Ύφεση ρεκόρ στην σύγχρονη ιστορία της χώρας ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, καθώς υπήρξε κατακόρυφη πρώτη του ΑΕΠ κατά 15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ads

«Τα στοιχεία του παρόντος Δελτίου Τύπου για το 2ο τρίμηνο 2020 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 και των περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ», αναφέρει στην σχετική ανακοίνωσή της, η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Η Ελλάδα όμως, έχοντας μπει σε υφεσιακή πορεία ήδη πριν το lockdown είναι μία από τις χώρες που δέχτηκαν το σκληρότερο οικονομικό χτύπημα.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2020 παρουσίασε μείωση κατά 14%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2020, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2019 παρουσίασε μείωση κατά 15,2%.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία η Ελλάδα έχει την πέμπτη χειρότερη επίδοση. Υψηλότερη ύφεση κατέγραψαν Ισπανία (22,1%), Γαλλία (19%), Ιταλία (17,3%) και Πορτογαλία (16,3%). Ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν 15% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση 14,1%. Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:

Ads

Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 9,3% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 2,0% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 12,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 48,3%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 16,7% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 14,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 24,8%.

Ετήσιες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 10,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 10,3% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 32,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 49,4%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 17,2% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 15,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 25,7%.

image

Τσακαλώτος: Η οικονομία καταρρέει. Θα πάψει επιτέλους η κυβέρνηση να εθελοτυφλεί;

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, σημείωσε πως «η οικοινομία καταρρέει και η κυβέρνηση θα πρέπει να πάψει επιτέλους να εθελοτυφλεί». «Σήμερα ανακοινώθηκε ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά το 2ο τρίμηνο κατά 15.2%. Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση τριμήνου ιστορικά στη χώρα, και μία από τις χειρότερες στην Ευρώπη. Καταρρέουν όλοι οι βασικοί δείκτες, η κατανάλωση, οι επενδύσεις», υπογράμμισε και πρόσθεσε: 

«Είχαμε προειδοποιήσει από νωρίς. Είχαμε θωρακίσει τη χώρα για να μην χρειαστεί να δούμε αυτά τα νούμερα. Κάναμε συγκεκριμένες, ρεαλιστικές προτάσεις για να αποφύγουμε αυτή τη καταστροφή. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εθελοτυφλούσε. Στην αρχή της πανδημίας προσπαθούσε να μας πείσει ότι το έτος θα κλείσει χωρίς ύφεση. Όμως το πρόβλημα είναι ότι εξακολουθεί να εθελοτυφλεί. Το διάστημα μετά το lockdown συνέχισε να χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά αρνητικές προοπτικές. Το 3ο τρίμηνο δεν θα είναι ενθαρρυντικό. Και το χειρότερο είναι ότι δεν διαφαίνεται καμία προοπτική για το διαβόητο V στην ανάπτυξη το 2021».

«Η κυβέρνηση έχει βάλει την οικονομία σε μια ελεύθερη πτώση και μονολογεί αυτάρεσκα «ως εδώ όλα καλά». Όμως όπως πολύ καλά γνωρίζουμε σημασία δεν έχει -μόνο- η πτώση αλλά -κυρίως- η πρόσκρουση. Και για να αποφευχθεί αυτή η πρόσκρουση η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει σήμερα λογική.  Η οικονομία, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη άμεσα. Οι λογικές περιστολής των δικαιωμάτων των εργαζομένων που η ΝΔ εμμονικά επιλέγει βαθαίνουν την ύφεση. Είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, με το νομοσχέδιο για το πτωχευτικό που έχει βάλει στη διαβούλευση, επιλέγει να προωθήσει τις ρευστοποιήσεις έναντι της προστασίας», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και κατέληξε: 

«Αυτή τη στιγμή για να αλλάξουμε πορεία απαιτείται πολύ πιο γενναίο πρόγραμμα από αυτό που θα χρειαζόταν στην αρχή της πανδημίας. Έστω και τώρα ας μας ακούσει η κυβέρνηση. Αλλά σημασία δεν έχει μόνο το πόσο, αλλά και το πώς. Η κατάσταση δεν μπορεί να σωθεί με αποσπασματικές λύσεις. Χρειάζεται συνολική αλλαγή λογικής. Άμεσα. Με ζεστό χρήμα και όχι με δανεισμό. Με άμεσες ενισχύσεις. Που θα κατευθυνθούν στους εργαζόμενους, στους ευάλωτους, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Που θα αποτρέψουν έναν νέο κύκλο χρέους.

