«Μεταβατική ΕΡΤ» με μικρό αριθμό εργαζομένων προτείνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναζητώντας τη «χρυσή τομή» με τους κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίο ωστόσο φαίνεται πως δεν πείθονται και εμμένουν στην αρχική τους στάση. Αρνητική είναι και η απάντηση των εργαζομένων που δηλώνουν πως δεν πρόκειται να δεχτούν μια «μαϊμού ΕΡΤ». Τα πάντα θα κριθούν στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο πριν από τη σύσκεψη το ΣτΕ αναμένεται να αποφασίσει αν θα χορηγήσει ή όχι προσωρινή διαταγή με την οποία θα «παγώνει» προσωρινά την από 11.6.2013 πραξικοπηματική απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ. Στο μεταξύ, πλήθος κόσμου παραμένει συγκεντρωμένο στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Από τις 19:00 το απόγευμα πραγματοποιείται μεγάλη συναυλία από όλες τις ορχήστρες της Αθήνας. (Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του τριημέρου στο προαύλιο της ΕΡΤ). Δημοσκόπηση Tvxs.gr – Το συντριπτικό 65% διαφωνεί με το «λουκέτο» στην ΕΡΤ. Παρακολουθήστε ζωντανά μέσω tvxs.gr το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Ads

Στο μεταξύ, την Παρασκευή στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, βρέθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) Ζαν Πολ Φιλιπό. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ζήτησε την άμεση επαναφορά του σήματος της ΕΡΤ. Το άνοιγμα της ΕΡΤ ζητά με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν ΣουλτςΣτο Σύνταγμα, καλλιτέχνες διαδήλωσαν κατά του «λουκέτου» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Στη Βουλή ο επικεφλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά κατά του υπ. Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, λέγοντάς του: «είστε οικονομολόγος, όχι συνταγματάρχης». 

Τη Δευτέρα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί της συγκυβέρνησης αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα για να αναζητήσουν τη «χρυσή τομή» σε μια ανοιχτή αντιπαράθεση στην οποία φαίνεται ότι δεν μπορούν να κερδίσουν όλοι. Και οι τρεις εταίροι επισημαίνουν πως δεν επιθυμούν εκλογές, ωστόσο είναι οι ίδιοι που είτε με διαρροές είτε με επίσημες δηλώσεις βάζουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών στο τραπέζι. «Το ζήτημα της ΕΡΤ είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Όποιος  επιλέγει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, έχει και την ευθύνη. Ας αναλάβουν, λοιπόν, την ευθύνη τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φώτης Κουβέλης μετά από συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της EBU.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε εδώ τα γεγονότα μέχρι τις 15.00 όπως μεταδόθηκαν από το tvxs.gr λεπτό προς λεπτό 

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των συναυλιών στο προαύλιο της ΕΡΤ για το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης είχε την Παρασκευή συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας και σύμβουλο του πρωθυπουργού Δημήτρη Σταμάτη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημήτρης Σταμάτης παρουσίασε συμβιβαστική – μεταβατική προταση για το θέμα της ΕΡΤ (Διαβάστε: Προσωρινό πρόγραμμα «μαϊμού» στην ΕΡΤ για εκτόνωση της κρίσης) εν όψει και της συνάντησης των τριών αρχηγών τη Δευτέρα, ενώ ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε το αίτημα της Δημοκρατικής Αριστεράς για άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ. 

Ads

Ο υπουργός Επικρατείας πρότεινε: α) άμεση επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης με ντοκιμαντέρ και εκπομπές σε επανάληψη και β) αποδοχή της πρότασης για κλείσιμο της παλαιάς ΕΡΤ και δημιουργία ενός νέου φορέα. Το «εναλλακτικό σχέδιο» της ΝΔ απέρριψε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία αρνήθηκε την πρόταση του Σταμάτη και τόνισε πως δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τη θέση του. 
 
«Η όποια συζήτηση για την αναδιοργάνωση και τον εξορθολογισμό της ΕΡΤ πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ ανοικτή και να εκπέμπει κανονικά πρόγραμμα», επανέλαβε νωρίτερα σε δηλώσεις στον Alpha 989 o εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος. Όπως τόνισε η απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση,  είπε και τόνισε πως «το θέμα είναι πολιτικό και έτσι πρέπει να λυθεί» και όχι στα δικαστήρια.

Την Πέμπτη υπήρξε και η πρώτη φωνή κατά του κλεισιμάτος της ΕΡΤ στη γαλάζια παράταξη. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Τσουκαλάς σε ανακοίνωσή του με τίτλο «η ευθανασία ως θεραπευτική μέθοδος» δηλώνει «έντρομος από την αποκρουστική σιγή που επιβλήθηκε στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης» και επισημαίνει πως «ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, ιδίως όταν ως θεραπεία νοείται η ευθανασία και το πεδίο εφαρμογής η δημόσια ενημέρωση και το δημόσιο συμφέρον».
 


Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται για τέταρτη ημέρα στην ΕΡΤ. Από το απόγευμα όλες οι ορχήστρες της Αθήνας πραγματοποιούν μια μεγάλη συναυλία που μεταδίδεται με οθόνες στο προαύλιο του ραδιομεγάρου. Στο χώρο βρίσκονται άνθρωποι κάθε ηλικίας, ενώ ορισμένοι υπό τους ήχους της συμφωνικής πραγματοποιούν συνελεύσεις. Έχει στηθεί και μια σκηνή με υπολογιστές για κοινοποιήσεις σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Την εμφάνισή τους κάνουν και οι συλλογικές κουζίνες, οι οποίες για την Κυριακή προετοιμάζουν ένα μεγάλο «απεργιακό μαγείρεμα». Το πρωί της Παρασκευής καλλιτέχνες διαδήλωσαν κατά του «λουκέτου» στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ενώ για μια ακόμη ημέρα το λουκέτο στην ΕΡΤ βρίσκεται στα πρώτα θέματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης.