Την Πέμπτη 7 Μαρτίου στις 18:00 οι εκδόσεις Παπαδόπουλος και ο IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο των Βασιλική Γεωργιάδου και Αναστασία Καφέ, «Εκλογική συμπεριφορά». Η μελέτη της εκλογικής συμπεριφοράς δίνει απαντήσεις, καταγράφει όλους τους παράγοντες σταθερότητας και εξηγεί τις μεταβολές, ιδιαίτερα μάλιστα τις απότομες αλλαγές.

Ads

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Μαριέττα Γιαννάκου, π. υπουργός-π. βουλευτής-π. ευρωβουλευτής
Ευτυχία Τεπέρογλου, λέκτορας Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Νόνη Καραγιάννη, γεν. διευθ. του Αθήνα 9.84fm.

Ads

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Τι διαμορφώνει τις επιλογές των ψηφοφόρων; Πότε συμμετέχουν στις εκλογές και γιατί «αρέσει» ένας πολιτικός και κομματικός σχηματισμός περισσότερο; Ποιος υποψήφιος έχει τα προσόντα για να προσελκύσει τον πολίτη; Η μελέτη της εκλογικής συμπεριφοράς δίνει απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα που επανέρχονται συχνά στις συζητήσεις μας. Καταγράφει όλους τους παράγοντες σταθερότητας και εξηγεί τις μεταβολές, ιδιαίτερα μάλιστα τις απότομες αλλαγές. Ένα «καθιερωμένο» κόμμα μπορεί να χάσει την επιρροή του όταν παράπονα, προσδοκίες και

διαμαρτυρίες μετατρέπονται από τον ψηφοφόρο σε διάθεση τιμωρίας ή και εκδίκησης. Με τον ίδιο, σχεδόν, τρόπο που επηρεάζουν τα θέματα των ανισοτήτων, της μετανάστευσης και της ασφάλειας. Στο πρώτο μέρος αναλύονται τα «ιστορικά μοντέλα» εκλογικής συμπεριφοράς. Στο δεύτερο μέρος το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε πτυχές της εκλογικής συμπεριφοράς που είδαμε στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα, η ανάλυση εστιάζει στο φαινόμενο των «Αγανακτισμένων», στην εμφάνιση της Χρυσής Αυγής και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015. Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς, γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και εις βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας. Διευθυντής της σειράς είναι ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Βασιλική Γεωργιάδου
Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στην Αθήνα και στο Münster (Γερμανία). Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Βεστφαλικού Βιλχελμίου Πανεπιστημίου του Münster. Μελετά τα προβλήματα της ύστερης νεωτερικότητας και από το 1999 διδάσκει Πολιτική Κοινωνιολογία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Από τον εκδοτικό οίκο Peter Lang κυκλοφορεί το βιβλίο της Griechenlands Nicht-kapitalistische Entwicklungsaspekte im 19. Jahrhundert (1991). Σε συνεργασία με τους Λεωνίδα Λουλούδη και Γιάννη Σταυρακάκη δημοσίευσε το βιβλίο Φύση, κοινωνία, επιστήμη στην εποχή των “τρελών αγελάδων” – Διακινδύνευση και αβεβαιότητα (1998). Έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του συλλογικού τόμου Η Ακροδεξιά – Ιδεολογία, πολιτική, κόμματα (2004). Με τους Θάνο Λίποβατς και Νίκο Δεμερτζή εξέδωσε το συλλογικό έργο Θρησκείες και πολιτική στη νεωτερικότητα (2002). Σε μετάφραση και σχολιασμό της κυκλοφορεί το βιβλίο του Γερμανού καθηγητή Rudolf Wildenmann, Η εκλογική έρευνα – Συμπεριφορά του εκλογικού σώματος και ανάλυση εκλογών (1998). Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά
και συλλογικούς τόμους. Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής της επιθεώρησης Επιστήμη και Κοινωνία.

Αναστασία Καφέ
Είναι διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας και Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών. Έχει διδάξει Πολιτική Θεωρία και Πολιτική Ανάλυση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση αρκετών ερευνητικών προγραμμάτων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν σε ζητήματα μελέτης της πολιτικής συμπεριφοράς, του ακροδεξιού φαινομένου και του πολιτικού ριζοσπαστισμού ενώ έχει δημοσιεύσει αντίστοιχα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και συλλογικούς τόμους.