Με αφομή το Μουντιάλ του Κατάρ που θα ξεκινήσει στις 20 Νοεμβρίου, το Tvxs.gr παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα με όλες τις διοργανώσεις και όσα συνέβησαν σε αυτές, αθλητικά και πολιτικά, από το 1930 έως σήμερα…

Ads

Το Μουντιάλ του 1966

Το Μουντιάλ του 1966 ξεκίνησε με μάχη και τελείωσε με μάχη. Υποψηφιότητα για τη διοργάνωση έθεσαν τρεις καθ’ όλα υπολογίσιμες δυνάμεις, η Αγγλία, η Γερμανία και η Ισπανία. Η τελευταία αποσύρθηκε λίγο πριν το τέλος και η Αγγλία ήταν αυτή που επικράτησε στην ψηφοφορία της FIFA και της ανατέθηκε το 8ο Παγκόσμιο Κύπελλο. 

Αυτό το παγκόσμιο Κύπελλο έμεινε στην ιστορία για πολλούς λόγους. Ο ένας ήταν η εύνοια με την οποία αντιμετωπίστηκε η διοργανώτρια Αγγλία. Μπήκε σε έναν εύκολο όμιλο κι ορίστηκε να δώσει όλους τους αγώνες της στο Στάδιο Γουέμπλεϊ. 

Ads

Ένας άλλος ήταν η κλοπή του βαρύτιμου τροπαίου δυο μήνες πριν ξεκινήσει η διοργάνωση! Το χρυσό τρόπαιο ανακάλυψε ένας σκύλος που έχει μείνει στην ιστορία, ο Πικλς και ο οποίος έδωσε στο αφεντικό του την ευκαιρία να κερδίσει περίπου 7.000 λίρες σημερινά λεφτά! 

Ποδοσφαιρικά πάντως το Μουντιάλ του 1966 θεωρείται ακόμη και σήμερα ένα από τα πιο συναρπαστικά αλλά και πιο αμφισβητούμενα παγκόσμια κύπελλα στην ιστορία του θεσμού. Όπως αμφισβητούμενα ήταν και τα τρία από τα τέσσερα νικητήρια γκολ του τελικού!

image

Διαβάστε επίσης τα υπόλοιπα μέρη του αφιερώματος για το Μουντιάλ:

Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966 συμμετείχαν 74 εθνικές ομάδες. Οι 2 από τις 16 θέσεις της τελικής φάσης καλύφθηκαν από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία και την οικοδέσποινα Αγγλία. Στα προκριματικά δεν συμμετείχαν οι αφρικανικές χώρες καθώς η FIFA είχε αποφασίσει να συμμετέχουν στον ίδιο όμιλο με την Ασία και την Ωκεανία και όλες οι χώρες των τριών ηπείρων θα πάλευαν για μία μόνο θέση. 

Στην τελική φάση των 16 συμμετείχαν για πρώτη φορά η Πορτογαλία και η Βόρεια Κορέα. Εκτός έμειναν η Γιουγκοσλαβία, η Τσεχοσλοβακία και η Βόρειος Ιρλανδία. Η Ελλάδα συμμετείχε στον 7ο προκριματικό όμιλο, κάνοντας μάλιστα και δυο νίκες αλλά τελικά αποκλείστηκε. 

Η πορεία προς τον τελικό 

Η Αγγλία που είχε τον ευκολότερο όμιλο δεν δυσκολεύτηκε να περάσει στην επόμενη φάση παρότι ξεκίνησε στη διοργάνωση με στραπάτσο και λευκή ισοπαλία απέναντι στην Ουρουγουάη. Η τελευταία ήταν η δεύτερη που πέρασε από τον όμιλο. Εκτός έμειναν Γαλλία και Μεξικό. Στον δεύτερο όμιλο Γερμανοί και Αργεντινή πέρασαν στην επόμενη φάση αφήνοντας εκτός τους Ισπανούς και τους Ελβετούς. 

Ο τρίτος ήταν ο όμιλος των εκπλήξεων. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία έχασε και πάλι τον Πελέ μετά από τραυματισμό και εν συνεχεία έχασε και κάθε ευκαιρία να υπερασπιστεί το στέμμα της καθώς αποκλείστηκε από την πρώτη φάση. Πρώτη στον όμιλο τερμάτισε η εκπληκτική Πορτογαλία του «Μαύρου Πάνθηρα» Εουσέμπιο ενώ δεύτερη πέρασε η Ουγγαρία. Εκτός έμεινε η Βουλγαρία. 

image

image

Μεγάλη έκπληξη είχαμε και στον τέταρτο όμιλο αφού η Βόρεια Κορέα απέκλεισε την Σκουάντρα Ατζούρα και ακολούθησε τη Σοβιετική Ένωση στην επόμενη φάση. Σίγουρα πανηγύρισαν έξαλλα οι… 10 φίλαθλοι που είχαν πάει να θαυμάσουν την εθνική τους στο Νησί. Εκτός του επόμενου γύρου έμεινε μαζί με την Ιταλία και η Χιλή. 

Στα προημιτελικά η Σοβιετική Ένωση κέρδισε με 2-1 την Ουγγαρία για να βρεθεί στα ημιτελικά. Οι Άγγλοι κέρδισαν δύσκολα τους Αργεντίνους (που δεν το ξέχασαν) με ένα γκολ του Τζεφ Χαρστ στο 78’. Οι Αργεντινοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα για οφσάιντ και χαρακτήρισαν την αναμέτρηση ως την «κλοπή του αιώνα». Είχε προηγηθεί η αποβολή του αρχηγού τους από το γήπεδο κάτι που οδήγησε σε έντονες διαμαρτυρίες και σύρραξη εντός του γηπέδου. 

Στο Γερμανία – Ουρουγουάη, η ομάδα της λατινικής Αμερικής έμεινε με εννέα παίκτες και κατόπιν δέχτηκε τρία γκολ χάνοντας τελικά με 4-0. Μάλιστα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού η Αγγλία και η Γερμανία κατηγορήθηκαν ότι συνεργάστηκαν για να πετάξουν εκτός της ομάδες της λατινικής Αμερικής. Ο λόγος ήταν ότι στο Αγγλία – Αργεντινή ο διαιτητής ήταν Γερμανός και στο Γερμανία – Ουρουγουάη ήταν Άγγλος. 

Ο τέταρτος αγώνας των προημιτελικών είναι ίσως ένας από τους ωραιότερους σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου. Η Βόρεια Κορέα σκόραρε, όχι μία αλλά τρεις φορές απέναντι στην Πορτογαλία αλλά ο Εουσέμπιο ήταν ο άνθρωπος πους της χάλασε τα σχέδιο. Με τέσσερα προσωπικά γκολ έβαλε τους Ίβηρες μπροστά στο σκορ και ο Αουγκούστο ολοκλήρωσε το πορτογαλικό έπος στο 78’.

image

Στα ημιτελικά οι Δυτικογερμανοί αντιμετώπισαν τους Σοβιετικούς και με 2-1 πήραν το εισιτήριο για τον τελικό του Γουέμπλεϊ. Για το δεύτερο εισιτήριο αναμετρήθηκαν ο Μπόμπι Τσάρλτον με τον Εουσέμπιο. Ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκόραρε δυο φορές και παρότι ο «μαύρος πάνθηρας» μείωσε σε 2-1, αυτό δεν ήταν αρκετό για την Πορτογαλία – σημειώνεται πάντως ότι δεν της δόθηκε ένα καθαρό πέναλτι σε καθοριστικό σημείο – που πήγε σπίτι αλλά έχοντας φτάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της στους τέσσερις του Παγκοσμίου Κύπελλου. Κάτι που θα μπορέσει να ξανακάνει πολλά χρόνια αργότερα, το 2006, με τους Φίγκο, Ντέκο, Ρούι Κόστα και Κριστιάνο Ρονάλντο. 

Στον μικρό τελικό η Πορτογαλία με γκολ των Εουσέμπιο (12’ πεν) και Τόρες (88’) επικράτησε της Σ. Ένωσης (43’ Μετρεβέλι) με 2-1 και πήρε την τιμητική 3η θέση. Η Αγγλία πάλι θα έπαιζε μπροστά στον δικό της κόσμο, στο εμβληματικό Γουέμπλεϊ, σε έναν ονειρεμένο τελικό. 

Το γκολ φάντασμα

Η σέντρα του μεγάλου τελικού έγινε στις 15:00 το μεσημέρι της 30ης Ιουλίου του 1966. Μόλις στο 12’ λεπτό ο Χάλερ πάγωσε το Γουέμπλεϊ σκοράροντας για την Δυτική Γερμανία. Έξι λεπτά αργότερα πάντως στο 18’ ο Χαρστ ισοφάρισε για την Αγγλία. Κατόπιν οι οικοδεσπότες ταλαιπωρήθηκαν πολύ, αν και ήταν η καλύτερη ομάδα μέσα στο γήπεδο. Το δεύτερο γκολ ήρθε μόλις στο 78’ με τον Πίτερς. Οι Δυτικογερμανοί πάντως δεν θα το έβαζαν κάτω. Ισοφάρισαν σε 2-2 στις καθυστερήσεις και η Αγγλία θα χρειαζόταν την παράταση και γερό στομάχι για να κάνει το όνειρο πραγματικότητα.  

Η παράταση ξεκίνησε και στο 100ό λεπτό γράφτηκε μία από τις πιο αμφισβητούμενες φάσεις όλων των εποχών. Ο Τζεφ Χαρτς σκοράρει η μπάλα χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι, κατόπιν κάει κάθετα κοντά στη γραμμή – χωρίς, ωστόσο κανείς να δει αν την περνά ή όχι – και απομακρύνεται από το τέρμα. Ο Χαντ που ήταν δίπλα στο τέρμα άρχισε να πανηγυρίζει και ο διαιτητής πηγαίνει να συμβουλευτεί τον επόπτη. Κατόπιν δείχνει τη σέντρα. Οι Άγγλοι ξεσπούν σε πανηγυρισμούς και οι Γερμανοί αντιδρούν έντονα. Όμως το τελικό αποτέλεσμα δεν άλλαξε. Λίγο μετά, στο 120’, ο Χαρστ σκοράρει ξανά, γράφει το 4-2 και η Αγγλία είναι πρωταθλήτρια κόσμου!

image

Το γκολ αυτό συζητιόταν για χρόνια και ακόμη και σήμερα θεωρείται αμφισβητούμενο παρότι έχουν γίνει έρευνες επί ερευνών και προσομοιώσεις επί προσομοιώσεων, κάποιες από τις οποίες έδειξαν ότι το γκολ μέτρησε σωστά και άλλες – μεταξύ αυτών και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης – ότι ποτέ δεν μπήκε γκολ. Το 1966 πάντως το βίντεο του τελικού έδειξε ότι και τα άλλα δυο γκολ του Χαρστ ήταν επίσης αμφισβητούμενα! Το πρωτο γιατί μπήκε από φάουλ που εκτελέστηκε ενώ ο διαιτητής έστηνε το τείχος και το τελευταίο γιατί τρεις φίλαθλοι είχαν εισβάλει στο γήπεδο! Ο Χαρστ παραμένει έως και σήμερα ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει πετύχει (επίσημα) χατ-τρικ σε τελικό Μουντιάλ. Μάλιστα σκόραρε μια φορά με το δεξί πόδι, μία με το αριστερό και μία με το κεφάλι. 

Όπως και να έχει αυτό είναι μέχρι και σήμερα το μοναδικό Παγκόσμιο Κύπελλο των «λιονταριών», με τους Άγγλους να έχουν χαρακτηρίσει οι ίδιοι losers την εθνική τους καθώς ποτέ άλλοτε δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά σε κάποια μεγάλη διοργάνωση.