«Η ΕΡΤ δεν είναι ένας κοινός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός. Είναι ιδρυτικό μέλος της EBU, η ΕΡΤ είναι σύντροφος, ήταν το πρώτο μας κανάλι», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) Ζαν Πολ Φιλιπό, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με την γενική διευθύντρια του Οργανισμού Ίνγκριντ Ντελτάρ, το μεσημέρι της Παρασκευής (14/06) στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

 
«Δεν έχει υπάρξει κυβέρνηση που να έχει κόψει το σήμα δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα», τόνισε από την πλευρά της η Ίνγκριντ Ντελτάρ, προσθέτοντας πως «ο νέος φορέας ήταν ήδη έτοιμος – πρακτική που μας θύμισε έντονα την Ανατολική Γερμανία».
 
«Αυτό που διακυβεύεται είναι η ελευθερία της έκφρασης, η έρευνα», δήλωσε ο Φιλιπό, εκφράζοντας την αλληλεγγύη όχι μόνο της EBU αλλά κι εκατοντάδων ανθρώπων από όλες τις χώρες και την προσωπική υποστήριξη των διευθυντών των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης.
 
Ο πρόεδρος της EBU ανακοίνωσε πως εντός της ημέρας θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών στον οποίο θα παραδώσουν επιστολή υπογεγραμμένη εκτός από την EBU και από 51 διευθυντές ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών. Με την εν λόγω επιστολή καλείται η ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της για κλείσιμο της ΕΡΤ, να αποκαταστήσει το σήμα, και προτείνουμε να τη βοηθήσουμε στο χτίσιμο του μέλλοντος του οργανισμού.
 

«Δεν είμαστε μέρος μιας πολιτικής διένεξης, αλλά είμαστε εδώ να προστατεύσουμε ό,τι έχει δημιουργηθεί στο παρελθόν και ό,τι χτιστεί στο μέλλον, τόνισε ο Ζαν Πολ Φιλιπό. «Στόχος είναι η επαναλειτουργία του σήματος και μακροπρόθεσμα να έχουμε έναν δημόσιο φορέα στην Ελλάδα που θα είναι ανεξάρτητος, πλουραλιστικός, διαφανής, στέρεος οικονομικά», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε «πιστεύουμε ότι μπορεί να χτιστεί το μέλλον που οραματιζόμαστε. Σαφώς χρειάζονται αλλαγές και ότι κανένας φορέας δεν είναι τέλειος: Η ευθύνη μας είναι ένας ελεύθερος ραδιοτηλεοπτικός φορέας».

Ads