Την ανάγκη πρόσθετων μέτρων υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, από το βήμα της Βουλής, ανακοινώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν στο πρόγραμμα λιτότητας για την περίοδο 2011-2014, καθώς όπως υποστήριξε το παλιό πρόγραμμα λήγει στα μέσα του 2013. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαπραγμάτευση, την οποία χαρακτήρισε σκληρή, γίνεται προκειμένου να σωθεί η χώρα. Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών έρχονται μόλις λίγες ώρες μετά τη δεύτερη τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας την οποία ακολούθησαν πληροφορίες για νέα σκληρά μέτρα. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, την οποία αναμένεται να ακολουθήσουν νέες ανακοινώσεις.  

Ads

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το Σαββατοκύριακο, κατά τις συνομιλίες που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών στην Ουάσιγκτον, όπου συνέρχεται η Γενική Συνέλευση του ΔΝΤ. Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και εκπροσώπους της ΕΚΤ και της Κομισιόν.

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως η διαπραγμάτευση γίνεται βασιζόμενη σε τρεις άξονες: τη σωτηρία της χώρας χωρίς την αίσθηση πολιτικού κόστους, τις ανάγκες και τις αντοχές των απλών ανθρώπων και την ανάσχεση της ύφεσης. Υπογράμμισε δε, ότι «πρέπει να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα». Όπως υποστήριξε τα μέτρα αυτά θα υποκαταστήσουν τη μειωμένη επίδοση των προηγούμενων μέτρων και των εσόδων που δεν επιτέχθηκαν λόγω τη αδυναμίας των μηχανισμών. Απέδωσε δε, σε αυτόν το λόγο το νέο τέλος που θα επιβληθεί στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντάς το εκ νέου δίκαιου.

«Προσπαθούμε να συμφωνήσουμε σε λύσεις που θα είναι λιγότερο επώδυνες» ανέφερε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν είναι εύκολη η στάθμιση και ο συνδυσαμός των τριών αυτών κριτηρίων.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε δυσβάστακτο δημόσιο χρέος που κάθε χρόνο αυξάνεται καθώς ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός. «Συνεχίζουμε να παράγουμε ελλείμματα» υποστήριξε, δίνοντας έμφαση στα πρωτογενή ελλείμματα, δηλαδή το έλλειμμα όπως υπολογίζεται μετά την αφαίρεση των ποσών που δίνονται για τοκοχρεωλύσια. «Έτσι αναγκαζόμαστε να εφαρμόσουμε ένα σκληρό πρόγραμμα που έχει θυσίες κυρίως για τη νέα γενιά» επεσήμανε.

Υπογράμμισε ως μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας τη ρευστότητα, υποστηρίζοντας ότι η πλήρης και επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος θα την ενισχύσει. «Ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό έλεγχο γιατί έτσι μπορούμε να τεθούμε και υπό εθνικό αυτοέλεγχο. Χωρίς έλεγχο από την τρόικα η ελληνική οικονομία θα είχε εκτροχιαστεί» τόνισε.

Πρόσθεσε πως αποτελεί αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βγει η χώρα από την δύσκολη κατάσταση κι επεσήμανε ότι η ακατάστατη μετρολογία προκαλεί απειλητική ατμόσφαιρα που επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση. «Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε στη Βουλή» υπογράμμισε, ενώ άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση για τη στάση της τονίζοντας ότι με αυτή δεν βοηθά στη διαπραγμάτευση.

«Δεν είναι δυνατόν να ζούμε αυτήν την άδικη και παράλογη κατάσταση. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει άνθρωπος που να πιστεύει ότι η κυβέρνηση ελαφρά τη καρδία εφαρμόζει μία πολιτική περικοπών μισθών και συντάξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης είναι απολύτων αναγκαίες για να βγούμε από τη διαρθρωτική κρίση.

Για στρατιωτικό διάγγελμα έκαν λόγο η ΝΔ
 
Δριμεία επίθεση κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου, με αφορμή όσα ανέφερε σήμερα από το βήμα της Βουλής, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Μιχελάκης, κατηγορώντας τον υπουργό Οικονομικών ότι αντιφάσκει.
 
«Ακούσαμε, σήμερα, ένα ακόμα στρατιωτικό διάγγελμα από τον αποκλειστικό εκπρόσωπο της αλήθειας σε αυτόν τον τόπο κ. Βενιζέλο, που -και πάλι- επιτέθηκε στη ΝΔ. Λες και είναι το οικονομικό πρόγραμμα Σαμαρά εκείνο που εφαρμόστηκε και απέτυχε». Καταλόγισε μάλιστα στον κ. Βενιζέλο ότι ενώ μέχρι πρόσφατα, κατηγορούσε άλλους για καταστροφολογία και απαιτούσε από όλους «απόλυτη σιωπή», σήμερα, εμφανίστηκε να «κινδυνολογεί» λέγοντας ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με κατάρρευση.
 
