Ενώ για αιώνες η πολιτική και η διπλωματία καθόριζαν τα σύνορα των χωρών, στο σημερινό κόσμο έχουν δημιουργηθεί πιο πολύπλοκες συμμαχίες που στηρίζονται στην ιστορία, τη φυλή, τη θρησκεία και την κουλτούρα, και μολονότι οι φυλετικές σχέσεις υπήρχαν πάντα, οι σύγχρονες πολιτικές αναταραχές και η παγκοσμιοποίηση έχουν μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπό τους. Με το θέμα ασχολήθηκε το περιοδικό Newsweek σε άρθρο υπό τον τίτλο «The new world order».

Ads

Ανάμεσα στις νέες ομάδες καταγράφεται η Νέα Χανσεατική, που περιλαμβάνει τις Σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία και την Ολλανδία (χώρες που μοιράζονται γερμανικές πολιτισμικές ρίζες και κατέχουν τις πρώτες θέσεις στον κόσμο αναφορικά με τον οικονομικό πλούτο, την εκπαίδευση, τις θέσεις εργασίας και την τεχνολογική πρωτοπορία), η Βορειο-αμερικανική συμμαχία (που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και τον Καναδά), οι Μπολιβαριανές Δημοκρατίες (Αργεντινή, Βολιβία, Κούβα, Ισημερινός, Νικαράγουα και Βενεζουέλα), η Ρωσική Αυτοκρατορία (Ρωσική Ομοσπονδία, Αρμενία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουκρανία), οι Νέο-Οθωμανοί (Τουρκία, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν), το Μέσο Βασίλειο (Κίνα, Χονγκ-Κονγκ, Ταϊβάν) κλπ.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο, ανήκει στη λεγόμενες Δημοκρατίες της Ελιάς, μαζί με τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ιταλία, το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σλοβενία.

Όπως σημειώνεται, «με ρίζες στην ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα, αυτές οι χώρες της ελιάς και του κρασιού βρίσκονται πίσω από τις βόρειες χώρες σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες: οι δείκτες φτώχειας είναι σχεδόν διπλάσιοι και η συμμετοχή στην εργασία 10-20% χαμηλότερη.

Ads

Σχεδόν όλες οι Δημοκρατίες της Ελιάς – με επικεφαλής την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Πορτογαλία – έχουν τεράστιο κυβερνητικό χρέος συγκρινόμενες με τις Χανσεατικές χώρες και βρίσκονται στις πιο χαμηλές θέσεις αναφορικά με τα ποσοστά γεννήσεων: η Ιταλία συναγωνίζεται την Ιαπωνία για την πρώτη θέση στον κόσμο σχετικά με τον πιο γερασμένο πληθυσμό».