Ο Jeremy Scahill, βραβευμένος ερευνητής δημοσιογράφος και συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Blackwater: The Rise of the World’s Most Powerful Mercenary Army», παραχώρησε συνέντευξη στην Amy Goodman του «Democracy Now!», όπου μίλησε για τη χρηματοδότηση του στρατού και των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της Υεμένης από τις ΗΠΑ, καθώς και τις πιθανές συνέπειές του μυστικού αυτού πολέμου στην τρέχουσα εξέγερση.

Ads

Η κρίση στην Υεμένη εντείνεται μετά τις αποστασίες υψηλόβαθμων στελεχών του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ καθεστώτος του προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ. Αυτή την εβδομάδα υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί ηγέτες ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους να προστατεύσουν το κίνημα διαμαρτυρίας, μετά το θάνατο 45 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 350, όταν οι δυνάμεις της Υεμένης άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Σαναά την περασμένη Παρασκευή, μετά από δύο μήνες διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο.

Ο Scahill χαρακτήρισε καταδικασμένο το καθεστώς Σάλεχ που κυβερνά την Υεμένη τα τελευταία 32 χρόνια, εξαιτίας της τεράστιας, κατά κύριο λόγο ειρηνικής εξέγερσης του λαού εναντίον του. Επισήμανε ωστόσο ότι οι πανούργες πολιτικές του Σάλεχ τον έχουν βοηθήσει να επιβιώσει από καταστάσεις όπως ο Ψυχρός Πόλεμος και η έναρξη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με το Scahill, η Υεμένη ήταν μεταξύ των πρώτων στόχων του Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου, καθώς πρόκειται για την πατρίδα του Οσάμα Μπιν Λάντεν και είναι γνωστή η παρουσία της Αλ Κάιντα στη χώρα.

«Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Σάλεχ μετά τις 11/9 ήταν να έρθει στην Ουάσινγκτον, να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπους, τους διευθυντές της CIA και του FBI, καθώς και τον Ντικ Τσέινι, και τους είπε ότι θα τους παραχωρήσει πλήρη πρόσβαση στα εδάφη του για να πραγματοποιούν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις», εξηγεί. Η συμφωνία προέβλεπε τη χρηματοδότηση του στρατού από την κυβέρνηση Μπους, με αντάλλαγμα την ελεύθερη πραγματοποίηση αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων στα εδάφη της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων και των δολοφονιών αθώων πολιτών.

Ads

Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για το στρατό και την ασφάλεια της Υεμένης. «Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει κλιμακώσει το μυστικό πόλεμο στο εσωτερικό της Υεμένης και έχει αυξήσει δραματικά τη χρηματοδότηση του στρατού, ιδιαίτερα της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής μονάδας, η οποία έχει εκπαιδευτεί από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις», δηλώνει ο Scahill. «Η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει πολύ χειρότερη εάν ο Πρόεδρος Σάλεχ αποφάσιζε να αποδεσμεύσει τις εκπαιδευμένες αντιτρομοκρατικές μονάδες στον ίδιο τον πληθυσμό του

Σύμφωνα με το Scahill, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία ο Σάλεχ έχει χρησιμοποιήσει τη βοήθεια που του παρέχουν οι ΗΠΑ, τις εκπαιδευμένες ειδικές δυνάμεις, τα όπλα και τα ελικόπτερα για την καταπολέμηση εξεγέρσεων εναντίον του καθεστώτος του από τον πληθυσμό των Σιιτών Χούθι στα βόρεια και το αποσχιστικό κίνημα στα νότια. Βέβαια, η αμερικανική βοήθεια υποτίθεται ότι χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση εναντίον της Αλ Κάιντα και της νέας εμφάνισής της στην Υεμένη ως «Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο».

«Οι ΗΠΑ έχουν σιωπήσει μπροστά στο γεγονός ότι οι δυνάμεις του Σάλεχ πυροβολούν τους πολίτες τους, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέση που έχουν λάβει απέναντι σε άλλα καθεστώτα της περιοχής», σημειώνει ο Scahill. «Δε μπορεί κανείς να μην αναρωτηθεί εάν οι ΗΠΑ ελπίζουν να κρατήσει το καθεστώς του Σάλεχ. […] Εάν ο Σάλεχ αποχωρήσει και υπάρξει κενό εξουσίας, η εμπλοκή των ΗΠΑ στις υποθέσεις της Υεμένης, σχετικά με τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση», προσθέτει.

Ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο αποτελεί τη μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή εναντίον τους, ο Scahill τονίζει ότι η απειλή αυτή δεν είναι πραγματική. «Έχουν υπάρξει ελάχιστα περιστατικά με τρομοκράτες που έχουν εκπαιδευτεί στην Υεμένη. Μιλάμε όμως για 300-500 ανθρώπους (της αντιτρομοκρατικής) που βρίσκονται εκεί. Είναι σα να χρησιμοποιείς βαριοπούλα για να μία εγχείριση που πρέπει να γίνει με νυστέρι».

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Scahill, σκοτώνουν ανθρώπους και πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στο εσωτερικό της Υεμένης, ενώ έχουν ξοδέψει συγκριτικά πολύ περισσότερα χρήματα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις απ’ ότι στη δημιουργία στρατιωτικών υποδομών. «Η αμερικανική πολιτική έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο κατά την τελευταία δεκαετία αποσταθεροποίησης στην Υεμένη. Έτσι, νομίζω ότι η θέση της κυβέρνησης Ομπάμα για την Υεμένη χαρακτηρίζεται από εκκωφαντική σιωπή μέχρι στιγμής».