Tο Μουντιάλ του Κατάρ ξεκίνησε και το Tvxs.gr συνεχίζει το μεγάλο αφιέρωμα με όλες τις διοργανώσεις και όσα συνέβησαν σε αυτές, αθλητικά και πολιτικά, από το 1930 έως σήμερα…
Παγκόσμιο Κύπελλο 2006
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία. Στην τελική ψηφοφορία πήραν μέρος τέσσερις χώρες, η Γερμανία, η Αγγλία, η Νότια Αφρική και το Μαρόκο. Υποψηφιότητα είχε υποβάλει και η Βραζιλία αλλά αποσύρθηκε τρεις ημέρες πριν την ψηφοφορία. Σε κάθε γύρο ψηφοφορία αποκλειόταν μια χώρα και στον τελικό γύρο μεταξύ Γερμανίας και Νοτίου Αφρικής κέρδισε η πρώτη με ψήφους 12-11.
Στα προκριματικά συμμετείχαν 198 εθνικές ομάδες και προκρίθηκαν 31, που μαζί με την διοργανώτρια Γερμανία αποτέλεσαν τις 32 ομάδες της τελικής φάσης. Μεγάλη αλλαγή ήταν η κατάργηση του «χρυσού γκολ» μετά τα όσα είχαν προηγηθεί στο Κύπελλο της Ιαπωνίας/ Νότιας Κορέας.
Για πρώτη φορά η εθνική που είχε κατακτήσει το τρόπαιο στην προηγούμενη διοργάνωση, δηλαδή η Βραζιλία, έπρεπε να περάσει από προκριματικά. Οκτώ χώρες πήγαν για πρώτη φορά σε Μουντιάλ: η Αγκόλα, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Γκάνα, το Τόγκο, το Τρινιδάδ και Τομπάγκο και η Σερβία και Μαυροβούνιο. Επίσης η Ουκρανία και η Τσεχία συμμετείχαν για πρώτη φορά μετά τη σύσταση των αντίστοιχων κρατών.
Εκτός Μουντιάλ έμειναν η τρίτη του προηγούμενου Μουντιάλ Τουρκία αλλά και η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004, δηλαδή η εθνική μας! Η Ελλάδα του Όττο Ρεχάγκελ έκανε μια κακή πορεία στα προκριματικά και έμεινε μακριά από τα γήπεδα της Γερμανίας αφού ήρθε τέταρτη στον όμιλό της. Αποκλείστηκε επίσης η Ουρουγουάη σε έναν συγκλονιστικό αγώνα με την Αυστραλία, η Ρωσία και το Βέλγιο. Πάντως ποδοσφαιρικό εκπρόσωπο στη Γερμανία έστειλαν όλοι οι ήπειροι του πλανήτη.
Η διοργάνωση ήταν από τις πιο επιτυχημένες μέχρι τότε αφού και οργανωτικά και εμπορικά ήταν άψογη. Συγκέντρωσε περίπου 26.290.000.000 τηλεθεατές σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά και 52.491 θεατές ανά παιχνίδι. Τον τελικό είδαν 715.100.000 άνθρωποι.
Το Μουντιάλ του 2006, ωστόσο, είχε τη δική του «μαύρη σελίδα» που ήρθε στο φως το 2015. Το Spiegel αποκάλυψε ότι η Γερμανία εξαγόρασε το Παγκόσμιο Κύπελλο με την γερμανική ομοσπονδία να πληρώνει ένα υπέρογκο ποσό στην FIFA. Μάλιστα η γερμανική πλευρά παραδέχτηκε ότι έδωσε τα χρήματα αλλά αρνήθηκε τα περί χρηματισμού.
Μασκότ του Μουντιάλ της Γερμανίας ήταν ένα λιονταράκι, ο Goleo ντυμένο με τα χρώματα της χώρας.
Διαβάστε τα υπόλοιπα μέρη του αφιερώματος του Tvxs.gr για την ιστορία του Μουντιάλ:
- Παγκόσμιο Κύπελλο 2002: Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο και Golazo!
- Παγκόσμιο Κύπελλο 1998: Ο Ζιζού στέλνει τη Γαλλία στον έβδομο ουρανό
- Παγκόσμιο Κύπελλο 1994: Το Μουντιάλ του χαμένου πέναλτι
- Παγκόσμιο Κύπελλο 1990: Το πιο βαρετό Μουντιάλ της ιστορίας
- Παγκόσμιο Κύπελλο 1986: Όταν ο… Θεός έβαλε το χέρι του
- Παγκόσμιο Κύπελλο 1982: Ο Ρόσι και η παρέα του χαρίζουν το τρίτο στην Ιταλία
- Παγκόσμιο Κύπελλο 1978: Το Μουντιάλ – ντροπή της αργεντίνικης χούντας
- Παγκόσμιο Κύπελλο 1974: Ιπτάμενοι Ολλανδοί αλλά στο τέλος… κερδίζουν οι Γερμανοί
- Παγκόσμιο Κύπελλο 1970: Ο «πόλεμος του ποδοσφαίρου» και ο «αγώνας του αιώνα»
- Παγκόσμιο Κύπελλο 1966: Ένας τελικός, τρία αμφισβητούμενα γκολ
- Παγκόσμιο Κύπελλο 1962: Το Κύπελλο της μεγάλης σφαγής
- Παγκόσμιο Κύπελλο 1958: Κυρίες και κύριοι ο Πελέ!
