«Ικανοποιητική πρόοδος» υπήρξε, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος με τους εκπροσώπους της τρόικας. Ωστόσο, οι συνομιλίες της κυβέρνησης με την τρόικα αναμένεται να συνεχιστούν στην Ουάσιγκτον με τη συζήτηση να επεκτείνεται, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ στο σύνολο της χρονικής διάρκειας του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου κι όχι μόνο στη διετία 2011-2012. Σήμερα το πρωί στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Ads

Η δεύτερη τηλεδιάσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους επικεφαλής των ελεγκτών, ολοκληρώθηκε μετά από περίπου 2,5 ώρες για να καταλήξει σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ σε «ικανοποιητική πρόοδο». Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωση εξέδωσε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην οποία αναφέρεται ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» για να επαναλάβουν την αναθεώρηση της προόδου της χώρας στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και να συζητήσουν τις «τεχνικές λεπτομέρειες».

Το γεγονός ότι επιστρέφει η τρόικα εκλαμβάνεται από μερίδα του Τύπου ότι υπήρξε συμφωνία σε αρκετά σημεία για τα δημοσιονομικά μέτρα. Απομένει, ωστόσο, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και η εκπόνηση της σχετικής αναφοράς προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, προκειμένου να εγκριθεί η 6η δόση του δανείου. Εξάλλου και το πρακτορείο Reuters μετέδωσε χθες ότι η οποιαδήποτε απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης θα ληφθεί μετά την έλευση των εκροσώπων της τρόικας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ πάντως στην Αθήνα παραμένουν τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, που θα συνεχίσουν την επεξεργασία των στοιχείων, όχι μόνον για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. Εν τω μεταξύ, «μαύρη τρύπα» ύψους 4,5 δισ. ευρώ για το 2012 βλέπει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν, σε εσωτερική έκθεσή του, σύμφωνα με το Mega. O Πολ Τομσεν μιλά επιπλέον για 120 παρεμβάσεις που θα πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα σενάρια που κυκλοφορούν, η τρόικα ζητά τα μέτρα, τουλάχιστον για εφέτος και το 2012, να αφορούν κατά το 1/3 στα έσοδα και κατά τα 2/3 στις δαπάνες.

Για το σκέλος των εσόδων, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων, τόσο η νέα μείωση του αφορολόγητου, όσο και η άμεση εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Στο σκέλος των δαπανών, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ταχύτερη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, η επέκταση της εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα, η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων, το κλείσιμο οργανισμών του Δημοσίου και ο περιορισμός των επιδομάτων.

Τα σενάρια για τα νέα μέτρα μεταξύ άλλων αναφέρονται σε μειώσεις μισθών που υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στο 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις και στο 50% για υψηλόμισθους υπαλλήλους, περικοπές στις συντάξεις, με έμφαση στις υψηλές, στις οποίες θα μπει πλαφόν, αλλά και στο εφάπαξ. Επιπλέον, εφεδρεία και απολύσεις σε μια σειρά από οργανισμούς, αλλά και νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου στο πλαίσιο της φορολογικής αναδιάρθρωσης. Φέρεται να εξετάζεται επίσης επέκταση ως και το 2014 του μέτρου του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και επιτάχυνση της εξομοίωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Σήμερα το πρωί στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία θα συζητηθεί η πρόοδος των συνομιλιών. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Reuters, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άγγελος Τόλκας, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σήμερα σε ανακοινώσεις σχετικά με τα μέτρα που συζητά με την τρόικα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη κι αν γίνουν ανακοινώσεις αυτές  δεν θα αφορούν εξειδίκευση των μέτρων αλλά το γενικό πλαίσιο.