Η Πηνελόπη Ζαλώνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Υποκριτική, και έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες του θεάτρου. Το 2018 εκδόθηκε η πρώτη της ποιητική συλλογή Το Άλφα του Βαλσάμου από τις εκδόσεις Provocateur. Έχει επίσης μεταφράσει το θεατρικό έργο Η αρρώστια της νιότης του Φέρντιναντ Μπρούκνερ, το μυθιστόρημα Darling του Φρέντερικ Ράφαελ, καθώς και αρκετά δοκίμια και ποιήματα τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Βακχικόν. Η νέα της ποιητική συλλογή Το κέρασμα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Ads

Τι είναι εκείνο που σας ωθεί να γράφετε;

H αιώνια αναζήτηση της αλήθειας σε οποιαδήποτε μορφή, η διαρκή αμφισβήτηση του status quo, και φυσικά η ανθρώπινη ολότητα και ακεραιότητα.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσάς να καταφέρετε να εκφράσετε τη σκέψη σας πάνω στο χαρτί;

Ads

Είναι εύκολο γιατί είμαι η «ενδιάμεση», οι λέξεις πάντα αυτονομούνται κατά κάποιον τρόπο και ανήκουν στο συλλογικό ασυνείδητο με την κοινή μορφή των συμβόλων και αναμνήσεων αποκτώντας μια υπόσταση ολότελα δική τους. Άλλωστε, ένα ποίημα, ένα τραγούδι, μια ιδέα, είναι γέννημα πολλών που διατυπώνεται μέσω της συνεργασίας – κανένα αποτέλεσμα ατομικότητας δεν υπάρχει. Το δικό μου χρέος είναι απλώς να υφάνω αυτές τις λέξεις με αρμονικό τρόπο σε ποίηση. Το δύσκολο κομμάτι είναι να δίνω το παρών αφήνοντας στην άκρη οποιαδήποτε ατομική αυταρέσκεια, άμεσα οφέλη, γρήγορους ρυθμούς και να στερεώσω σε λόγο την πραγματικότητα με γνώμονα το συναίσθημα παρά την λογική.

Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Αναγνωρίζω την αξία όλων όσων καταπιάστηκαν με τις λέξεις (διεκδικώντας την πολυπόθητη αθανασία) αλλά πιο συγκεκριμένα θαυμάζω το έργο των ελλήνων συγγραφέων και ποιητών της λεγόμενης γενιάς του ’30. Τότε που οι Σεφέρης, Ρίτσος, Ελύτης, Εμπειρίκος, Μυριβήλης και άλλοι επαναπροσδιόρισαν την ελληνικότητα και ποιούσαν πολιτισμό με την γλώσσα τους.

Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σας;

Ο άνθρωπος και η πραγματικότητα τρέφουν συνήθως την φαντασία μου, οτιδήποτε ζω, βλέπω, αγγίζω, μυρίζω και οποιοδήποτε ερέθισμα με κινήσει και με συγκινήσει επιδιώκω να το καταγράψω ώστε να το παγιδεύσω κάπου στα βάθη.

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.

Το κέρασμα είναι η δεύτερη ποιητική μου συλλογή, αποτελείται από ποιήματα που έχω γράψει κατά καιρούς, τα περισσότερα είναι κοινωνικοπολιτικής φύσης και ελπίζω το «φίλεμα» αυτό να σας χορτάσει.

Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Φρονώ ότι κάποιος ενδεχομένως γεννιέται με ένα δυναμικό, ένα χάρισμα,  αλλά αν αυτό δεν καλλιεργηθεί και δουλευτεί καταλλήλως με «τεχνικές» και πολύ διάβασμα, σίγουρα κάποια στιγμή θα πάει χαμένο. Έχουμε συναντήσει όλοι μας ταλαντούχους συγγραφείς που όμως δεν είχαν την επιδεξιότητα να σταθούν στον χρόνο γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. Αυτή είναι η υποκειμενική μου μέτρηση, ειδικά στους καιρούς μας, μιας και όλα έχουν ειπωθεί και η μελέτη είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός συγγραφέα.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον τομέα της λογοτεχνίας τι θα ήταν αυτό;

Απολαμβάνω πάντα τα κείμενα τα οποία υπαινίσσονται περισσότερο – μ’ αυτόν τον τρόπο έχω τροφή και εγώ ως αναγνώστης. Αν είμαι αρκετά συντονισμένη, θα ταυτιστώ με τις λέξεις του εκάστοτε λογοτεχνικού έργου. Θα προτιμούσα λοιπόν οι συγγραφείς να ξεκινούν ως απλοί καταγραφείς γεγονότων, σαν δημοσιογράφοι ή ιστορικοί και η καλλιτεχνία θα ακολουθήσει. Ας ανακαλύψει ο καθένας μας την φωνή και τον ρυθμό του – χωρίς να επιδιώκουμε τελειότητες – και όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.

Έχετε επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Όσο εμμένω στην παρατήρηση των γεγονότων και πραγμάτων γύρω μου και στην αναζήτηση της αλήθειας, θα συνεχίσω να γράφω με συναίσθηση, ακόμα κι αν αυτό που ψάχνω μπορεί να μην το βρω ποτέ.