- Παγκόσμιο Κύπελλο 1954: Το «θαύμα» της Βέρνης
- Παγκόσμιο Κύπελλο 1950: Όταν έκλαψε η Βραζιλία
- Παγκόσμιο Κύπελλο 1938: Ένα γκολ πριν τον πόλεμο
- Παγκόσμιο Κύπελλο 1934: Το βρόμικο Μουντιάλ του Μουσολίνι
- Η γέννηση του Μουντιάλ
Ο δρόμος για τον τελικό
Στον 1ο όμιλο, η Γερμανία έκανε το τρία στα τρία και πέρασε πρώτη. Την ακολούθησε το Εκουαδόρ με μια καλή εμφάνιση. Εκτός έμειναν η Πολωνία και η Κόστα Ρίκα. Στον 2ο όμιλο η Αγγλία με τον Σβεν Γκόραν Έρικσον αν και δεν έκανε καλές εμφανίσεις προκρίθηκε πρώτη. Δεύτερη πέρασε η Σουηδία ενώ εκτός έμειναν η Παραγουάη και το νεοφώτιστο Τρινιντάντ και Τομπάγκο. Στον 3ο όμιλο η Αργεντινή και η Ολλανδία με συγκομιδή επτά βαθμών η καθεμία πέρασαν στον επόμενο γύρο αφήνοντας εκτός την Ακτή Ελεφαντοστού και την Σερβία Μαυροβούνιο.
Στον 4ο όμιλο, η Πορτογαλία των Φίγκο, Ντεκό και Κριστιάνο Ρονάλντο, η μεγάλη χαμένη του Euro 2004 από την δική μας εθνική στον δικό της τελικό έκανε μια εξαιρετική πορεία που έμελλε να την πάει πολύ παρακάτω. Με τρεις νίκες τερμάτισε πρώτη. Την ακολούθησε το Μεξικό ενώ έμειναν εκτός Ανγκόλα και Ιράν. Από τον 5ο όμιλο, πρώτη προκρίθηκε η Ιταλία που, ωστόσο, δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα στον αγώνα με τις ΗΠΑ όπου μέτρησε τρεις αποβολές και πήρε τον έναν βαθμό της ισοπαλίας. Την Ιταλία ακολούθησε η Γκάνα ενώ εκτός έμειναν η Τσεχία και οι ΗΠΑ.
Στον 6ο όμιλο, η παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία με ένα απίστευτο ρόστερ που συμπεριλάμβανε τους Ροναλντίνιο, Κακά, Αντριάνο και Ρονάλντο, δεν απέδωσε το ποδόσφαιρο που θα ήθελαν οι φαν, ωστόσο, έκανε τρεις νίκες και τερμάτισε πρώτη. Την ακολούθησε η Αυστραλία ενώ Κροατία και Ιαπωνία πήγαν σπίτι νωρίς.
Η Γαλλία έκανε και πάλι μια κακή εμφάνιση στους ομίλους, ωστόσο, τελευταία στιγμή διασώθηκε και γλίτωσε την επανάληψη του δράματος που εξελίχθηκε στην προηγούμενη διοργάνωση. Δυο ισοπαλίες και μια νίκη στον αγώνα με το Τόγκο έφεραν τους τρικολόρε στη δεύτερη θέση με την Ελβετία να τερματίζει πρώτη. Εκτός από το Τόγκο σπίτι γύρισε και η Νότια Κορέα. Η Ισπανία με ένα νεανικό σύνολο έκανε εκρηκτικές εμφανίσεις στον 8ο όμιλο. Έκανε το τρία στα τρία και πέρασε πρώτη. Την ακολούθησε η Ουκρανία. Τυνησία και Σαουδική Αραβία δεν τα κατάφεραν.
Το «ξύπνημα» των Γάλλων και η εκδίκηση των Ιταλών
Στους «16» η Γερμανία κέρδισε με 2-0 τη Σουηδία, ενώ η Αργεντινή πήρε την πρόκριση με γκολ στην παράταση απέναντι στο Μεξικό, με 2-1. Σε έναν μάλλον βαρετό αγώνα η Αγγλία κέρδισε με 1-0 το Εκουαδόρ. Ακόμη πιο βαρετά ήταν τα πράγματα στο Ελβετία – Ουκρανία, όπου τελικά χρειάστηκαν τα πέναλτι αφού ο αγώνας έληξε 0-0. Στη ρώσικη ρουλέτα επικράτησαν με 3-0 οι Ουκρανοί.
Η Βραζιλία νίκησε με 3-0 την Γκάνα και προχώρησε στην επόμενη φάση ενώ η Ιταλία πέρασε στο τσακ. Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Φάμπιο Γκρόσο εκμαίευσε πέναλτι στο οποίο ο Τότι ευστόχησε γράφοντας το 1-0 και στέλνοντας την Ιταλία στην επόμενη φάση και την Αυστραλία σπίτι της. Η Ισπανία μπήκε με το δεξί στο γήπεδο απέναντι στη Γαλλία αφού ο Βίγια άνοιξε το σκορ και έκανε το 1-0. Οι Γάλλοι όμως ξύπνησαν. Με Ριμπερί, Βιεΐρά και Ζιζού έκαναν το 3-1 και οι τρικολόρε πέρασαν στους «8».
Η ματωμένη πρόκριση στην «μάχη της Νυρεμβέργης»
Ο αγώνας της Πορτογαλίας με την Ολλανδία έμεινε στην ιστορία ως η «μάχη της Νυρεμβέργης» και όχι άδικα αφού δόθηκαν συνολικά 20 κάρτες, 4 κόκκινες και 16 κίτρινες! Φυσικά πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ καρτών σε αγώνα Μουντιάλ.
Τα δύσκολα άρχισαν μόλις στο 6’ όταν ο Μπουλαρούζ έκανε ένα πραγματικά δολοφονικό φάουλ στον Κριστιάνο Ρονάλντο που ήταν καθαρά αντιαθλητικό και για κόκκινη αλλά ο Ρώσος διαιτητής Βαλεντίν Ιβάνοφ έδωσε κίτρινη. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο άντεξε μόλις 34’ στον αγωνιστικό χώρο. Έπαιξε κουτσαίνοντας και αποχώρησε με κλάματα. Πριν βγει από το γήπεδο, ωστόσο, πρόλαβε να δώσει στον Μανίς την ασίστ για το μοναδικό και πραγματικό υπέροχο γκολ της αναμέτρησης που μπήκε στο 23’.
Από εκεί και μετά τα όσα διημείφθησαν στο γήπεδο θύμιζαν περισσότερο μάχη παρά ποδόσφαιρο. Το ένα φάουλ μετά το άλλο, αντιαθλητικά μαρκαρίσματα, εκούσια χτυπήματα εκτός φάσης, θέατρο, κάρτες και αποβολές. Ο Ιβάνοφ είχε χάσει εντελώς τον έλεγχο του παιχνιδιού και οι 20 κάρτες – ρεκόρ που έβγαλε ήταν μάλλον λίγες καθώς πολλά φάουλ δεν μπόρεσε καν να τα δει αφού προς το τέλος του αγώνα ξέσπασε γενική σύγκρουση. Η Πορτογαλία πήρε την ματωμένη πρόκριση αφού για τον επόμενο αγώνα έχασε Ντεκό και Κοστίνια που τιμωρήθηκαν με κόκκινη ενώ δεν ήξερε αν ο Ρονάλντο θα μπορούσε να επανέλθει.
Αντίθετες παραδόσεις στα πέναλτι!
Στους προημιτελικούς μόνο η Ιταλία είχε εύκολη δουλειά. Νίκη με 3-0 επί των Ουκρανών και εισιτήριο για τους τέσσερις. Οι τρικολόρε πάλι πήραν την νίκη απέναντι στην Βραζιλία με 1-0 χάρη σε γκολ του Τιερί Ανρί και μια εκπληκτική εμφάνιση του Ζιντάν. Οι Βραζιλιάνοι παρά τα μεγάλα αστέρια δεν κατάφεραν να δικαιώσουν τη φήμη τους.
Στους άλλους δυο αγώνες έγινε ο κακός χαμός. Η Γερμανία βρέθηκε αντιμέτωπη με την Αργεντινή. Το παιχνίδι έληξε 1-1 και οι δυο ομάδες οδηγήθηκαν στην άσπρη βούλα. Εκεί για μια ακόμη φορά τα «πάντσερ» τα κατάφεραν – τηρώντας την παράδοση – και πήραν την νίκη – πρόκριση με 4-2.
