«Ο χρόνος μας κυνηγά. Μας κυνηγά γιατί οι βάρκες στο Αιγαίο δεν σταματούν να έρχονται. Και όσο περνούν οι μέρες έρχονται και περισσότεροι. Γιατί έτσι έχει αποφασίσει η γείτονα χώρα»: Με αυτή την τοποθέτηση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης άνοιξε σήμερα στην Βουλή την συζήτηση για το νέο νόμο περί προσφυγικού και χορήγησης ασύλου («Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις») και, ταυτόχρονα αναγνώρισε την προφανή, όσο και δύσκολη, πραγματικότητα – ότι το προσφυγικό είναι μια κρίση με βαθιά γεωπολιτικά αίτια που εργαλειοποιείται ως μέσο πίεσης και εκβιασμών προς την Ευρώπη από την Τουρκία του Ερντογάν.

Ads

Θα ήταν μια, όψιμη έστω, ομολογία της προεκλογικής υποκρισίας της κυβέρνησης εάν δεν συνοδευόταν από την ατεκμηρίωτη και – σκοπίμως (;) – θολή επιχειρηματολογία του υπουργού υπέρ ενός νομοσχεδίου που δυσχεραίνει δραματικά την χορήγηση ασύλου, ακροβατεί στα όρια των διεθνών συνθηκών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «βαφτίζει» αυθαιρέτως το προσφυγικό ζήτημα αποκλειστικά και μόνον σε «μεταναστευτικό».

Είναι το νομοσχέδιο που ουσιαστικά εισάγει δόγμα καταστολής στην διαχείριση του προσφυγικού, έχει ξεσηκώσει κύματα προβληματισμού και αντιδράσεων από διεθνείς φορείς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και το οποίο θα περάσει από την ελληνική Βουλή με τις ψήφους μόνον της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ (που για άλλη μια φορά εμφανίζονται ως άτυπο συγκυβερνών μέτωπο).

«Ο σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, η ενσωμάτωση αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία και οι επιστροφές», είπε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά αυτή δεν είναι ούτε καν η μισή αλήθεια για το περιεχόμενο και την φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Ads

Η αλήθεια λέει πως ο πυρήνας του νομοσχεδίου βασίζεται στην διαμόρφωση διαδικασιών – εξπρές (60 μέρες για τις βασικές εργασίες και τρεις μήνες στο σύνολο) για την χορήγηση ασύλου, με κύρια επιδίωξη να αποκλείονται όσο το δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες αιτούνται άσυλο.

Διαβάστε επίσης:

Στην ίδια κατεύθυνση, εκείνη του αποκλεισμού, στοχεύει όπως επισημαίνουν στελέχη της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων, η αύξηση του χρόνου κράτησης, η κατάρτιση (άγνωστο πώς και με ποια κριτήρια) λίστας ασφαλών τρίτων χωρών, η αφαίρεση του μετατραυματικού στρες ως παράγοντα και κριτηρίου ευαλωτότητας των προσφύγων και τα – σχεδόν ανυπέρβλητα εμπόδια – που εισάγονται στην άσκηση προσφυγής κατά αρνητικών αποφάσεων για την χορήγηση ασύλου.

«Η μείωση του χρονικού περιθωρίου εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και η αύξηση των διαδικασιών περί παραδεκτότητας εμποδίζουν στην ουσία την εξέταση των αιτημάτων ασύλου», δήλωσε ο επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υποδεικνύοντας στα βασικά προβληματικά στοιχεία του νομοσχεδίου τα εξής: την αφαίρεση του μετατραυματικού στρες από τα κριτήρια της ευαλωτότητας, την πιστοποίηση των θυμάτων βασανιστηρίων μόνο από δημόσια νοσοκομεία δεδομένου των συνθηκών ειδικά στα νησιά, τις επιταχυνόμενες διαδικασίες στα σύνορα και τις λίστες «ασφαλών χωρών». Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε ότι στο νομοσχέδιο προστέθηκε την τελευταία στιγμή πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία άνδρες της… αστυνομίας και του στρατού θα μπορούν να κάνουν συνεντεύξεις προσφύγων και μεταναστών για να κρίνουν εάν μπορεί να γίνει αποδεκτό ή όχι το αίτημα ασύλου.

Αντίστοιχους προβληματισμούς εξέφρασε και η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στα hot spots των νησιών, ενώ και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) Βασίλης Παπαστεργίου προειδοποίησε  ότι «επιδιώκεται είναι ένας μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο να χάσει τη δυνατότητα να εξεταστεί το αίτημά του» μέσα από μια σειρά διατάξεων που, ουσιαστικά, επιχειρεί να παγιώσει την κυβερνητική θέση πως υπάρχει αποκλειστικά και μόνον μεταναστευτικό ζήτημα.

«Η Ν.Δ. οδηγεί τη χώρα στη διεθνή απομόνωση και καταδίκη, έχοντας ήδη προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις διεθνών οργανισμών και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ήταν το μήνυμα που έστειλε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας ότι «η διαχειριστική της ανεπάρκεια οδηγεί σε εντάσεις και χειροτέρευση των συνθηκών φιλοξενίας των προσφύγων».