«Έφτασε, όμως, και στο σημείο να πει το αμίμητο: ευτυχώς που έχουμε τεθεί υπό έλεγχο, γιατί έτσι μπορούμε να τεθούμε και υπό εθνικό αυτοέλεγχο. Τελικά, ο κ. Βενιζέλος ξεπέρασε, σήμερα, κάθε όριο ασυναρτησίας και αντιφατικότητας».

Παπαρήγα: Τα μέτρα δεν είναι προσωρινά αλλά διαρκείας

«Η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη», δήλωσε από το βήμα της Βουλής η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι «ο λαός πρέπει να κηρύξει πόλεμο στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση». «Βλέπουμε αυτά τα μέτρα που δεν είναι προσωρινά αλλά διαρκείας. Από τη στιγμή που λέμε ότι μια χώρα μπαίνει σε κρίση, η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη» δήλωσε η Αλ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ότι ο λαός είναι ο μεγάλος χαμένος της κρίσης.

«Σε περίπτωση χρεοκοπίας ο λαός θα τα χάσει όλα και σε αντίθεση με τους επιχειρηματίες, όταν θα γίνει η ανάκαμψη δεν πρόκειται να πάρει τίποτα από αυτήν» επεσήμανε η γγ του ΚΚΕ. «Μη σας φοβίζει ο όρος χρεοκοπία. Ο λαός έτσι κι αλλιώς χρεοκοπημένος είναι. Τα χαράτσια είναι βαριά αλλά είναι εκβιασμός. Αν οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι αρνηθούν να πληρώσουν τα χαράτσια μάλλον εσείς θα βρεθείτε στη φυλακή» δήλωσε, προσθέτοντας: «Αν δεν γίνει ξεσηκωμός τώρα τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα».

Τσίπρας: Οδηγείται η χώρα σε συντεταγμένη χρεοκοπία

Δριμεία επίθεση εναντίον του υπουργού Οικονομικών και της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Άλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής λέγοντας ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε συντεταγμένη χρεοκοπία και ζητώντας τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.
 Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στην ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει λαϊκή εντολή για “λατινοαμερικανοποίηση” της χώρας, και τον κατηγόρησε ότι κρύβεται για μήνες πίσω από τον πολιτικό όγκο του αντιπροέδρου του. Αναφερόμενος στο χαράτσι των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ υποστήριξε ότι πρέπει να τα πληρώσουν αυτοί που επί  δεκαετίες δεν πλήρωσαν τα 30 δισ. της φοροδιαφυγής χρησιμοποιώντας την πολιτική τους επιρροή.  

Αντιπαράθεση Βενιζέλου – Καρατζαφέρη

Στο μεταξύ, αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, με αφορμή τα νέα μέτρα.

«Ακούσαμε μια διατριβή με πολλά μοιρολόγια, αλλά τίποτα επί της ουσίας», επισήμανε ο κ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: «Η χώρα είναι σε πτώχευση, αυτή είναι η αλήθεια».

Απαντώντας ο κ.Βενιζέλος, στις αντιρρήσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη για την εφαρμογή του φόρου στα ακίνητα σημείωσε: «Αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο, δεν πρόκειται να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2011, ούτε να συνταχθεί ο προϋπολογισμός του 2012». Υπεραμύνθηκε μάλιστα του φόρου στα ακίνητα, λέγοντας ότι το μέτρο είναι εκτός φορολογικού μηχανισμού, είναι «βαρύ», αλλά και «αναλογικό» και «δίκαιο», διότι «πιάνει όλη την ακίνητη περιουσία, παράνομη και νόμιμη».

Μετά την παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εξήγησε ότι είναι αντίθετος στο νέο μέτρο, γιατί υπάρχουν άλλοι τρόποι να βρεθούν τα έσοδα. «Πηγαίνετε στο Πασαλιμάνι να μετρήσετε τα κότερα. Έχουμε σαν χώρα τα περισσότερα κότερα, γιατί όταν πέσατε σε επώνυμους κάνατε την πάπια», είπε και πρόσθεσε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.

Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «πρέπει όλοι να πιάσουμε τα κάρβουνα με τα χέρια τους», ενώ εγγυήθηκε για άλλη μια φορά την ασφάλεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.