«Φτερωτός Κλέφτης»
της Χριστοφίλης Λεκκάκου
εκδ. Βακχικόν

Ads

Στον Φτερωτό Κλέφτη μπορείς να αποκοιμηθείς στα κλαδιά ενός δέντρου κι όταν ξυπνήσεις να απολαύσεις ένα πρόγευμα όλο λιχουδιές λίγο πριν από μια πτήση ανάμεσα στα ροζ  και μωβ σύννεφα.

Στον Φτερωτό Κλέφτη τα γουρουνάκια μιλούν, τα λουλούδια ανθίζουν όλον τον χρόνο, οι διαφωνίες λύνονται με συζήτηση και οι απορίες είναι πάντοτε καλοδεχούμενες, ενώ τα παιδιά ανακαλύπτουν τις μεγάλες αλήθειες της ζωής χωρίς πρώτα να περάσουν από τη δοκιμασία του πόνου και της απώλειας. Η παραμονή στον Φτερωτό Κλέφτη είναι μόνιμη, και έτσι κι αλλιώς κανένας δεν θα ήθελε να φύγει- ή μήπως όχι;

Στο πρώτο, φιλοσοφικό μυθιστόρημα της, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν, η Χριστοφίλη Λεκκάκου μας αφηγείται μια αντισυμβατική ιστορία ενηλικίωσης με φόντο τη δική της εκδοχή του παραδείσου. Ο Φτερωτός Κλέφτης είναι ένα καταφύγιο για μικρά παιδιά που εγκατέλειψαν πρόωρα τον μάταιο κόσμο μας, ένας μαγικός τόπος όπου μπορούν να κατακτήσουν τη σύνεση και τη γνώση διατηρώντας αλώβητη την καθαρή ματιά, τον αυθορμητισμό και την αγνή, ασίγαστη περιέργεια της παιδικής ηλικίας.

Ads

Ο Ντάνιελ, ο 12χρονος πρωταγωνιστής, φτάνει εκεί μετά τον αιφνίδιο θάνατο του σε τροχαίο δυστύχημα και σύντομα ανακαλύπτει πως η αγαπημένη του δραστηριότητα είναι να επισκέπτεται τον Θεό στο σπίτι του για να συνομιλήσει μαζί του. Μόνο που ο θεός της συγγραφέα δεν είναι ένας πράος ηλικιωμένος ούτε η οργισμένη, εκδικητική φιγούρα της Βίβλου, αλλά ένα παιδί. Ένα παράξενο παιδί οπλισμένο με τη σοφία αιώνων, ικανό να αγαπά χωρίς όρια, όχι όμως και να ερωτεύεται. Ένας θεός που καθοδηγεί χωρίς να κρίνει, που αγκαλιάζει αντί να τιμωρεί και μοιράζει απλόχερα την προσοχή του σε όσους την επιζητούν.

Αν η εξιδανικευμένη αυτή απεικόνιση της παιδικότητας παραπέμπει στο κίνημα του ρομαντισμού και ξενίζει ελαφρώς όσους συνυπάρχουν συστηματικά με μικρά παιδιά, το βιβλίο της Χριστοφίλης Λεκάκκου δεν είναι ένα εγχειρίδιο για γονείς- βέβαια όλοι οι γονείς έχουν που και που ανάγκη μια υπενθύμιση της σπουδαιότητας της αποστολής τους, αφού είτε το συνειδητοποιούν, είτε όχι κρατούν στα χέρια τους τον κόσμο του αύριο. Ουσιαστικά, ο «Φτερωτός Κλέφτης» είναι μια αλληγορία για την χαμένη μας αθωότητα, μία φιλοσοφική διερεύνηση των δυνατοτήτων του ανθρώπου και της μορφής που θα είχε η ανθρωπότητα αν κινητήριος δύναμη στην αλληλεπίδραση μας με τους γύρω μας ήταν η συμπόνια.

Στα χρόνια της παραμονής του στον παράδεισο, ο Ντέιβιντ μαθαίνει όσα δεν πρόλαβε να μάθει στη διάρκεια της ζωής του κι ακόμα περισσότερα. Αντιλαμβάνεται γιατί η διαφορετικότητα είναι πολύτιμη, έρχεται αντιμέτωπος με την ψυχή του, καταφέρνει ακόμα και να βιώσει τον έρωτα. Συγχρόνως, παραμένει πάντοτε ένα παιδί και άρα όμοιος με τον δημιουργό του. Όμως το ταξίδι του ώριμου όσο και αγνού Ντέιβιντ δεν έχει ακόμα τελειώσει: είναι πια έτοιμος να επιστρέψει στη Γη, κουβαλώντας μέσα του τη γνώση, την εμπειρία και τα συναισθήματα που έχει περισσότερο ανάγκη ο κόσμος των ζωντανών.

Γεννημένη το 1991 στην Αθήνα, η Χριστοφίλη Λεκκάκου έγραψε την πρώτη της ιστορία σε ηλικία μόλις οκτώ ετών και έξι χρόνια αργότερα ολοκλήρωσε ένα πρώτο, εφηβικό μυθιστόρημα. Σπούδασε Παιδαγωγικά Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με σπουδές Νομικής στην Κύπρο, ενώ σήμερα είναι ασκούμενη δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

image

* Χριστίνα Σανούδου