Έξι μήνες πριν τις καταληκτικές ημερομηνίες για τις βουλευτικές εκλογές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε το πράσινο φως να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης του δημοσίου από τις τράπεζες, καθώς υπέγραψε την στρατηγική αποεπένδυσης βάσει της έκθεσης της συμβούλου Rothschild.

Ads

Με δεδομένη την αβεβαιότητα που προκαλείται πριν τις εκλογές και με τον διακηρυγμένο (πολλάκις βέβαια κατά την διάρκεια της θητείας Μητσοτάκη) στόχο για επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 202,  απορία προκαλεί το άγχος για τραπεζικά deals. Μετά τις εκλογές και με την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας οι αξίες θα ανέβουν και το κέρδος του δημοσίου αντιστοίχως.

Σε μια εποχή που η έτερη Έκθεση, αυτή του κ. Στουρνάρα διακηρύσσει ότι η επενδυτική βαθμίδα πρέπει να αποτελεί εθνικό στόχο καθώς θα φέρει χρήματα σε μια δύσκολη περίοδο. «Το 2023 θα είναι δύσκολο έτος όχι μόνο για την Ελλάδα» και τονίζει τον κίνδυνο για νέα γενιά κόκκινων δανείων.

Η επενδυτική βαθμίδα σημειωτέο θα προσελκύσει επενδυτές με μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον. Προς το παρόν έχουμε το ενδιαφέρον από το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας, Public Investment Fund (PIF) για το 20% της Εθνικής Τράπεζας και το ιταλικό private equity fund ΙΟΝ Group για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς.

Ads

Οι τράπεζες αποτελούν το εργαλείο για βιώσιμη και διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και ως τέτοιο η μετοχική τους σύνθεση αποτελεί μείζον ζήτημα. 

Βεβαίως από την άλλη, στην έκθεσή της η ΤτΕ συνεχίζει με την ανάγνωση της οικονομικής συνθήκης στα χνάρια της ΕΚΤ που αντιμετωπίζει τον πλέον μη παροδικό (ένα λάθος διορθώνεται με άλλο;) πληθωρισμό ως ένα κίνδυνο που η περιοριστική πολιτική θα τιθασεύσει. Άνοδος επιτοκίων, συγκράτηση μισθών δηλαδή. Σε μια εποχή που το κύριο παγκόσμιο άγχος είναι η απώλεια της αγοραστικής δύναμης και της ανταγωνιστικότητας , η ΕΚΤ λειτουργεί μόνο με βάση την πληθωριστική της φοβία.

Οι Η.Π.Α. αντιθέτως ενδιαφέρονται πρωτίστως για επενδύσεις και με προστατευτικές πολιτικές ετοιμάζονται για νέο «εμπορικό πόλεμο» με τιμές ενέργειας που θα διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα. Η επιβίωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, αλλά και η διατήρηση εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, αφορούν την ξεχασμένη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης με την διασφάλιση επαρκούς, ανταγωνιστικής και ιδανικά χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ενέργειας δηλώνει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, με τη νέα του ιδιότητα ως Προέδρου της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας βιομηχανιών Eurometaux.

Η μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ένα απαιτητικό στοίχημα στην σύγχρονη περίοδο αβεβαιότητας. Γνώμονας οφείλει να είναι το εθνικό συμφέρον και όχι οι ιδεολογικοί δογματισμοί εσπευσμένων deals ή περιοριστικών πολιτικών.

*Ο Αντώνης Ελευθεριάδης είναι τραπεζικό στέλεχος, πιστοποιημένος στην παροχή επενδυτικών συμβουλών – Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αναπληρωτής Συντονιστής Χρηματοπιστωτικού Τμήματος.