Αναδεικνύοντας την σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της συνεχούς μάθησης, το Πανεπιστήμιο Zhongnan στην πόλη Γουχάν της Κίνας υποδέχτηκε τον Δρ. Χαράλαμπο Σταμέλο, Λέκτορα Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ενισχύοντας έτσι τη διμερή συνεργασία και την ανταλλαγή επιστημονικών ιδεών στον τομέα του δικαίου. Ο Δρ. Σταμέλος,  πραγματοποίησε δυο διαλέξεις στο πανεπιστήμιο, φέρνοντας νέες ιδέες και οπτικές στους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό.

Ads

Η ολιστική ανάλυση του δικαίου για την ιστορία, την φιλοσοφία του δικαίου και το διεθνές δίκαιο

Στις 12 Οκτωβρίου 2023, ο Δρ. Σταμέλος προσκλήθηκε από την Νομική Σχολή να πραγματοποιήσει διάλεξη με τίτλο: «Η ολιστική ανάλυση του δικαίου». Στον συντονισμό της εκδήλωσης ήταν η Δρ. Ροδάνθη Χατζοπούλου, Λέκτορας στη Σχολή Διεθνών Σπουδών και διδάσκουσα και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Zhongnan της Γουχάν της Κίνας εμπεδώνοντας την ακαδημαϊκή ανταλλαγή.

Η διάλεξη αφορούσε στην ολιστική προσέγγιση για παλαιότερα αλλά και σύγχρονα ζητήματα του δικαίου μετά την πρόσφατη δημοσίευση αγγλόφωνου βιβλίου με ομώνυμο τίτλο στις εκδόσεις Cambridge Scholar.

Ads

Νομικά ζητήματα για την ιστορία του δικαίου: μια γέφυρα μεταξύ της αρχαίας Ελλάδας και της Κίνας

Στις 13 Οκτωβρίου 2023, ο Δρ. Σταμέλος προσκλήθηκε από την Σχολή Διεθνών Σπουδών να πραγματοποιήσει μια διάλεξη με τίτλο: «Φυσικό δίκαιο, οικουμενισμός και αρμονία στην αρχαία Ελλάδα και την Κίνα». Στον συντονισμό της εκδήλωσης ήταν η Δρ. Sarah Ashfaq Ahmad, Λέκτορας στη Σχολή Διεθνών Σπουδών, αποδεικνύοντας την ουσιαστική δέσμευση για ακαδημαϊκή ανταλλαγή.

Ο Δρ. Σταμέλος δίδαξε με μια διαδραστική προσέγγιση, κάνοντας παραλληλισμούς μεταξύ της κινεζικής έννοιας «αρμονία (‘he’)» και της ελληνικής λέξης «αρμονία». Τόνισε τις ομοιότητες μεταξύ των αρχαίων κινεζικών και ελληνικών θεωριών και πώς αυτές οι θεωρίες έχουν συμβάλει στη σύγχρονη ορολογική, νομική και φιλοσοφική σκέψη.

Η διάλεξη αφορούσε ειδικότερα στην εξέλιξη από το φυσικό δίκαιο στον οικουμενισμό, δίνοντας έμφαση στον σεβασμό για το θείο και στην κατανόηση του σύμπαντος ως θεμέλιο για τις νομικές αρχές. Ο Κινέζος φιλόσοφος Laozi όρισε το «dao» ως τη θεϊκή οδό προς τον νόμο, συνδέοντάς το αιώνια με το φυσικό δίκαιο, όπως αντίστοιχα προσέγγισαν τα σχετικά ζητήματα ο Κομφούκιος και ο Σωκράτης και άλλοι Έλληνες φιλόσοφοι και διανοητές του δικαίου, όπως ο Πλάτων στο έργο του «Νόμοι». Η σοφία αυτών των αρχαίων πολιτισμών στερεώνει τα θεμέλια για συνεργασία στον ακαδημαϊκό διάλογο μεταξύ των εθνών.

Οι γνώσεις και οι ακαδημαϊκές απόψεις που αντηλλάγησαν κατά τη διάρκεια των διαλέξεων τονίζουν τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Κίνας, Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της νομικής σκέψης, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για την παγκόσμια κοινότητα.

Συναντήσεις με Κοσμήτορες και Καθηγητές της Νομικής Σχολής και της Σχολής Διεθνών Σπουδών

Ο Δρ. Χαράλαμπος Σταμέλος μετά το πέρας των διαλέξεων συναντήθηκε με τον Κοσμήτορα της Σχολής Διεθνών Σπουδών και με τον Αναπληρωτή Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του κινεζικού Πανεπιστημίου της Γουχάν και συμφωνήθηκε να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου αυτού και του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.