Μετά τα μέτρα σοκ που προωθεί ο Σαρκοζί για την «καταπολέμηση της εγκληματικότητας», με αφορμή τις ταραχές στα μέσα Ιουλίου μετά τη δολοφονία ενός μετανάστη από αστυνομικό, ο Γάλλος Πρόεδος δήλωσε ότι «οι δήμαρχοι που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε θέματα ασφάλειας και πρόληψης της εγκληματικότητας θα πρέπει να πληρώνουν υψηλά πρόστιμα».

Ads

«Οι δήμαρχοι πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους (…) Δεν έχουν το δικαίωμα να απαλλάσσονται των ευθυνών τους λέγοντας ότι είναι θέμα της κυβέρνησης», δήλωσε ο Εστροσί, που είναι και δήμαρχος της Νίκαιας, στην εφημερίδα le Journal du Dimanche. «Οι δήμοι που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους σε θέματα ασφάλειας, πρόληψης της εγκληματικότητας θα πρέπει να πληρώνουν υψηλά πρόστιμα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Εστροσί πολλοί δήμαρχοι αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Γιατί η Μαρτίν Ομπρί (δήμαρχος της Λιλ και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος) δεν θέλει να τοποθετήσει κάμερες ασφαλείας στην πόλη της; (…) Γιατί ο δήμαρχος της Γκρενόμπλ δεν κάνει κάτι για να προσφέρει ασφάλεια στην περιοχή του και παραπονιέται ότι γίνονται ταραχές;», τόνισε.

Ο Μισέλ Ντεστό, δήμαρχος της Γκρενόμπλ, , έχει επικρίνει το Σαρκοζί τονίζοντας ότι στιγματίζει τους μετανάστες. Απαντώντας στα σχόλια του Εστροσί, ο Ντεστό δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ότι πρόκειται για «μία μορφή αντιπερισπασμού» και ότι η κύρια ευθύνη για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ανήκει στο κράτος.

Ads