Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Αμήχανο αυτήν τη φορά, ξανά με οδηγίες για τη χρήση μάσκας, το χθεσινό πρωθυπουργικό διάγγελμα είχε για βασικό στόχο να προσδιορίσει τους υπεύθυνους, αν γίνει αυτό που, όπως εμμέσως ομολόγησε, φοβάται η κυβέρνηση: «Μία επιθετική αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων». Τους πολίτες που δεν θα ακολουθήσουν τις συχνά αλληλοσυγκρουόμενες κυβερνητικές οδηγίες.
Αλλά για να φορτώσει την πιθανή εκτροπή σε αυτούς που στα προηγούμενα διαγγέλματα υμνούσε για την υπεύθυνη στάση τους, ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να πει ότι από την πλευρά της κυβέρνησης και του ίδιου έγιναν όλα τα απαραίτητα. Κατέφυγε λοιπόν σε ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία, με ελάχιστες δόσεις αλήθειας.
Ιδού μια πρώτη σταχυολόγηση (με μαύρα τονισμένα γράμματα τα αποσπάσματα από το διάγγελμα).
«Αξιοποιήσαμε το καλοκαίρι για να θωρακίσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που από 557 κλίνες ΜΕΘ πέρυσι έχει σχεδόν 1.000 τώρα»
Πολύ πρόσφατη απάντηση του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς είναι δυνατό να φτάσαμε να πληρότητα 60% σε ΜΕΘ της Αττικής με 67 ασθενείς Covid διασωληνωμένους, όταν η κυβέρνηση διατεινόταν το προηγούμενο διάστημα πως είχε «θωρακίσει» το σύστημα με 400 κλίνες για covid. Κοντοζαμάνης: «400 ΜΕΘ είχαμε παλιά, τώρα έχουμε 200 αλλά μπορούμε να τις αυξήσουμε».
«Οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν συνολικά στη χώρα μας δεν είναι στην πραγματικότητα περισσότερες 750 αυτή τη στιγμή. Τα νούμερα που αμολάει κατά καιρούς η κυβέρνηση δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα». Πάνος Παπανικολάου. γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας. Περισσότερα στοιχεία στο ΜΕΘ, ψέματα και βιντεοταινίες και Τα παραμύθια για τις ΜΕΘ.
«Προσλάβαμε περίπου 6.200 νέους νοσηλευτές και γιατρούς, πολλοί από τους οποίους θα μείνουν μόνιμα στο ΕΣΥ»
«Oι προσλήψεις που έχουν γίνει στη ΜΕΘ του ΑΤΤΙΚΟΥ (νοσoκομείου αναφοράς covid) από τον Μάρτη: 1 επικουρικός γιατρός, 11 επικουρικοί νοσηλευτές και δύο μόνιμοι νοσηλευτές. Την ίδια περίοδο έφυγαν δύο μόνιμοι νοσηλευτές για άλλα νοσοκομεία. Η ενίσχυση δηλαδή είναι ελάχιστη, οι βασικές ανάγκες καλύπτονται από επιστρατεύσεις προσωπικού άλλων τμημάτων (σε βάρος της λειτουργίας τους, π.χ χειρουργεία, άλλες νοσηλευτικές πτέρυγες). Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, εντατικολόγος – παθολόγος.
Το Μόνιμο προσωπικό (πλην ιατρών) σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπούς φορείς) τον Ιούνιο 2019 ήταν 63.703 και τον Ιούνιο 2020 ήταν 62.301. Το μόνιμο προσωπικό λιγόστεψε κατά 1.402.
