Η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσιοποίησε μια νέα, εκτενή έκθεση που αποκαλύπτει το τεράστιο οικονομικό βάρος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, το οποίο πλέον εκτιμάται στα 506 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η εκτίμηση αυτή, που προέκυψε από εμπεριστατωμένη ανάλυση των καταστροφών μετά από τρία χρόνια πολέμου, αντικατοπτρίζει το δραματικό μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί η χώρα.
Το ποσό αυτό, που αντιστοιχεί σε 2,8 φορές το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ουκρανίας για το 2024, καταδεικνύει το εξαιρετικά δυσβάσταχτο οικονομικό φορτίο που καλείται να σηκώσει η χώρα. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε ένα χρονικό πλαίσιο δέκα ετών, υπογραμμίζοντας τη μακροπρόθεσμη φύση της ανοικοδόμησης.
Σύμφωνα με τα λεπτομερή στοιχεία της έκθεσης, το 13% του συνολικού κτιριακού αποθέματος της Ουκρανίας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές ή έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Αυτό το ποσοστό μεταφράζεται σε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά που έχουν επηρεαστεί άμεσα, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη διάσταση της καταστροφής.
- Διαβάστε επίσης: Euronews / Μνημονιακή συμφωνία «πόροι έναντι ασφάλειας» προτείνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία
Η Ευρωπαία Επίτροπος Μάρτα Κος, σε μια ηχηρή δήλωσή της, τόνισε τη σημασία αυτών των ευρημάτων, υπογραμμίζοντας το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε η ρωσική εισβολή. Η δήλωσή της περιλαμβάνεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ουκρανική κυβέρνηση.
Η διαχρονική εξέλιξη του εκτιμώμενου κόστους ανοικοδόμησης είναι ενδεικτική της κλιμάκωσης των καταστροφών. Από τα 392 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν εκτιμηθεί τον Φεβρουάριο του 2023, το ποσό αυξήθηκε σε 464 δισεκατομμύρια ευρώ τον Μάρτιο του 2024, για να φτάσει τελικά στα σημερινά 506 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Ουκρανός Πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ επισήμανε ότι οι ανάγκες ανοικοδόμησης συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω των αδιάκοπων ρωσικών επιθέσεων. Η δήλωσή του αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη φύση της καταστροφής και την πρόκληση της ανοικοδόμησης εν μέσω συνεχιζόμενων εχθροπραξιών.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η γεωγραφική κατανομή των καταστροφών, με τις περιοχές κοντά στις γραμμές του μετώπου να συγκεντρώνουν περίπου το 75% των συνολικών ζημιών. Οι ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ, του Χαρκόβου και του Λουγκάνσκ, μαζί με τις νότιες περιφέρειες της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, καθώς και η περιοχή του Κιέβου, έχουν υποστεί τις σοβαρότερες καταστροφές.
Η έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου 2022 έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ανθρώπινες απώλειες, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους. Οι συνεχείς βομβαρδισμοί έχουν ισοπεδώσει ολόκληρες πόλεις και έχουν προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στις ενεργειακές υποδομές της χώρας.
Η πρωτεύουσα Κίεβο, που δέχεται σχεδόν καθημερινά επιθέσεις, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεχιζόμενης καταστροφής. Η πόλη, παρά την απόστασή της από την κύρια γραμμή του μετώπου, συνεχίζει να υφίσταται σημαντικές ζημιές στις υποδομές της και στον αστικό της ιστό.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >