Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα νέα μέτρα που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Εγκλωβισμένος στο σκάνδαλο Μπετανκούρ, το συνταξιοδοτικό και με τη δημοτικότητά του να έχει φθίνουσα πορεία, ο Σαρκοζί ξεσπάει στους μετανάστες και προωθεί σοκαριστικά «μέτρα κατά της εγκληματικότητας». Μέχρι και «ηλεκτρονικό βραχιόλι για τους εγκληματίες» προβλέπουν τα νέα μέτρα.

Ads

Μεταξύ άλλων, τα νέα μέτρα προβλέπουν στέρηση της γαλλικής υπηκοότητας σε όσους μετανάστες θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αστυνομικού ή άλλου δημόσιου λειτουργού, ποινή φυλάκισης 30 χρόνων, και στέρηση της γαλλικής υπηκοότητας για τη δολοφονία αστυνομικού, στέρηση της γαλλικής υπηκοότητας στους πολυγαμικούς και σε όσους υιοθετούν την πρακτική της κλειτοριδεκτομής, αναθεώρηση της πρακτικής χορήγησης γαλλικής υπηκοότητας για τους ανήλικους εγκληματίες, στέρηση των παροχών περίθαλψης και εκπαίδευσης στους μετανάστες που δεν έχουν καταγραφεί στα μητρώα, χρήση του ειδικού ηλεκτρονικού βραχιολιού για τους κατά συρροή εγκληματίες που θα υποχρεωθούν να το φορέσουν για μεγάλο διάστημα μετά την έκτιση της ποινής τους.

Τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει τα νέα μέτρα με τους Σοσιαλιστές να προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν τον στιγματισμό «ούτε των ξένων, ούτε των Γάλλων μεταναστών, ούτε των ταξιδιωτών, όπως ξεδιάντροπα πράττει ο πρόεδρος», ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, Mισέλ Pοκάρ κάνει λόγο για «ναζιστικά μέτρα».

Ωστόσο η κοινωνία εμφανίζεται σχεδόν διχασμένη σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της CSA που δημοσιεύεται στο περιοδικό Marianne. Ειδικότερα η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 51% των Γάλλων αποδοκιμάζουν τα νέα μέτρα που προωθεί ο Σαρκοζί, ενώ το 46% την επιδοκιμάζουν. Σημειώνεται ότι δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην εφημερίδα Le Figaro έδειχνε ότι η πλειοψηφία των Γάλλων υποστηρίζουν τα σχέδια του Σαρκοζί,

Ads

Το 69% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει «αναποτελεσματική» την κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας από το 2002 και μετά, όταν ακόμη ο Νικολά Σαρκοζί ήταν υπουργός Εσωτερικών.