Το Επικουρικό προσωπικό που προσλήφθηκε στα Νοσοκομεία για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας είναι 4.360. Από τέλος Σεπτεμβρίου λήγουν οι Συμβάσεις Επικουρικών υπαλλήλων και έως τον Μάρτη 2021 λήγουν οι Συμβάσεις 10.000 συμβασιούχων στα Νοσοκομεία. Όλα τα στοιχεία στο «Ο σκληρός Χειμώνας του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
«Πολλαπλασιάσαμε τα ημερήσια τεστ»
Η Ελλάδα παραμένει ουραγός στα τεστ, αγνοώντας από την αρχή της πανδημίας την οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: « τεστ, τεστ, τεστ». Απροετοίμαστα, πρόσφατα φράκαραν τα Ερευνητικά Κέντρα και δεν μπορούν να δώσουν αποτελέσματα. (εδώ η όλη υπόθεση και το σκάνδαλο με τα τεστ).
«Είμαστε από τους πρώτους στην Ευρώπη που διαθέτουμε τα καινούργια rapid test αντιγόνων»
To «γρήγορο» test αντιγόνου χρησιμοποιείται σε ειδικούς χώρους και συνθήκες και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση για μαζικό testing και ιχνηλατήσεις. Σε καμία χώρα δεν έχει επιχειρηθεί να καθιερωθούν τα «γρήγορα» test αντιγόνου, και μάλιστα με σκοπό να υποκαταστήσουν τα μοριακά test. Εδώ οι λεπτομέρειες.
«Και επειδή ακούγονται πολλά, σας βεβαιώνω ότι οι δομές των νοσοκομείων απέχουν πολύ ακόμα από τα όρια τους. Και φυσικά ενισχύονται διαρκώς»
«Έμφραγμα» στο νοσοκομείο Νίκαιας: Αδυναμία νοσηλείας κρουσμάτων κορονοϊού λόγω ελλείψεων. Δύο ακόμη νοσοκομεία που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος του πρώτου κύματος της πανδημίας στην Αττική, το «Σωτηρία» και ο «Ευαγγελισμός» έχουν φθάσει στα όριά τους και εκπέμπουν SOS.
«Και αν δεν είχαμε παρέμβει εγκαίρως με ένα τολμηρό και διαρκώς εξελισσόμενο πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα»
Ύφεση ρεκόρ στην σύγχρονη ιστορία της χώρας ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, καθώς υπήρξε κατακόρυφη πρώτη του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στον τουρισμό, όλα εξελίχθηκαν με βάση το χειρότερο δυνατό σενάριο. Οι τελευταίες πληροφορίες άλλωστε από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως η κυβέρνηση αναμένει ύφεση που στο τρίτο τρίμηνο είναι πιθανό να ξεπεράσει το 20%.
..«lockdown σημαίνει κοινωνική μεροληψία. Γιατί η ακίνητη οικονομία κινητοποιεί ανισότητες»
Aλήθεια. Μόνο που τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση αδυνατίζουν ακόμη περισσότερο τους ασθενέστερους. Ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα πάρουν μειωμένο Δώρο Χριστουγέννων (10-50%), καθώς ως βάση υπολογισμού του Δώρου Χριστουγέννων 2020 θα λαμβάνεται ΟΧΙ ο ονομαστικός μισθός, όπως ορίζει η Εργατική Νομοθεσία, αλλά ο μισθός της αναστολής, δηλαδή τα 534 ευρώ.
«Έτσι, από την μεθεπόμενη εβδομάδα 100 νέα λεωφορεία μπαίνουν σε κίνηση και άλλα 400 έως το τέλος του χρόνου»
Tα λεωφορεία δεν είναι νέα αλλά παλιά (ορισμένα πάνω από 15 ετών) και προέρχονται 57 από τα ΚΤΕΛ Κορίνθου, 15 από τα ΚΤΕΛ Εύβοιας, 12 από το ΚΤΕΛ Θήβας, καθώς και από το ΚΤΕΛ Πάτρας και από το ΚΤΕΛ Λάρισας… Σημειώνεται ότι στα τέλη Ιουλίου η κυβέρνηση αποφάσισε Μείωση δρομολογίων και πρόστιμα για συνωστισμό.
«Οι εβδομάδες που έρχονται θα κρίνουν τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια»
Να και μια καθαρή αλήθεια.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >