Η Κωνσταντίνα Σκουφή γεννήθηκε στον Πειραιά το 1983. Σπούδασε στη σχολή Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. και εργάζεται στον χώρο της φαρμακευτικής βιομηχανίας. Τελευταία της ποιητική συλλογή «Χώμα στον αέρα» (εκδόσεις Βακχικόν 2020).

Ads

Τι είναι εκείνο που σας ωθεί να γράφετε;

Η μεγάλη αγάπη μου για την ποίηση και τη λογοτεχνία. Νομίζω ξεκίνησα να γράφω με σκοπό να δοκιμάσω να γράψω ένα όμορφο ποίημα, που να εκλύει τη συγκίνηση που ένιωθα εγώ πολλές φορές διαβάζοντας. Έκτοτε, εξακολουθώ και δοκιμάζω.   
Οπωσδήποτε είναι κι ο καθησυχασμός του έσω κόσμου, η χάραξη μονοπατιού σε μια άγρια βουνοπλαγιά. 

Πόσο εύκολο ή δύσκολο για εσάς είναι να καταφέρετε να εκφράσετε τη σκέψη σας πάνω στο χαρτί;

Ads

Συνήθως καταγράφω την πρώτη ιδέα και μετά την ακολουθώ να δω πού βγάζει. Αρκετές φορές με δυσκολεύει, καμιά φορά θέλει ν’ αλλάξει και την ίδια την αρχική σκέψη.

Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Ο αναγνώστης θα μπορούσε ίσως να τις διακρίνει, για μένα είναι δύσκολο. Σίγουρα έχω επηρεαστεί απ’ όλα τα ερεθίσματα και όλες τις τέχνες. Όλα θα έχουν κάνει τη μυστική τους διαδρομή και θα έχουν πάρει την πιο φανερή ή πιο κρυφή τους θέση.
Από τα δημοτικά τραγούδια, τα λαϊκά, τα ροκ, τα κάθε είδους τραγούδια μέχρι την αρχαία τραγωδία και το ελισαβετιανό θέατρο.
Από τους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους και τη ρωσική λογοτεχνία έως τη σύγχρονη ευρωπαϊκή  και αμερικανική λογοτεχνία και ποίηση, τα animation της Disney και της Pixar.   

Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σας;

Ο φόβος, η μνήμη, οι άνθρωποι και οι συσχετισμοί τους, ο θάνατος, η αγάπη. Τα  γνωστά θέματα από καταβολής ανθρώπου. Τα βασικά χρώματα στα οποία μπορεί ν’ αναλυθεί οποιασδήποτε απόχρωσης θεματολογία.

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.

Το «Χώμα στον Αέρα» είναι μια συλλογή με ποιήματα, χωρισμένα σε τρεις ενότητες, που γράφτηκαν μέσα στο διάστημα 2015-2019. Ήταν ένα χρονικό πλαίσιο με μεγάλες εναλλαγές σκηνικού τόσο σε εθνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Όπως συμβαίνει πιστεύω με τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, το συγγενές με το επίκτητο συνεργάζονται. 

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον τομέα της λογοτεχνίας τι θα ήταν αυτό;

Θα ήθελα να μειωθεί η έκταση της εμπορευματοποίησής της.

Έχετε επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Όχι άμεσα αλλά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σκοπεύω να προχωρήσω με τη συγγραφή και έκδοση ενός νέου βιβλίου, αρκετά προσωπικού. Με τα ποιήματά του ορμώμενα από το μοίρασμα της ζωής με τον εγγύτερο μου άνθρωπο.