Υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου που θέτει σοβαρά εμπόδια στους αιτούντες άσυλο, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά την ομιλία του στη Βουλή, έκανε λόγο για «μεταναστευτικό ζήτημα», εθνική ευθύνη και «αλληλεγγύη με σύστημα», ενώ δεν παρέλειψε να χρεώσει το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ads

«Όλοι αναγνωρίζουν ότι ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα ευκολότερα αντιμετωπίζεται στη γέννησή του παρά ύστερα από πέντε χρόνια όταν έχει γιγαντωθεί και πως η ψευδαίσθηση των ανοιχτών συνόρων απαιτεί οργάνωση για να προσαρμοστεί στην τακτική των ασφαλών συνόρων» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «δεν είμαι εδώ για να κρυφτώ πίσω από τις αδυναμίες άλλων, το μεταναστευτικό είναι απέναντί μας και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε και θα το αντιμετωπίσουμε».

Το νομοσχέδιο, κατά τον κ. Μητσοτάκη, «κωδικοποιεί πέντε διαφορετικούς νόμους, ένα Προεδρικό Διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις. Απλοποιεί τη χορήγηση ασύλου στους αληθινούς πρόσφυγες δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και τις οικογένειες και παρέχει αμέσως πρόσβαση σε Παιδεία και Υγεία». 

«Όσοι παρελκυστικά θα διεκδικούν άσυλο, αλλά θα προσβάλλουν τη χώρα δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και πρόσθεσε: «ως εδώ με όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο, αλλά επιχειρούν να εισέλθουν και να παραμείνουν στη χώρα μας. Θα επιστρέφονται είτε στην Τουρκία είτε στην πατρίδα τους και θα χάσουν τα λεφτά που έδωσαν στα άθλια κυκλώματα των διακινητών». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μεταξύ άλλων λόγο για θολή δράση ορισμένων ΜΚΟ. 

Ads

Η ομιλία Μητσοτάκη

Αίσθηση προκάλεσε και η αποστροφή του πρωθυπουργού για το μετατραυματικό στρες αφού ανέφερε πως είναι δύσκολο να διαπιστωθεί ιατρικά και σημείωσε ότι «έγινε φάμπρικα για να το χρησιμοποιούν διάφοροι και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι εκατομμύρια άνθρωποι, αποτελούν δυνητικούς αιτούντες διεθνούς προστασίας όμως «η λύση δεν είναι να ανοίξουμε διάπλατα τις πύλες της χώρας για να τους δεχτούμε. Κάτι τέτοιο, θα καταδίκαζε και τους ίδιους στη διάψευση του ονείρου. Αλλά και τους Έλληνες σε μία χειρότερη ζωή. Και αυτό, με τη σειρά του, θα έκλεινε την ανοιχτόκαρδη και φιλόξενη κοινωνία μας. Θα στρέβλωνε τις παραδόσεις και τα ιδανικά μας. Και θα όπλιζε τους οπαδούς της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, όπως συμβαίνει τώρα σε άλλες χώρες». «Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων είναι το ίδιο λάθος όσο η πολιτική των κλειστών συνόρων!», είπε.

Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στον Γιάννη Αντετοκούμπο, αλλά στη… Χάνα Άρεντ. «Όπως καμαρώνω για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο έτσι καμάρωσα την αριστούχο μαθήτρια με καταγωγή από την Αφρική, το κορίτσι που με περηφάνια κρατούσε την γαλανόλευκη. Η αλληλεγγύη ή θα εκδηλώνεται με σύστημα ή απλούστατα θα υπάρχει μόνο στα λόγια και στα συνθήματα. Δεν είναι άποψη δικιά μου, αλλά της Χάνα Άρεντ που διωγμένη από τους ναζί στη Γερμανία έζησε 13 ολόκληρα χρόνια χωρίς υπηκοότητα. Ή και η ίδια που υποστήριξε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να τα διασφαλίζουν στην πράξη μόνο οι οργανωμένες πολιτικές κοινότητες» είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του.