Τα Ιόνια νησιά, μια από τις μικρότερες Περιφέρειες της χώρας (200.000 κατ)  αλλά με σημαντική επιβάρυνση από τον τουρισμό και με την αντίστοιχη συμμετοχή στο ΑΕΠ, ενισχύθηκαν σημαντικά κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε υποδομές υγείας. Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις υπήρξαν ο εξοπλισμός της Κέρκυρας με Μαγνητικό, 16άρη αξονικό και ψηφιακό μαστογράφο αλλά και το νέο νοσοκομείο Λευκάδας, η βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ με έδρα το Άκτιο, που εγκαινιάστηκαν μάλιστα αυτοπροσώπως από τον κ. Τσίπρα.

Ads

Κατά την διάρκεια της επιδημίας τα Ιόνια βρέθηκαν συχνά στο επίκεντρο. Σαν να μην έφθανε η γειτνίαση τους με την πολύπαθη Ιταλία ήρθε και το «λεωφορείο των προσκυνητών» να διασπείρει τον ιό στη Ζάκυνθο, με την ευθύνη της τουλάχιστον πρωτότυπης λειτουργίας του ΕΟΔΥ (Call Center). Λιγότερο γνωστή είναι η περίπτωση του κρουαζιερόπλοιου Opera στο οποίο είχε διαπιστωθεί προηγούμενο κρούσμα Αυστριακού επιβάτη κι όμως οι αρχές της Κέρκυρας επέμειναν στην αποβίβαση των τουριστών, ως και εγένετο. Θεωρείται μεγάλη τύχη το ότι ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων παραμένει ωστόσο χαμηλός, έστω και με την επιφύλαξη των ελαχίστων tests που έχουν γίνει.

Τα Ιόνια θρήνησαν την απώλεια δύο ανδρών, ηλικιωμένων και με υποκείμενα προβλήματα. Και οι δύο θάνατοι εμφανίζουν μια σχέση με την περίθαλψη. Ο ένας έτυχε να ήταν πατέρας ιατρού ενώ  ο άλλος φαίνεται ότι έπεσε θύμα έμμεσης μετάδοσης επειδή συγγενικό του πρόσωπο νοσηλευόταν, για άσχετο λόγο, σε νοσοκομείο αναφοράς. Και στις δύο περιπτώσεις οι τεθνεώτες αρχικά αντιμετωπίστηκαν στα τοπικά νοσοκομεία.

Στην μία περίπτωση ο ασθενής νοσηλεύτηκε διασωληνωμένος στην μοναδική κλίνη ΜΕΘ που διαθέτει ακόμη η Κέρκυρα, προτού διακομισθεί στα Ιωάννινα όπου και κατέληξε. Παρά τις εκκλήσεις να αντικατασταθούν οι νοσηλευτές για ΜΕΘ (του ΕΟΔΥ) που έφυγαν τον Οκτ 2019, αυτό δεν έγινε ποτέ. Οπότε οι διαθέσιμες κλίνες παρέμειναν ως μια δυνατότητα κι όχι ως μια πραγματικότητα.

Ads

Στην άλλη περίπτωση ο ασθενής νοσηλεύτηκε στην Παθολογική Κλινική της Ζακύνθου, διαγνώστηκε καθυστερημένα (λόγω test) και όταν χρειάστηκε  αεροδιακομιδή, αυτή δεν έγινε από το ΕΚΑΒ για λόγους που δεν απαντήθηκαν ποτέ. Ο ασθενής κατέληξε στην Ζάκυνθο σε μια μονάδα έτοιμη που όμως δεν λειτουργούσε ελλείψει προσωπικού.
Οπότε ο διασωληνωμένος ασθενής απλώς βρισκόταν μέσα σε μια ΜΕΘ φάντασμα κι όταν αυτό αποκαλύφθηκε από το TVXS οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν και τελικά  η αναγκαία στελέχωση κουτσά στραβά υπήρξε. Το νησί, πλέον, διαθέτει τέσσερις (4) κλίνες ΜΕΘ έστω στα χαρτιά αν αληθεύει ότι ο αναφερόμενος ως επικεφαλής της φαίνεται να παραμένει στο Ρίο. Άγνωστο είναι το μέλλον αυτής της μεμονωμένης βελτίωσης μετά το πρώτο κύμα πανδημίας.

O εξοπλισμός της ΜΕΘ Αργοστολίου τον ένα μήνα … πάει και τον άλλο …έρχεται στην Πάτρα! Η δωρεά ευεργετών όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε ποτέ με τις ανάλογες προσλήψεις προσωπικού, όχι μόνο σαν την Κέρκυρα, δεν ανανεώθηκαν ούτε οι υφιστάμενες συμβάσεις του ΕΟΔΥ αλλά με εντολή του γνωστού διοικητή της 6ης ΥΠΕ μεταφέρθηκε και ο εξοπλισμός. Όσοι τότε αντέδρασαν χαρακτηρίστηκαν … λαϊκιστές. Πρόσφατα τα ΜΜΕ προβάλανε ενθουσιώδεις δηλώσεις του τοπικού βουλευτή για  5 κλίνες ΜΕΘ, που οσονούπω επιστρέφουν στο Αργοστόλι! Πρόκειται για τις ίδιες εκείνες των …. λαικιστών οι οποίες όμως  έχουν και ένα μικρό πρόβλημα ακόμη Δεν λειτουργούν στον αυτόματο, δηλαδή χωρίς προσωπικό που φυσικά δεν υπάρχει.

Στη Λευκάδα, ένα σύγχρονο νοσοκομείο που καλύπτει μέρος των αναγκών και των γειτονικών νομών, παραδόθηκε την άνοιξη με καινούργιες υποδομές 6 κλινών ΜΕΘ! Όπως θα το φανταστήκατε, η στελέχωση δεν προχώρησε βήμα και οι πλείστες εξ αυτών είχαν την ίδια τύχη αυτού του ιδιότυπου κανιβαλισμού της ανάγκης και μεταφέρθηκαν στο Ρίο όπου και παραμένουν.

Σίγουρα τα προβλήματα με τις αεροδιακομιδές, ιδιαίτερα αυτό που αναδείξαμε με την μια και μόνη διαθέσιμη κάψουλα διακομιδών για μολυσματικά περιστατικά, ταλανίζει επιπλέον τα νησιά. Δεν φαίνεται όμως να αποτελεί ιδιαίτερο άγχος και για την Αριστοτέλους, δεδομένου ότι η μοναδική προσθήκη σε όλη την Περιφέρεια είναι οι 4, έστω έτοιμες από πριν, κλίνες της Ζακύνθου!

Ειδικότερα η κατάσταση προσλήψεων & προσθήκης κλινών ΜΕΘ είναι η εξής:
                                               ΝΕΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ          ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ (έχουν αναλάβει)
ΖΑΚΥΝΘΟΣ:                                         4                                                                              11 + 1
ΚΕΡΚΥΡΑ:                                             –                                                                               14 + 0
ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ:                                    –                                                                                  7+1;
ΛΕΥΚΑΔΑ:                                            –                                                                                  3+0

 Εντυπωσιακά χαμηλός είναι ο αριθμός των γιατρών που ανέλαβαν για την αντιμετώπιση του covid 19, όπου φυσικά δεν πρέπει να υπολογίζονται τυχόν προγραμματισμένες προσλήψεις άλλων ειδικοτήτων (πχ μαιευτήρες, χειρουργοί κλπ). Με βάση τα διεθνή standards με λιγότερα από 40 άτομα ενίσχυση για όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας, το σύστημα δεν μπορεί να υποστηρίξει κάτι σημαντικά παραπάνω.

 Τα Ιόνια δεν διαθέτουν πολλούς χώρους αυξημένου συγχρωτισμού πέραν λίγων καταυλισμών Ρομά και πολλών μικρών γηροκομείων ή αποκεντρωμένων δομών ψυχικής υγείας. Αντιθέτως, θα πρέπει να  συνυπολογιστεί η  μεγάλη ιδιαιτερότητα της μελλοντικής  μετάβασης τους προς την κοσμοπολίτικη κανονικότητα τους, όπου τίθεται το ερώτημα αν τα νησιά θα υπάρξουν για δεύτερη φορά τόσο τυχερά.

 Πώς ακριβώς αξιοποίησε η Πολιτεία την σημαντική χρονική ευκαιρία που δόθηκε για να τα θωρακίσει με τις αναγκαίες υποδομές υγείας; Έγιναν άραγε τα δέοντα; Ας το εκτιμήσουν οι τοπικές αρχές και κυρίως οι πολίτες. Να  σημειωθεί πάντως ότι η Νέα Δημοκρατία διαθέτει στα Ιόνια 4 εκ των 6 βουλευτών,  την Περιφερειάρχη καθώς και αρκετούς δημάρχους Εξ όλων αυτών η μόνη που διακρίθηκε κατά την περίοδο αυτή υπήρξε η δήμαρχος Κέρκυρας  …. για την θρησκευτική της προσήλωση. Και φυσικά το νοσοκομείο του νησιού, που όπως αποκάλυψε το tvxs παίζει και λίγο το big brother, εγκαθιστώντας κάμερες για.. βιντεοταινίες των ασθενών.