Μία διαπραγμάτευση η οποία θα ξεπερνά τη συνδιαλλαγή με τους εκπροσώπους της τρόικας, ώστε να μπει φρένο στη «βαλκανοποίηση» της ελληνικής οικονομίας, εισηγείται με συνέντευξη στο tvxs.gr ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος ωστόσο διευκρινίζει ότι δεν υιοθετεί τη λογική του «νταή» απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους. Μεταφέροντας το κλίμα ενόψει της ψηφοφορίας για τα νέα μέτρα, κάνει λόγο για μία «ευαίσθητη» ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η οποία «είχε σηκώσει το βάρος μόνη της επί 2 χρόνια». Ο ίδιος παραπέμπει στις αποφάσεις των κομματικών οργάνων αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής κομματικής πειθαρχίας από την Ιπποκράτους.

Ads

 
Τι είδους μέτρα πρέπει να περιλαμβάνει -ή να μην περιλαμβάνει- το πακέτο των 11,5 δις;
 
Η χώρα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να εξέλθει από την κατάσταση του δημοσιονομικού ελλείμματος, δηλαδή να αποκτήσει πρωτογενές περίσσευμα. Αυτό είναι κυρίως θέμα διαρθρωτικών και όχι φοροεισπρακτικών μέτρων. Από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, ώστε να υπάρχουν αποθεματικά στα ταμεία. Σήμερα, ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να λειτουργήσει διότι δεν έχει χρήματα. Το γεγονός ότι τα ταμεία δεν έχουν χρήματα δεν είναι θέμα ειδικών μέτρων.
 
Κάποιοι ωστόσο έχουν αντίθετη άποψη.
 
Εξαρχής, η τρόικα έχει επιβάλει ένα καθεστώς περιορισμού των μισθών και των συντάξεων με στόχο να διαμορφώσει ένα ελκυστικό κλίμα για τους επενδυτές, για την περίφημη ανάπτυξη. Αυτό όμως είναι το μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα αυτή τη στιγμή και η τρόικα δεν λέει να το παραδεχτεί. Στέκεται τόσο πολύ στα εισπρακτικά μέτρα μέσω των μισθών και των συντάξεων όχι τόσο επειδή είναι πιο ασφαλή, αλλά κυρίως επειδή στοχεύει στη μετατροπή της ελληνικής αγοράς σε βαλκανική αγορά. Προσπαθεί να οδηγήσει τις αποδοχές προς τα εκεί, υπό την προϋπόθεση όπως λέει ότι στο διάστημα που θα μεσολαβήσει δεν θα υπάρχει ανάπτυξη. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι αν είχαμε ανάπτυξη, θα αποφεύγαμε τα σημερινά μέτρα περιορισμού των αποδοχών.
 
Και τι κάνουμε γι’ αυτό;
 
Εδώ βρίσκεται το τραγικό σημείο αυτής της ιστορίας. Αυτή η κατάσταση αποτελεί μονόδρομο. Διότι θεωρώ υπερβολική την άποψη σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα επιβάλει τη δική της «γραμμή» στη Γερμανία, τη Γαλλία, την ΕΕ και θα ακολουθήσουν σε αυτόν το δρόμο και οι υπόλοιποι νότιοι λαοί, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί.
 
Ποια θα πρέπει τελικώς να είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτήν τη σύνθετη πραγματικότητα;
 
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει πολιτικά -όχι σε επίπεδο εκπροσώπων των δανειστών- τους υπόλοιπους νότιους ότι πρέπει να αντιδράσουν πολιτικά. Αυτό όμως προϋποθέτει μία διεργασία. Δεν μπορούμε εμείς να υποδυθούμε τον νταή ελπίζοντας ότι θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Δεν είναι τόσο απλό. Έπρεπε ήδη να έχει γίνει διαπραγμάτευση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Εκεί βρίσκεται η λύση˙και σίγουρα όχι σε λογικές τύπου «δεν πληρώνω, δεν παίρνω κανένα μέτρο» κ.ο.κ.
 
Ποιο είναι το κλίμα αυτή τη στιγμή στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ; Υπάρχει κάποιο σενάριο το οποίο θα οδηγήσει ενδεχομένως κάποιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην καταψήφιση των νέων μέτρων;
 
Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι ευαίσθητη. Διότι εν γνώση της, όλη αυτήν τη 2ετία, ουσιαστικά έχει αναλάβει όλο το βάρος διαχείρισης της κρίσης, κάτι το οποίο βεβαίως έχει πληρώσει ακριβά. Τα άλλα δύο κόμματα που συμμετέχουν σήμερα στην κυβέρνηση δεν είναι αυτά που δέχονταν μέχρι τώρα όλη αυτήν την κριτική, αλλά απεναντίας είναι αυτά τα οποία υποστήριζαν ότι το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί με «δονκιχωτικές» πολιτικές.
 
Τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας στο ΠΑΣΟΚ ενόψει της ψηφοφορίας;
 
Νομίζω ότι αυτό θα τεθεί στην ΚΟ, όπου θα ληφθεί σχετική απόφαση.