Και όπως πλέον γράφουν και οι Financial Times (που κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει ότι αποτελούν όργανο του ΣΥΡΙΖΑ) έχουμε μάθει ότι η δημοσιονομική επέκταση δεν θα προκαλέσει προβλήματα με το χρέος. Το αντίθετο. Γιατί η στήριξη της οικονομίας με πραγματικά μέτρα θα μειώσει την ύφεση και άρα τον λόγο Χρέους/ΑΕΠ. Γιατί ο μόνος τρόπος να ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι να μειωθούν οι δημόσιες αποταμιεύσεις. Η κυβέρνηση έχει ήδη αργήσει. Τώρα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Έχουμε ήδη μπει σε ύφεση, με ευθύνες της ΝΔ πριν από την πανδημία. Η ύφεση είναι ήδη εξαιρετικά βαθιά. Το ζήτημα είναι να μην γίνει και παρατεταμένη».

Τα επίσημα στοιχεία σχολίασαν και οι Νίκος Παππάς και Γιώρος Τσίπρας, τομεάρχης και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, με κοινή δήλωσή τους. «Η καταβαράθρωση του ΑΕΠ φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη», τονίζουν και σημειώνουν: «Το -15,2% επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο κορωνοϊός συνάντησε την Ελλάδα σε καθεστώς καλπάζουσας ύφεσης και την κυβέρνηση σε ηθελημένη αδράνεια. Η στρατηγική της ΝΔ για “ανοσία της αγέλης» στην οικονομία “δικαιώνεται”». «Αφήνουν την ύφεση να διογκωθεί, οδηγούν την πλειονότητα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε αφανισμό και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία. Απαιτείται, έστω και τώρα, μια μεγάλη δημόσια παρέμβαση, με ορίζοντα ολόκληρο το 2021, για τη στήριξη της οικονομίας και της απασχόλησης και η άρση του αποκλεισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τα εργαλεία της Πολιτείας», προσθέτουν.

ΜΕΡΑ25: Ανεύθυνη και ανίκανη η Κυβέρνηση να διαχειριστεί την κατάσταση
 
«Ήδη από τον Μάρτιο, όταν η κυβέρνηση αιθεροβατούσε ότι δεν θα υπάρξει ύφεση ή θα είναι πολύ μικρή ακόμα και αν υπάρξει, το ΜέΡΑ25 επεσήμαινε ότι η χώρα είχε εισέλθει σε υφεσιακή πορεία πολύ πριν από την εμφάνιση της πανδημίας και προειδοποιούσε ότι με την προσθήκη των επιπτώσεων της πανδημίας η ύφεση θα βαθύνει κι άλλο και θα καταγράψει διψήφιο ποσοστό το 2020. Παράλληλα, καλούσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει την καραντίνα, προετοιμαζόμενη και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει την οικονομία και τους πολίτες», αναφέρει το ΜΕΡΑ25 σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: 

«Η ανακοίνωση του ποσοστού ύφεσης κατά το 2ο τρίμηνο που καταγράφηκε στο -17,1% του ΑΕΠ, (εμείς μετράμε με βάση τις τρέχουσες τιμές, δηλαδή τα ευρώ που (δεν) θα έχει ο κόσμος στην τσέπη του, όχι με βάση τα βολικά επικοινωνιακά μαγειρέματα) δυστυχώς επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ΜέΡΑ25 και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι ανεύθυνη και ανίκανη να διαχειριστεί την κατάσταση».

ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση δεν ήθελε, δεν άκουσε, δεν μπόρεσε

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και το ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας πως «οι προβλέψεις για την διόγκωση της ύφεσης και τις επιπτώσεις της στην οικονομία και στην κοινωνία, δυστυχώς επαληθεύονται από την σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ». «Τα μεγέθη της παραγωγής μας γυρίζουν 22 χρόνια πίσω. Είχαμε προειδοποιήσει από το δ’ τρίμηνο του 2019 για την αρνητική πορεία στην οικονομία. Μέσα στην πανδημία και στην όξυνση της κρίσης, προτείναμε γενναία και στοχευμένα μέτρα ανάσχεσης, και πολιτικές που έδιναν λύσεις. Η Κυβέρνηση δεν άκουσε, δεν ήθελε, δεν μπόρεσε», αναφέρει και προσθέτει: 

«Τώρα τα μεγάλα προβλήματα, οι απειλές είναι μπροστά μας. Η ανεργία διογκώνεται, τα λουκέτα απειλούν τους μικρομεσαίους, ο τουρισμός χάνει την χρονιά, οι εργαζόμενοι καταδικάζονται σε «μισή δουλειά-μισό μισθό» , και στα επιδόματα φτώχειας. Ο κ. Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του συνεχίζουν στον «κόσμο τους», σα να μη συμβαίνει τίποτε, με τις ίδιες συντηρητικές λογικές, και προαναγγέλλουν μέτρα-ασπιρίνες για την συνέχεια. Το Κίνημα Αλλαγής θα δώσει τη μάχη με τις δικές του προτάσεις, μαζί με την κοινωνία και τους φορείς, για να ανακόψει την σημερινή καταστροφική πορεία».