Τον τέταρτο της παρέας θα έδινε ο αγώνας Αγγλία – Πορτογαλία. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος 0-0 αλλά είχε… δράμα σε άλλο επίπεδο. Πρωταγωνιστές οι συμπαίκτες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Γουέιν Ρούνεϊ και Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Ρούνεϊ πάτησε πάνω στη φάση τον Ρικάρντο Καρβάλιο και ο Ρονάλντο ζήτησε κάρτα από τον διαιτητή. Ο Ρούνεϊ έσπρωξε τον Ρονάλντο επίσης μπροστά στον διαιτητή που είδε αντιαθλητική συμπεριφορά, έβγαλε κόκκινη κι έστειλε το μεγάλο αστέρι των λιονταριών στα αποδυτήρια.
Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα η κάμερα έπιασε τον Ρονάλντο να κλείνει το μάτι του ενώ κάποιος από τον πάγκο του έδωσε νερό. Οι Άγγλοι θεώρησαν ότι το έκανε επειδή κατάφερε να διώξει τον Ρούνεϊ από το γήπεδο. Το τέλος του αγώνα δεν έκρυβε κάποια έκπληξη. Το παιχνίδι πήγε στα πέναλτι και η Αγγλία φυσικά – κατά παράδοση – έχασε. Το νικητήριο πέναλτι εκτέλεσε ο Κριστιάνο Ρονάλντο που έστειλε την Πορτογαλία στους «4» του Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά το 1966 και τον μεγάλο Εουσέμπιο.
Οι Άγγλοι οπαδοί «σταύρωσαν» τον Ρονάλντο και για ένα διάστημα τον γιούχαραν σε κάθε γήπεδο. Για χάρη της Μάντσεστερ όμως Ρονάλντο και Ρούνεϊ άφησαν άμεσα πίσω το περιστατικό και δημιούργησαν το αχτύπητο δίδυμο Ρουνάλντο που έγινε ο φόβος και ο τρόμος στα αγγλικά και ευρωπαϊκά γήπεδα. Οι οπαδοί ξέχασαν εύκολα.
Σκουάντρα Ατζούρα vs Νασιονάλμανσαφτ
Ο ημιτελικός της Ιταλίας με τη Γερμανία ήταν ακριβώς ότι θα ήθελαν οι φίλοι της σκουάντρα ατζούρα ή οι εχθροί της Νασιονάλμανσαφτ! Οι Γερμανοί ήθελαν οπωσδήποτε τη νίκη απέναντι στους Ιταλούς από τους οποίους μετρούσαν επτά σερί ήττες σε επίσημες αναμετρήσεις σε Euro και Μουντιάλ. Το ματς πήγε στην παράταση με το σκορ στο 0-0.
Εκεί η Ιταλία χρειάστηκε μόνο δυο λεπτά για να κάνει το 2-0! Ο Γκρόσο πλάσαρε στο 119’ και έγραψε το 1-0 και ο Ντελ Πιέρο έκανε το 2-1 στο 121’. Η Ιταλία πήγε στον τελικό για να συναντήσει τη Γαλλία που με 1-0 κέρδισε την εμφανώς κουρασμένη και χωρίς λύσεις Πορτογαλία. Στον μικρό τελικό οι Ίβηρες έχασαν με 3-1 από τους Γερμανούς.
Το τέταρτο της Σκουάντρα Ατζούρα!
Ιταλοί και Γάλλοι συναντήθηκαν στον τελικό. Η Σκουάντρα Ατζούρα ήθελε να σηκώσει το τέταρτο, οι Τρικολόρε το δεύτερο. Με βαριά ονόματα και από τις δυο πλευρές ο αγώνας είχε έντονο ενδιαφέρον πριν καν ξεκινήσει η σέντρα. Και φρόντισε να το διατηρήσει. Η Γαλλία κέρδισε πέναλτι το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Ζιντάν γράφοντας το 1-0. Ωστόσο, η Ιταλία απάντησε με τον Μάρκο Ματεράτσι στο 19’.
Στην υπόλοιπη διάρκεια του αγώνα και την παράταση γκολ δεν μπήκε αλλά βγήκε κάρτα και μάλιστα κόκκινη. Ο Ματεράτσι φέρεται να είπε κάτι άσχημο για την αδελφή του Ζιντάν, ο οποίος απάντησε με τη θρυλική κουτουλιά. Ο Ζιζού αποβλήθηκε δέκα λεπτά πριν από τη λήξη στο τελευταίο του Μουντιάλ και μάλιστα στον τελικό. Όχι, αυτό που θα ήθελαν οι ποδοσφαιρόφιλοι για εκείνον. Τελικά το παιχνίδι πήγε στα πέναλτι. Ο Νταβίντ Τρεζεγκέ ήταν ο μοιραίος της Γαλλίας που αστόχησε. Οι Ιταλοί σήκωσαν το τέταρτο της ιστορίας τους.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >