Αυτή τη βδομάδα ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών ομάδων σχετικά με την έκθεση «Προόδου» για την Τουρκία. Η ετήσια αυτή έκθεση αποτελεί μια προσπάθεια του Κοινοβουλίου να αποτυπώσει την κατάσταση στην Τουρκία, αναφορικά με τις διαδικασίες ένταξης και σε ποιο βαθμό ανταποκρίνεται η Τουρκία στις υποχρεώσεις της ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.
 
Στο στάδιο τώρα των διαπραγματεύσεων έχουν κατατεθεί πέραν των είκοσι συμβιβαστικών προτάσεων, μέσα από τις οποίες θα επιχειρηθεί να βρεθεί μια κοινή γλώσσα μεταξύ των πολιτικών ομάδων στα βασικά ζητήματα που πραγματεύεται η έκθεση.
 
Το Κυπριακό αναπόφευκτα αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την έκθεση. Χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση, πόσο μάλλον η ψήφιση στην ολομέλεια, (που με βάση τον προγραμματισμό έχει οριστεί τον Μάρτιο) εμπεριέχονται αναφορές για την αποχώρηση των Τούρκικων στρατευμάτων, την παράδοση της πόλης της Αμμοχώστου, ενώ κατοχυρώνει πως η λύση θα είναι, Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
 
Επιπρόσθετα καλείται η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της επί της Αποκλειστικής Οικονομικής τους Ζώνης, να υπογράψει και επικυρώσει την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ακόμη η έκθεση καλεί την Τουρκία να αποσύρει το casus belli που έχει έναντι της Ελλάδας και να σεβαστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων  στην Τουρκία.
 
Ωστόσο υπάρχουν και αρνητικά τα οποία θα επιχειρήσουμε να βελτιώσουμε μέσα από τις διαπραγματεύσεις. Αυτά αφορούν βασικά την άποψη μερικών ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας έχει τελειώσει και θα πρέπει να εξεύρουμε μια άλλη σχέση μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Αυτή η σχέση δεν είναι άλλη από την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Θέση μας είναι πως οι συζητήσεις για αναβάθμιση αυτής της σχέσης μπορούν να αρχίσουν μόνο όταν η Τουρκία εφαρμόσει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την τρέχουσα τελωνειακή ένωση. Και αυτές οι υποχρεώσεις να εφαρμοστούν έναντι όλων των κρατών μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Στα υπόλοιπα ζητήματα, πρέπει να πω ότι είναι ίσως η πιο επικριτική έκθεση που θα κληθεί να  ψηφίσει το Ευρωκοινοβούλιο. Η Τουρκία δέχεται έντονη κριτική για την κατάσταση στο εσωτερικό της και την κατάσταση των πολιτικών ελευθεριών, της ελευθερίας του λόγου, τις φυλακίσεις δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη φυλάκιση του συμπροέδρου του φιλοκουρδικού Κόμματος των Λαών (HDP) Selahattin Demirtaş, όπου ζητεί την άμεση αποφυλάκιση του.
 
Τέλος, αλλά ίσως και σημαντικότερο ζήτημα το οποίο θα κληθούμε να διαπραγματευτούμε στις επόμενες συναντήσεις, είναι το θέμα της επίσημης αναστολής της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας. Υπάρχει πρόταση όπως  Συμβούλιο και Επιτροπή προχωρήσουν στην αναστολή της ενταξιακής διαδικασίας. Ωστόσο υπάρχουν αντικρουόμενες φωνές οι οποίες ξεκινούν από την πλήρη διακοπή της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ μέχρι την συνέχιση των διαδικασιών όπως έχουν μέχρι σήμερα. Η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας πράγματι βρίσκεται σε τέλμα, η πρόταση όμως για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, την ίδια ώρα που προωθείται η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, αποτελεί ακριβώς αυτό που επιδιώκει και ζητά σήμερα η Τουρκία.

Ads

Εν κατακλείδι, μέσα από τις διαπραγματεύσεις επιδιώκουμε να ισχυροποιήσουμε τις παραγράφους που αφορούν το κυπριακό και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, που συμπεριλαμβάνουν την Κυπριακή Δημοκρατία.