Τους 81 έχουν φτάσει οι μετανάστες απεργοί πείνας που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας και 17 της Θεσσαλονίκης. Σύµφωνα µε τον Θανάση Καραµπέλη, από την ιατρική ομάδα που παρακολουθεί τους απεργούς, σε όσους έχουν γίνει µέχρι στιγµής εξετάσεις δεν φαίνεται να υπάρχουν µη αναστρέψιµες βλάβες. Οι μετανάστες διανύουν την 37η ημέρα απεργία πείνας. «Να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι πολιτικοί καθοδηγητές των απεργών πείνας», ζητά χαρακτηριστικά από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο καταγγέλλει ότι δεν είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή «με τους ίδιους τους μετανάστες».

Ads

Νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε ότι η απεργία πείνας «συνεχίζεται με αποκλειστική ευθύνη όσων επιχείρησαν από την πρώτη στιγμή να καθοδηγήσουν πολιτικά αυτή την κινητοποίηση». Μάλιστα, κατήγγειλε ότι οι ίδιοι «δεν μας έχουν δώσει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τους ίδιους τους μετανάστες (…) για να τους εξηγήσουμε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι ό,τι πιο σύγχρονο και προοδευτικό», προσθέτοντας πως «απέτρεψαν και τη συνδρομή μας σε υγειονομικό επίπεδο». Πάντως, δήλωσε ότι «για την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία λογική ηττημένων ή νικητών σε αυτή την υπόθεση» και απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους μετανάστες «να σταματήσουν να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους».

Από τους απεργούς πείνας του κτιρίου «Υπατία» στην Αθήνα, –μόνο χθες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία οι 20. Ακόμα, 17 άτομα βρίσκονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι στην Αθήνα 36 μετανάστες ξεκίνησαν και απεργία δίψας από το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ στη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν τη Δευτέρα να κόψουν και τη ζάχαρη. Τα συμπτώματα όσων νοσηλεύονται είναι έντονη αφυδάτωση, αρχόμενη οξεία νεφρική ανεπάρκεια και καρδιακές αρρυθμίες.

«Κανείς μέχρι αυτή τη στιγμή από αυτούς που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ήδη, έχει διορθωθεί η νεφρική τους λειτουργία. Είναι όμως ισχυρό το ενδεχόμενο κάποιος να μείνει με χρόνιο πρόβλημα υγείας, ενώ ανά πάσα στιγμή αντιμετωπίζουμε και το ενδεχόμενο ενός αιφνίδιου θανάτου. Παίζουμε με τη φωτιά. Είναι τεράστιες οι απειλές για την υγεία και τη ζωή αυτών των ανθρώπων και εγώ προσωπικά είχα ήδη προειδοποιήσει την Πολιτεία εδώ και μερικές μέρες ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο Θανάσης Καραμπέλης, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».

Ads

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για αναμονή και διαπραγμάτευση, αύριο μπορεί να έχουμε νεκρό απεργό», τόνισε από την πλευρά του ο Στρατής Πλωμαρίτης, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, ο οποίος μίλησε και για μη αναστρέψιμες πλέον, βλάβες στην υγεία τους.

Στο μεταξύ, χθες η Ελληνική Ενωση για τα ∆ικαιώµατα του Ανθρώπου κατέθεσε τις προτάσεις της για να δοθεί λύση στο ζήτημα των 300 μεταναστών, συνιστώντας την επανεξέταση και απόδοση άδειας παραμονής σε όσους εξέπεσαν της νομιμοποίησης του 2005, τη πιθανότητα εξατομικευμένης εξέτασης υπαγωγής και χορήγησης άδειας διαμονής, απόδοση 6μηνιαίων αδειών σε συνδυασμό με δέσμευση μη εκτέλεσης απέλασης και μείωση του προαπαιτούμενου χρόνου διαμονής των χωρίς χαρτιά. Η Ένωση απορρίπτει επίσης τις προτάσεις που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα για υπαγωγή των 300 στο «υπό ανοχή» καθεστώς», αλλά και την ενεργοποίηση της διάταξης που προβλέπει χορήγηση άδειας διαμονής για λόγους φιλευσπλαχνίας, ανθρωπιστικούς ή άλλους λόγους. Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε σήμερα ότι προτάσεις όπως αυτές της ΕΕΔΑ δεν επίπτουν στις περιπτώσεις των 300.

Επεισόδια σημειώθηκαν χθες κατά τη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης έξω από τη Βουλή. Διμοιρία των ΜΑΤ επιτέθηκε κατά των συγκεντρωμένων πολιτικών, πανεπιστημιακών, συνδικαλιστών και γιατρών που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς πείνας. «Όσοι βρεθήκαμε έξω από τη Βουλή για να δηλώσουμε την συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας στους απεργούς πείνας μετανάστες, γίναμε μάρτυρες της ξεδιάντροπης, φασιστικής τακτικής με την οποία η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους πολίτες», δήλωσε ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης, ο οποίος παρευρέθηκε χθες στη συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

«Μια ειρηνική συγκέντρωση και μία συνέντευξη τύπου διοργανωμένη από αλληλέγγυους στους μετανάστες ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, μεταμορφώθηκε ξαφνικά και απρόκλητα σε θερμό επεισόδιο το οποίο θα μπορούσε να λάβει για άλλη μια φορά τρομακτικές διαστάσεις αν οι διαμαρτυρόμενοι δεν επεδείκνυαν ωριμότητα και αυτοσυγκράτηση. Η επίθεση που δεχτήκαμε δίχως λόγο και αιτία από τις δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ, οι σπρωξιές και οι κλοτσιές με τις οποίες φιλοδώρησαν ανθρώπους, το πνευματικό διαμέτρημα των οποίων ποτέ δεν θα μπορέσουν να αντιληφθούν τα κούφια τους κράνη και τα ξετσίπωτα κεφάλια των πολιτικών εντολέων τους, είναι η πλέον τρανταχτή απόδειξη για το ότι ζούμε σε καθεστώς δικτατορίας, με κυβερνώντες οι οποίοι θεωρούν τους πολίτες αποβράσματα, κοπρίτες, μιάσματα και θέλουν με κάθε τρόπο να τους απομακρύνουν από το οπτικό τους πεδίο. Διότι αυτό ήταν το όλο ζήτημα. Να μην γίνει η συνέντευξη τύπου μπροστά στο κτίριο της Βουλής, υποθέτω για λόγους συμβολικούς. Δυστυχώς όμως όλοι καταλάβαμε για μια ακόμη φορά ότι το ιστορικό αυτό κτίριο και σύμβολο της (πάλαι ποτέ) ελληνικής δημοκρατίας είναι εδώ και χρόνια μαγαρισμένο εσωτερικά», πρόσθεσε.

Τη νομιμοποίηση των 300 απεργών πείνας ζητά η Αλέκα Παπαρήγα

Τη νομιμοποίηση των 300 μεταναστών-απεργών πείνας ζήτησε σήμερα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την αγωνία της για το πώς θα εξελιχθεί το θέμα των απεργών πείνας, κάλεσε την κυβέρνηση «να χρησιμοποιήσει, επιτέλους, το νομικό οπλοστάσιο που διαθέτει ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, να κερδηθεί χρόνος και να επιλυθεί οριστικά» και πρόσθεσε: «Η θέση μας είναι γνωστή και καθαρή. Ξέρουμε ότι πρέπει να λύσει το πρόβλημα η κυβέρνηση, να μην έχει γινάτι πάνω σε αυτό το ζήτημα και να τους νομιμοποιήσει».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε χαρακτηρίσει «παγκόσμιο» το πρόβλημα της μετανάστευσης, ενώ η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είχε σημειώσει ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί πλέον σε εθνικό επίπεδο. «Αριθμητικά είναι περισσότεροι οι μετανάστες που πηγαίνουν προς τις χώρες της Ασίας παρά αυτοί που έρχονται στην Ευρώπη. Απλά, τώρα στην Ευρώπη της περισσεύουν εργατικά χέρια και φαίνονται πολλοί», τόνισε.

Επείγουσα έκκληση προς την κυβέρνηση να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα και να προχωρήσει στη νομιμοποίηση των μεταναστών απηύθυνε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές του κόμματος ανέφεραν ότι το νομοθετικό πλαίσιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών πείνας. Επιπλέον γνωστοποίησαν ότι αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταναστευτική πολιτική.

Διαβάστε επίσης:
Συμβολική κατάληψη του πρώην υπ. Μακεδονίας-Θράκης υπέρ των μεταναστών-απεργών πείνας