Με αφομή το Μουντιάλ του Κατάρ, το Tvxs.gr παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα με όλες τις διοργανώσεις και όσα συνέβησαν σε αυτές, αθλητικά και πολιτικά, από το 1930 έως σήμερα…

Ads
 

Το Παγκόσμιο Κύπελλο 1994 διεξήχθη στις ΗΠΑ σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στους Αμερικάνους. Η Αμερική ήταν η πρώτη διοργανώτρια χώρα που δεν ανήκε στην Ευρώπη ή τη Νότια Αμερική. Σκεφτείτε ότι ανέλαβε τη διοργάνωση το 1988 με όρο να δημιουργήσει επαγγελματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου αφού δεν είχε! Ωστόσο, το Μουντιάλ των ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένος. Ο μέσος όρος θεατών διαμορφώθηκε στις 69.000 ένα ρεκόρ που παραμένει μέχρι και σήμερα. 

Για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1994 ήταν υποψήφιες τρεις χώρες. Η Βραζιλία, οι ΗΠΑ και το Μαρόκο. Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε σε ένα γύρο παρότι υπήρχαν πάνω από δυο υποψήφιες χώρες. Η Βραζιλία πήρε 2 ψήφους, το Μαρόκο πήρε 7 ψήφους και  οι ΗΠΑ πήραν 10 ψήφους και τη διοργάνωση σπίτι τους. 

Στα προκριματικά συμμετείχαν 147 ομάδες για να συμπληρώσουν τις 24 θέσεις των ομίλων της τελικής φάσης. Το Μουντιάλ του 1994 είχε για πρώτη φορά και χρώμα ελληνικό αφού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τα κατάφερε επιτέλους να ξεπεράσει τον σκόπελο των προκριματικών. Για πρώτη φορά πήγαν Μουντιάλ και η Νιγηρία και Σαουδική Αραβία. 

Ads

Επίσης για πρώτη φορά συμμετείχε στη διοργάνωση η Ρωσία ως ανεξάρτητο κράτος μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης αλλά και η Γερμανία μετά την επανένωση. Ενιαία ομάδα υπό την ονομασία Εκπροσώπηση Τσέχων και Σλοβάκων κατέβασε η διαιρεμένη Τσεχοσλοβακία. Στις εκπλήξεις ήταν ότι καμία ομάδα από την Μεγάλη Βρετανία δεν κατάφερε να πάει στα τελικά. Επίσης εκτός έμεινε η Γαλλία των Καντονά, Παπέν και Ντεσάμπ και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Δανία. 

Η Ελλάδα συμμετείχε στον όμιλο με τις Ρωσία, Ισλανδία, Ουγγαρία και Λουξεμβούργο και ευνοήθηκε, όπως και οι άλλες χώρες από τον αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας η οποία μαστιζόταν από εμφύλιο πόλεμο. Ο Αλκέτας Παναγούλιας, ο άνθρωπος που είχε οδηγήσει την Ελλάδα στα τελικά του Euro 1980 το έκανε ξανά και η Ελλάδα με μια μεγάλη νίκη με 1-0 απέναντι στη Ρωσία στον τελευταίο αγώνα πήρε την πρώτη θέση στον όμιλο και το εισιτήριο για την τελική φάση. 

image

Μασκότ του τουρνουά ήταν ένας σκύλος, ο Στράικερ, ο οποίος φορούσε μία εμφάνιση λευκή, κόκκινη και μπλε και έπαιζε φυσικά μπάλα. 

Διαβάστε τα υπόλοιπα μέρη του αφιερώματος του Tvxs.gr για την ιστορία του Μουντιάλ:

Ο δρόμος για τον τελικό 

Στον 1ο όμιλο οι νεοφώτιστες στο ποδόσφαιρο ΗΠΑ έκαναν την έκπληξη περνώντας στην επόμενη φάση. Νίκησαν μάλιστα 2-1 στον αγώνα με την Κολομβία, χάρη σε αυτογκόλ του Αντρές Εσκομπάρ. Ο αγώνας αυτός αποδείχτηκε μοιραίος. 

Ο Εσκομπάρ δολοφονήθηκε δέκα ημέρες μετά την επιστροφή της ομάδας στην Κολομβία. Οι φήμες αναφέρουν ότι επρόκειτο για εκδίκηση από μία συμμορία δολοφόνων που εξαιτίας εκείνου του αγώνα, είχε χάσει αρκετά χρήματα στο στοίχημα. Τελικά πρώτη στον όμιλο πέρασε η Ρουμανία ενώ οι Ελβετοί ισοβάθμησαν με τις ΗΠΑ. Στον 2ο όμιλο η Βραζιλία δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα και μαζί με τη Σουηδία πέρασαν στην επόμενη φάση. 

Στον 3ο όμιλο η Γερμανία τερμάτισε εύκολα πρώτη ενώ αντίθετα η Ισπανία δυσκολεύτηκε παίρνοντας το εισιτήριο στον τελευταίο αγώνα με νίκη επί της Βενεζουέλας. Στον 5ο όμιλο σημειώθηκε τετραπλή ισοβαθμία. Μεξικό, Ιρλανδία, Ιταλία και Νορβηγία συγκέντρωσαν από τέσσερις βαθμούς! Τελικά περάσαν οι τρεις πρώτες με την καλύτερη επίθεση και η Νορβηγία αποχαιρέτησε. Τέλος, από τον 6ο όμιλο πέρασαν Ολλανδία, Σαουδική Αραβία και Βέλγιο, και οι τρεις με έξι βαθμούς.

Το κάζο της εθνικής 

Ότι καλό είχε επιτύχει η Εθνική μας στον δρόμο για το Μουντιάλ έγιναν στάχτη μέσα σε τρεις αγώνες. Η φάση των ομίλων ήταν μια παταγώδης αποτυχία για την Ελλάδα αφού τρεις αγώνες έδωσε και τους τρεις τους έχασε. Μάλιστα δέχτηκε 10 γκολ ενώ δεν σκόραρε ούτε μία φορά. Αυτό την τοποθέτησε στο πολύ μικρό… «πάνθεον» των ομάδων που δεν είχαν σκοράρει σε τελική φάση Μουντιάλ (μαζί με Καναδά, Κίνα, Τρίνινταντ Τομπάγκο και Ζαΐρ) και ουσιαστικά την κατέστησαν τη χειρότερη ομάδα του θεσμού. 

Ο πρώτος αγώνας ήταν αυτός με την Αργεντινή. Η εθνική δέχτηκε τρία γκολ από τον Μπατιστούτα και ένα από τον Μαραντόνα που έμελε να είναι και το τελευταίο στη διεθνή καριέρα του μεγάλου ποδοσφαιριστή. Μία από τα ίδια ήταν ο αγώνας με τη Βουλγαρία αφού η Ελλάδα δέχτηκε επίσης τέσσερα γκολ. Το κάζο ολοκληρώθηκε με τα δυο γκολ που δέχτηκε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα από τη Νιγηρία. 

Για τους αναλυτές της εποχής η κάκιστη εμφάνιση της εθνικής ομάδας στα γήπεδα των ΗΠΑ μόνο έκπληξη δεν ήταν. Μετά την επιτυχία στα προκριματικά η Ελλάδα αντί να προετοιμαστεί αγωνιστικά έκανε μια μεγάλη περιοδεία ενός μήνα στην Αμερική, πραγματοποιώντας μάλιστα εκδηλώσεις όπου υπήρχε ελληνική ομογένεια. Παράλληλα ο Αλκέτας Παναγούλιας κατηγορήθηκε ότι παρουσίασε ένα γερασμένο σύνολο αφού επέλεξε παίκτες τιμής ένεκεν και όχι με βάση την αγωνιστική τους κατάσταση. 

Μάλιστα το BBC είχε δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ για το κάζο της εθνικής στο Μουντιάλ στο οποίο καταγράφονται τόσο η περιοδεία, όσο και η ερασιτεχνική συμπεριφορά των ιθυνόντων και του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος αλλά και το περίφημο ξέσπασμα του Παναγούλια στα αποδυτήρια. Εξάλλου οι σχέσεις του προπονητή με τους παίκτες είχαν φτάσει σε οριακό σημείο. 

Το τέλος του Ντιέγκο 

Τελικά οι Νιγηριανοί έκαναν την έκπληξη αφού λόγω της καλύτερης διαφοράς των γκολ από Ρουμανία και Αργεντινή πέρασαν πρώτοι στην επόμενη φάση. Δεύτεροι ήταν οι Βούλγαροι. Η Αργεντινή πέρασε τρίτη σε μια «ματωμένη» πρόκριση. Ο Μαραντόνα βρέθηκε θετικός σε χρήση εφεδρίνης μετά το ματς με τη Νιγηρία και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Μουντιάλ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν έκανε χρήση αναβολικών. Ωστόσο, η FIFA τον τιμώρησε με αποκλεισμό 15 μηνών. Με αυτό τον τρόπο έκλεισε τη διεθνή του καριέρα εις εκ των μεγαλύτερων ποδοσφαιριστών του πλανήτη.

