορικά με όλες τις απαραίτητες παραμέτρους, που αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό, όσο το δυνατόν περισσότερων επιδημικών δεικτών, ώστε να μπορεί κανείς χάρις στην κατάλληλη επεξεργασία τους, να προχωρεί ΕΓΚΑΙΡΑ στην εκτίμηση κινδύνου.

Μέχρις στιγμής, έχει πολλές φορές διαπιστωθεί ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα, στη παραμετροποίηση, στη καταγραφή, στον τρόπο της επεξεργασίας και προφανώς στην εγκυρότητα των στοιχείων, κυρίως με ευθύνη του ΕΟΔΥ.

Αυτό έχει σαν συνέπεια, να μην έχει στη διάθεσή της το κατάλληλο υλικό, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου υγείας, όπως άλλωστε έχουν δηλώσει ουκ ολίγες φορές κάποια από τα μέλη της.

Επίσης έχει σαν αποτέλεσμα, το να υπάρχει σε σταθερή βάση, σοβαρή διάσταση με τα αποτελέσματα της επεξεργασίας, που προέρχονται από Διεθνή πανεπιστημιακά κέντρα, που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο και αποτελούν κέντρα αναφοράς όλων όσων ασχολούνται με την εξέλιξη της πανδημίας (κυβερνητικών, επιστημονικών οργανισμών, ερευνητών κλπ) σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ας σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά είναι κοινά, δεδομένου ότι η πηγή άντλησής τους είναι οι ίδιες οι χώρες που τα αποστέλλουν, σε καθημερινή βάση. Για τη χώρα μας, εν προκειμένω, την ευθύνη για την αποστολή των στοιχείων την έχει ο ΕΟΔΥ.

Σε όλη την πολύμηνη αρθρογραφία μας στο tvxs, όχι μόνο έχουμε αναδείξει το θέμα αυτό, αλλά έχουμε προτείνει και συγκεκριμένες λύσεις, παρουσιάζοντας πολλές φορές πίνακες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση, παραμετροποίησης, καταγραφής και επεξεργασίας των απαραίτητων στοιχείων που αναφέραμε. Ουδέποτε όμως εισακουσθήκαμε.

Πατήστε πάνω στις εικόνες για να δείτε ολόκληρους τους πίνακες

image

image

Ωστόσο θα επαναλάβουμε τις προτάσεις μας, με αφορμή τη δήλωση του κου Πιερρακάκη, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά δεν είναι απλώς άλλη μια δήλωση, σαν τις άλλες, για επικοινωνιακές σκοπιμότητες, αλλά ότι βασίζεται σε μια ειλικρινή πρόθεση :

«Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε ανοιχτοί στις ιδέες και στις προτάσεις που μας υποβάλλουν πολίτες και φορείς, τις αξιολογούμε, υλοποιούμε όσες είναι συμβατές με την ευρύτερη στρατηγική μας και το σχεδιασμό μας, όσες παράγουν προστιθέμενη αξία».

Το μέλλον θα αποδείξει, εάν οι προθέσεις μπορούν να γίνουν πράξη !!!