Ο Στέργιος Φωτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στην Ευρωπαϊκή Πολιτική από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν και στην Επικοινωνία από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών.

Ads

Ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών πάνω στη διαδικασία του κορυφαίου υποψήφιου (Spitzenkandidaten) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί και παρουσιαστεί σε ακαδημαϊκά περιοδικά και συνέδρια. Εργάζεται στη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο τμήμα παρακολούθησης και ανάλυσης των μέσων ενημέρωσης. Αυτή είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή. Ασχολείται επίσης με τη μουσική.

Από τις εκδόσεις Βακχικόν μόλις κυκλοφόρησε η ποιητική του συλλογή «Ελεγείας χρόνος».

Τι είναι εκείνο που σας ωθεί να γράφετε;

Στα 32 μου έχω πια πειστεί ότι η συγγραφή για μένα αποτελεί οξυγόνο, είτε έχει να κάνει με έρευνα και ακαδημαϊκό άρθρο είτε με ποιητική συλλογή. Είναι ο τρόπος για να εκφράσω τις ιδέες μου, τα συναισθήματά μου, και τους προβληματισμούς μου. Ταυτόχρονα, αποτυπώνω στιγμές μου, είτε όμορφες είτε δυσάρεστες, που ενδεχομένως λησμονηθούν ή απωθηθούν με την πάροδο του χρόνου. Για ορισμένες βέβαια, θεωρώ ότι είναι απίθανο.

Ads

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσάς είναι να καταφέρετε να εκφράσετε τη σκέψη σας πάνω στο χαρτί;

Θα έλεγα ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συναισθηματική μου κατάσταση. Υπάρχουν περίοδοι στις οποίες νιώθω ότι έχω ανάγκη να πω πολλά, ενώ σε άλλες προτιμώ τη σιωπή. Η ποίηση γενικά με χαλαρώνει, ιδιαίτερα όταν ζορίζομαι αρκετά.

Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Νομίζω πως είναι δύσκολο να αναφερθούμε στις επιρροές μας με ακρίβεια. Αγαπώ και θαυμάζω τα έργα των Κωνσταντίνου Καβάφη, Γιάννη Ρίτσου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Τάσου Λειβαδίτη, Γιώργου Σεφέρη, Νίκου Εγγονόπουλου, Τίτου Πατρίκιου, Νίκου Καββαδία, Άγγελου Σικελιανού, Κώστα Καρυωτάκη, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Νίκου Καζαντζάκη, Albert Camus, Franz Kafka, Jean-Paul Sartre, και άλλων.

Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σας;

Το περιεχόμενο των ποιημάτων, στα οποία η γυναίκα κατέχει κεντρικό ρόλο, είναι κάποτε υπαρξιακό, άλλοτε ερωτικό, μερικές φορές πολιτικό. Πρόκειται για ελεγεία προς τη γενναιότητά της.

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.

Θα σας πω ότι εμπεριέχει λυτρωτικές αλήθειες, καθώς προέκυψε κατά τη διάρκεια μια περιόδου βαθιάς ενδοσκόπησης και ειλικρινούς εξομολόγησης. Είμαι ευγνώμων στους ανθρώπους με τους οποίους συνομίλησα όλο εκείνο το διάστημα.

Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Θεωρώ και τα δύο εξίσου σημαντικά. Για μένα η συγγραφή προκύπτει από μια πηγαία, εσωτερική ανάγκη έκφρασης που διανθίζεται από αναγνώσματα και βιώματα.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον τομέα της λογοτεχνίας τι θα ήταν αυτό;

Χωρίς να πιστεύω ότι η διαδικασία μάθησης σταματάει κάποια στιγμή στη ζωή μας, θεωρώ ότι έχω πολύ δρόμο μπροστά μου προκειμένου να προτείνω τεκμηριωμένα κάποια συγκεκριμένη αλλαγή.

Έχετε επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Αυτήν τη στιγμή θα ήθελα να δώσω χώρο και χρόνο στην πρώτη μου ποιητική συλλογή, αν και έχω ορισμένες σκέψεις που βρίσκονται σε σχετικά αφηρημένο-αρχικό στάδιο. Ελπίζω να τα πούμε εν καιρώ.