Ασταμάτητες Βραζιλία και Ιταλία 

Στους «16» οι οπαδοί είχαν την ευκαιρία να δουν όμορφους αγώνες με πολλά γκολ. Η Γερμανία κέρδισε το Βέλγιο με 3-2 ενώ η Αργεντινή είχε «τελειώσει» μετά την αποβολή του Μαραντόνα. Η Ρουμανία την κέρδισε με 3-2 και προχώρησε στην επόμενη φάση. Η Σουηδία κέρδισε με 3-1 τη Σαουδική Αραβία ενώ ο γύρος αυτός ήταν ο τελευταίος για τη διοργανώτρια Αμερική αφού οι ΗΠΑ αποκλείστηκαν από τη Βραζιλία. Η Ολλανδία κέρδισε με 2-0 την Ιρλανδία, η Ισπανία με 3-0 την Ελβετία και η Ιταλία κέρδισε δύσκολα με 2-1 την Νιγηρία. Τέλος η Βουλγαρία κέρδισε το Μεξικό με 3-1 στα πέναλτι. 

Στα προημιτελικά η Ιταλία πέταξε εκτός την Ισπανία με 2-1 και η Βουλγαρία την ενωμένη πια Γερμανία με το ίδιο σκορ. Η Βραζιλία επικράτησε με 3-2 της Ολλανδίας ενώ η Σουηδία χρειάστηκε τα πέναλτι για να κερδίσει με 5-4 τη Ρουμανία.

Κάπως έτσι φτάσαμε στους τέσσερις με την Ιταλία να επικρατεί 2-1 επί της Βουλγαρίας και τη Βραζιλία να κερδίζει δύσκολα με ένα γκολ στο ’80 τη Σουηδία. Στον μικρό τελικό η Σουηδία επικράτησε με 4-0 της Βουλγαρίας. 

Ο τελικός του χαμένου πέναλτι 

Βραζιλία – Ιταλία. Το ζευγάρι του τελικού ήταν άκρως ενδιαφέρον. Δυο μεγάλες ομάδες, με τρία μουντιάλ η καθεμία θα πάλευαν για το τέταρτο και τον τίτλο της πιο επιτυχημένης ομάδας στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παράλληλα οι ποδοσφαιρόφιλοι θα είχαν την ευκαιρία να δουν τους καλύτερους παίκτες του Μουντιάλ να παλεύουν στο χορτάρι. 

Το απίθανο επιθετικό ντουέτο της Βραζιλίας Ρομάριο – Μπεμπέτο απέναντι στον υπέροχο «Μικρό Βούδα» Ρομπέρτο Μπάτζιο που πήρε την Ιταλία από το χέρι και βάζοντας το ένα γκολ μετά το άλλο την πήγε στον τελικό. Κι όμως αυτές οι δυο ομάδες, τα βρήκαν σκούρα και δεν βρήκαν δίχτυα. Ο αγώνας έληξε 0-0 και η διαδικασία των πέναλτι θα ήταν αυτή που θα έκρινε ποια θα ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια. 

Ο αγώνας που έγινε στις 17 Ιουλίου του 1994 έμεινε στην ιστορία περισσότερο για τον χαμένο παρά για τον νικητή. Οι πρώτες εκτελέσεις είχαν γίνει και το σκορ είχε γράψει 3-2. Ήταν η σειρά του Ρομπέρτο Μπάτζιο. Αν ευστοχούσε η Ιταλία έμενε ζωντανή, αν αστοχούσε η Βραζιλία θα στεφόταν παγκόσμια πρωταθλήτρια. 

Ο μεγάλος ήρωας της Ιταλίας, έγινε ο μοιραίος παίκτης. Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο πήρε φόρα, σούταρε ψηλά προς το κέντρο, εκεί που το σουτ δεν πιάνεται και η μπάλα έφυγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο έπεσε στα γόνατα, η Βραζιλία ανέβηκε στους ουρανούς. Ο τελικός έμεινε για πάντα στην ιστορία ως ο τελικός του χαμένου πέναλτι.