Με ένταση ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής η συζήτηση στην Βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή τα γεγονότα της ΕΡΤ. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή τα μεσάνυχτα οπότε και θα διεξαχθεί η επίμαχη ψηφοφορία. «Παρών» θα δηλώσει η ΔΗΜΑΡ. Υπέρ της πρότασης μομφής θα ταχθεί το ΚΚΕ παρά τις διαφωνίες του με την πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ads
Εν όψει της έναρξης της συζήτησης συνεδρίασαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για το πως θα κινηθούν στην ψηφοφορία. Στόχος του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι ένα αρραγές κυβερνητικό μέτωπο, ενώ στόχος του Φώτη Κουβέλη το «παρών» – όπως και αποφασίστηκε. Από την πλευρά του το ΚΚΕ θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης δυσπιστίας.
«Εμείς δεν θα ψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας, γιατί δεν θέλουμε να δώσουμε χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, μιλώντας στο ΣΚΑΙ. Την ίδια άποψη εξέφρασε μιλώντας στο Star ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, κάνοντας λόγο για «τακτικιστική κίνηση, που εξυπηρετεί περισσότερο τις εσωκομματικές ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ». Σημειώνεται ότι η Αγίου Κωνσταντίνου με χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου της κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «λανθασμένη κίνηση». Μιλώντας στο Mega, το στέλεχος του ΚΚΕ Αλεξάνδρα Μπαλού προανήγγειλε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει υπέρ της πρότασης μομφής.
Αντίθετα, η Χαριλάου Τρικούπη ευχαρίστησε για την πρόταση μομφής τον Αλέξη Τσίπρα καθώς έτσι θα φανεί ο «καθημερινός αγώνας που δίνει». Την ίδια στιγμή, ο Ευ. Βενιζέλος κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «πράξη απροκάλυπτης εθνικής ανευθυνότητας» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία «υπονομεύει τις προσπάθειες της χώρας να εμφανιστεί ενιαία σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα».
Ο δε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σχολίασε την Πέμπτη ότι «δεν φοβάται τις μομφές». «Εμείς απαντάμε στις μομφές και προχωράμε», είπε. Από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι από την ψηφοφορία η κυβερνητική πλειοψηφία θα βγει περισσότερο συσπειρωμένη και συνεπώς πιο ενισχυμένη.
Ζωντανά οι εργασίες της Ολομέλειας:
Οι ομιλητές των κομμάτων
Αρχικά στο βήμα της Βουλής ανέβηκαν οι Γιάννης Δραγασάκης και Νίκος Βούτσης, δύο εισηγητές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς κατέθεσε το σχετικό αίτημα της πρότασης δυσπιστίας.
Ο Γιάννης Δραγασάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβιάζει τη νομιμότητα, δημιουργώντας κινδύνους για τη λειτουργία των θεσμών. Εξήγησε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν διαθέτει άλλο τρόπο να υποχρεώσει τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει, ενώ αναλυτική ήταν η αναφορά του στην οικονομία και την καταστροφική πολιτική του μνημονίου. Κάλεσε τους βουλευτές να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για καταφανή δυσαρμονία της πολιτικής της με τις ανάγκες κοινωνίας.
Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο Νίκος Βούτσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το καντήλι της κυβέρνησής σας έχει τελειώσει. Ο λαός θα το σβήσει». Αναφέρθηκε επίσης στο «χτίσιμο» μίας δημοκρατίας εκτάκτων μέτρων και ανάγκης από την κυβέρνηση, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το κλείσιμο της ΕΡΤ που δεν ήρθε ποτέ στη Βουλή προς ψήφιση. Χαρακτήρισε δε, έκνομη ενέργεια, τη χθεσινή παρέμβαση στην ΕΡΤ, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση της Αριστεράς θα αποκαταστήσει τις συνταγματικές εγγυήσεις και τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Εκ μέρους της ΝΔ η βουλευτής Φεβρωνία Πατριανάκου, δήλωσε ότι «απορρίπτουμε τη μιζέρια, καταψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας». «Πρώτη φορά κάποιος χρησιμοποιεί πρόταση δυσπιστίας για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το κόμμα του» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Ρήγας υποστήριξε ότι «αδιέξοδα οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση της δυσπιστίας. Δεν ακούστηκαν παρά μόνο ελάχιστα για την ΕΡΤ. Γιατί το θέμα δεν είναι πιασάρικο. Ο λαός έχει πολλά προβλήματα, δεν είναι το πρόβλημά του η προστασία κεκτημένων που αποτελούν πρόκληση». «Εμείς ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνει να δίνεις μάχη. Με παρρησία και ευθύτητα λέμε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Τώρα δίνουμε τελική προσπάθεια, και τώρα έρχεστε να κάνετε τι; Φοβούμενοι μήπως η προσπάθεια πετύχει, να βάλετε πάλι τρικλοποδιά. Δίνει την μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ να καταρρεύσει η οικονομία και να κερδίσουν όσοι έχουν επενδύσει στην καταστροφή της χώρας» πρόσθεσε. «Στον κ. Λαφαζάνη θέλει να απαντήσει ο κ. Τσίπρας, γιατί εναλλάσσει τον επαναστατισμό που βγαίνει μέσα από τις ζούγκλες του Αμαζονίου με τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ».
«Ας είναι η τελευταία μου ομιλία ως βουλευτής. Μακάρι να πέσετε την Κυριακή το βράδυ, δεν σας αντέχει πια ο τόπος» δήλωσε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κ. Γιοβανόπουλος, ξεκινώντας την παρέμβασή του. «Τρεις λογιστές σας σέρνουν από τη μύτη. Σέρνετε από πίσω τους, γιατί δεν μπορείτε να πείτε ένα περήφανο όχι», πρόσθεσε.
Για «παράνομη και αντισυνταγματική» διαδικασία και ψηφοφορία, έκανε λόγο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης. «Είναι παράδειγμα ακύρωσης λαϊκής βούλησης. Μισό εκατ. πολίτες που τώρα έχουν γίνει ενάμιση εκατ., έστειλε στη Βουλή 18 εκπροσώπους, τώρα παράνομα είναι τρεις στη φυλακή» υποστήριξε.
Παράλληλα, ο Ηλ. Κασιδιάρης έκανε λόγο για «τεράστιο ατόπημα του Ευάγγελου Μεϊμαράκη». «Τόλμησε να μιλήσει για διάκριση εξουσιών. Είχε το θράσος. Βιάστηκε. Η αμετροέπειά του και η δική σας θα σας καταστρέψει», τόνισε και πρόσθεσε «σας βγάζει ψεύτες ο πρόεδρος και πρωθυπουργός σας. Είπε επί λέξει ο κ. Σαμαράς «μπορούσα να κάνω ένα τηλέφωνο και να πω: παρακαλώ πείτε τους να τους κρατήσουν». Δεν έκανε το τηλέφωνο στην αρχή και αφεθήκαμε ελεύθεροι. Μετά έκανε το τηλέφωνο και προφυλακίστηκαν οι Ν. Μιχαλολιάκος και Χρ. Παππάς. δεν έχει παρέμβει κανείς, γιατί έχετε καταντήσει φερέφωνό σας ως και τη δικαιοσύνη».
«Ακούγοντας τους αγαπητούς μου Βούτση, Δραγασάκη, Κουρουμπλή, κατάλαβα γιατί επιστρέφοντας ο κ. Τσίπρας κατέφυγε σε αυτή την πρόταση», είπε από πλευράς ΔΗΜΑΡ, ο Βασίλης Οικονόμου.
Υπεραμυνόμενος των θέσεων του κόμματός του στο ζήτημα της ΕΡΤ, είπε: «Εμείς όταν διαφωνήσαμε με επιλογές κυβέρνησης τον Ιούνιο, υπήρξε αιτία κυβερνητικής κρίσης, αποτέλεσμα μεταρρυθμίσεων με μέθοδο σοκ, το είδαμε χθες, με χειροπέδες. Κάποιοι θα πλειοδοτούν και εσείς θα πρέπει να δικαιολογήσετε κακές πρακτικές, όταν δεν ακολουθείται δημοκρατική οδός». «Πού είναι η γραμμή άμυνας στον φόρο στα ακίνητα;», αναρωτήθηκε.
Ο κ. Οικονόμου διατύπωσε την πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς: «Αλλάζουμε το κράτος, με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις – κινητικότητα και αξιολόγηση, όχι απολύσεις» και πρόσθεσε: «Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα στη Βουλή, στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις και δηλώνει παρούσα και εδώ».
Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, θα ταχθεί διά της ψήφου των βουλευτών του το βράδυ της Κυριακής το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας, πάντως, πολιτικά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πορεύεται κατά του ΚΚΕ στον… ευρωμονόδρομο. «Αντιπαλεύουμε την κυβερνητική πολιτική και με την ψήφο μας την Κυριακή το βράδυ» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας πως «οι κυβερνήσεις από τη στιγμή που η πολιτική τους εξυπηρετεί συμφέροντα, βρίσκονται στην απέναντι όχθη από τις ανάγκες και τα λαϊκά συμφέροντα». Αυτή τους η στάση όμως, εξήγησε ο κ. Καραθανασόπουλος, δεν σημαίνει πως δεν θα αποκαλύψουν την προκλητική, όπως είπε, στάση του ΣΥΡΙΖΑ που «δίνει καθημερινά εξετάσεις – και στους ξένους – ότι είναι ο ικανότερος διαχειριστής, για να εγκλωβίσει τον λαϊκό παράγοντα».
Διαβάστε επίσης:
Παπαρήγα: Η λύση θα δοθεί έξω από τη Βουλή
«Ναι» στην πρόταση δυσπιστίας από τον ανεξάρτητο Οδ. Βουδούρη
«Να μην επενδύσουν στο διχασμό των Ελλήνων», κάλεσε τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Ο τόπος χρειάζεται αισιοδοξία, πίστη και σκληρή δουλειά. Αυτό είναι ακριβώς το έργο που έχει πάρει πάνω του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος θυμίζοντας τη ρήση του Σοφοκλή «μικρού δι΄ αγώνος ου μέγα έρχεται κλέος».
«Από ασήμαντο αγώνα, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προκύπτει μεγάλη δόξα», ανέφερε, ενώ για την εξέλιξη στο Ραδιομέγαρο υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έδωσε χρόνο. Τον απαραίτητο χρόνο ώστε οι συνδικαλιστές της δημόσιας τηλεόρασης να επανακαθορίσουν τη στάση τους». Όπως όμως σημείωσε «η εμμονή σ΄ένα μοντέλο λειτουργίας, που εκ των πραγμάτων αποτελεί παρελθόν, είναι ατελέσφορη».
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Κουράκος, μέλος του πολιτικού φορέα «Νέα Μέρα», διευκρίνισε πως θα καταψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας, καθώς «αφορά μονάχα τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ»
Παρέμβαση και διευκρινίσεις Μεϊμαράκη
Παρέμβαση κατά τη συζήτηση έκανε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση μομφής για να γίνει δεκτή πρέπει να συγκεντρώσει 151 θετικές ψήφους, κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα αλλοίωσης του αποτελέσματος, επειδή απουσιάζουν οι τρεις προφυλακισμένοι της ΧΑ.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι για το θέμα των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής για το κατά πόσο μπορούν να συμμετάσχουν ή όχι στη συζήτηση, αρμόδια είναι η Εισαγγελέας και όχι η Βουλή. Το θέμα είχε τεθεί στην αρχή της συνεδρίασης από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Αρτέμη Ματθαιόπουλο και κατόπιν από τον ομιλητή Ηλία Κασιδιάρη.
Διαβάστε σχετικά:
Το χαράτσι και ο γαλάζιος «εμφύλιος» για τον Φόρο Ακινήτων
Συνάντηση Στουρνάρα με «γαλάζιους» αντιφρονούντες για τον Φόρο Ακινήτων
Δεν άρεσε η προγραμματική συμφωνία στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
Πολιτικό σεισμό έφερε η ψηφοφορία για της ψηφιακές άδειες
Οι ισορροπίες
Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι τα δυο κόμματα της συμπολίτευσης κρατούν 155 βουλευτικά έδρανα, κάτι που σημαίνει πως η πρόταση δυσπιστίας δύσκολα μπορεί να ευδοκιμήσει. Παρόλα αυτά, εφόσον η ΔΗΜΑΡ κρατήσει στάση αποχής ή λευκού, ενδιαφέρον αποκτά η στάση των έντεκα ανεξάρτητων βουλευτών*, αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που το τελευταίο διάστημα εκφράζουν τις έντονες διαφωνίες τους προς τις ηγεσίες των κομμάτων τους είτε εξαιτίας των νέων μέτρων, όπως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και ο φόρος στο πετρέλαιο, είτε της προγραμματικής συμφωνίας.
Σύμφωνα, πάντως, με κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, η στρατηγική της Κουμουνδούρου είναι να φέρει τόσο των πρωθυπουργό όσο και τους βουλευτές της συμπολίτευσης «προ των ευθυνών τους». Τον πρωθυπουργό αναγκάζοντάς τον είτε να επαναλάβει τις κόκκινες γραμμές έναντι των δανειστών, είτε να παραδεχτεί ότι θα λάβει και νέα μέτρα. Τους βουλευτές αναγκάζοντάς τους να αποδείξουν αν οι προαναφερθείσες διαφωνίες γίνονται επί της ουσίας ή είναι τακτικισμός, που στο τέλος γίνεται «ναι σε όλα». Αυτό επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «δεν είναι ικανή αυτή η κυβέρνηση να είναι σε αυτό το πόστο, να είναι στα πράγματα. Πρέπει να πέσει. Έτσι απλά».
*Οι έντεκα ανεξάρτητοι βουλευτές είναι οι Νίκος Νικολόπουλος (Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα Ελλάδας), Γιάννης Κουράκος και Νίκος Σταυρογιάννης (Νέα Μέρα), Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης (Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα), Μίμης Ανδρουλάκης, Γιώργος Κασαπίδης και Μάρκος Μπόλαρης (ανεξάρτητοι), Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς και Θεόδωρος Παραστατίδης (Κοινωνία Πρώτα).
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >