Αργά το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους «γαλάζιους» αντιφρονούντες βουλευτές που αντιτίθενται σε διατάξεις του ενιαίου φόρου ακινήτων σχετικές με τους αγρότες. Υπενθυμίζεται ότι με ερώτηση που κατέθεσαν 24 βουλευτές της ΝΔ, χαρακτήριζαν «άδικο» τον φόρο αναγκάζοντας το ΥΠΟΙΚ να διευκρινίσει ότι «η αγροτική γη στην οποία βρίσκονται αποθηκευτικοί χώροι γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και χώροι άλλης χρήσης όπως στάνες, θερμοκήπια κλπ, δεν πρόκειται να φορολογηθεί».

Ads

 
Κατά την συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 70 βουλευτές της ΝΔ, ο Γ. Στουρνάρας τους κάλεσε «να υποβάλλουν τις προτάσεις τους, που θα έχουν δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα». Τους έδωσε μάλιστα προθεσμία μέχρι την Κυριακή ώστε την Δευτέρα το νομοσχέδιο με τον ενιαίο φόρο ακινήτων να κατατεθεί στη Βουλή.
 
Υπενθυμίζεται ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η είσπραξη 2,9 δις ευρώ το 2014 από τον ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται σήμερα μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
 
Μεταξύ των άλλων προτάσεων που τέθηκαν στο τραπέζι από τους βουλευτές της ΝΔ ήταν και η διατήρηση του χαρατσιού της ΔΕΗ (πρόταση περίπου 30 βουλευτών) με μείωση 10% και ταυτόχρονη αύξηση του φόρου πολύ μεγάλης περιουσίας. Για παράδειγμα ο βουλευτής Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής πρότεινε πάγωμα του επίμαχου σχεδίου και παράταση για έναν ακόμη χρόνο του καθεστώτος με το χαράτσι μέσω ΔΕΗ.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου, ο Γ. Στουρνάρας είναι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο

Σύμφωνα με τη Real τα πυρά των βουλευτών συγκέντρωσε ο σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα Νίκος Καραβίτης, που είναι και ο συντάκτης του νομοσχεδίου. Μάλιστα όταν ο Ν. Καραβίτης δεν έδινε πειστικές απαντήσεις οι τόνοι ανέβαιναν. «Εάν δεν ξέρεις εσύ, ποιος ξέρει, μας κοροϊδεύεις», ήταν μια φράση η οποία ακούστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
 

 
Η ίδια πηγή αναφέρει πως οι περισσότεροι αποχώρησαν απογοητευμένοι από την συνάντηση: «Δεν έγινε διάλογος. Εμείς μιλούσαμε και εκείνοι άκουγαν», είπε βγαίνοντας από την αίθουσα βουλευτής από την περιφέρεια, ενώ άλλος που εκλέγεται στην Β’ Αθήνας τόνισε: «Ούτε “μασαζ” που λέτε εσείς οι δημοσιογράφοι δεν έκαναν, τουλάχιστόν σε αυτή την διαδικασία μιλούν και οι δύο πλευρές».
 
Μάλιστα σύμφωνα με τη Real υπήρξε αντιπαράθεση και μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ και ειδικότερα μεταξύ βουλευτών που εκλέγονται από την περιφέρεια με εκείνους της Α’ και Β’ Αθήνας. Οι μεν πρώτοι προσπαθούσαν να στηρίξουν τους αγρότες και οι δεύτεροι την αύξηση στον φόρο στα ακίνητα. 

Παράλληλα, σκληρή κριτική άσκησαν και οι λεγόμενοι «αστοί» βουλευτές και ειδικότερα αυτοί που εκλέγονται στην Α’ Αθήνας, με το Βήμα να τονίζει πως ο Ανδρέας Ψυχάρης, η Φωτεινή Πιπιλή και η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασαν σοβαρές διαφωνίες και επεσήμαναν στον Γιάννη Στουρνάρα πως δεν πρέπει να τιμωρεί διαρκώς την αστική τάξη, η οποία θεωρείται πως ανήκει παραδοσιακά στην Δεξιά.
 
«Δεν μπορούμε να τιμωρούμε τον αστικό κόσμο και όσους εργάζονται. Δεν μπορούμε να έχουμε υψηλές αντικειμενικές αξίες. Δεν μπορεί να εξαιρούμε στάνες και όχι τις αποθήκες των καταστημάτων»,φέρεται να είπε ο Ανδρέας Ψυχάρης στον υπουργό Οικονομικών.

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι «ήταν η πρώτη σύσκεψη που δεν υπήρξε μπουρδολογία».
 
«Το κλίμα στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη των βουλευτών της ΝΔ με τον Γιάννη Στουρνάρα δεν ήταν κλίμα προθέσεων για να γίνει ζημιά στην κυβέρνηση» είπε, σημειώνοντας ότι «οι βουλευτές που πήγαν στη συνάντηση και στον υπουργό Οικονομικών πήγαν, με επεξεργασμένες προτάσεις για τις αδικίες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου».
 
«Αυτό που δεν έκαναν οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ το έκαναν οι βουλευτές. Οι συνάδελφοι ήταν καλά προετοιμασμένοι σε αυτά που προτείνουν, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι όλοι οι βουλευτές συμφωνούν ότι «πρέπει να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Γαλάζιος εμφύλιος

Ads
Σε έντονη αντιπαράθεση με τον υπουργό Οικονομικών ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.
 
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Βήμα ο Μ. Χαρακόπουλος είπε στον Γιάννη Στουρνάρα:
 
«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις ότι εξαιρούνται από τη φορολόγηση οι στάνες και την ίδια στιγμή να ράβουν κοστούμι 1000 – 15.000 ευρώ για κάθε κτηνοτρόφο. Δεν μπορείτε να παραπλανείτε τον Πρωθυπουργό», με τον Γ. Στουρνάρα να απαντά έξαλλος: «Περιμένω προτάσεις για ισοδύναμα. Αν έχει ο κ. Χαρακόπουλος ας μας τις πει». Η κόντρα έκλεισε με τον κ. Χαρακόπουλο, ο οποίος απάντησε: «Δεν είναι αυτή η δουλειά μου».
 
Το εμφυλιακό κλίμα διατηρήθηκε από αρκετούς βουλευτές της ΝΔ, με τον Θανάση Νταβλούρο να δηλώνει: «Θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ! Η ΝΔ θα φτάσει στο 5%», ο Μανώλης Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε τον νόμο «γονατογράφημα», η Αννα Καραμανλή καταφέρθηκε εναντίον του υπουργού λέγοντας: «Βλέπετε αριθμούς και όχι ανθρώπους», ενώ και ο βουλευτής Εβρου Αλέκος Δερμετζόπουλος κατηγόρησε τον Γιάννη Στουρνάρα πως δεν έχει διάθεση να συζητήσει αλλαγές και πως κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ για «ψυχοθεραπεία».
 
Ο βουλευτής στο υπόλοιπο Αττικής Γιώργος Βλάχος είπε στον Γιάννη Στουρνάρα με έντονο ύφος: «Μην διανοηθείτε να το φέρετε για ψήφιση πριν γίνουν αλλαγές και ξανασυζητήσουμε», ενώ και ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης είπε ότι «αν ζητήσουμε φόρο χιλίων ευρώ από συνταξιούχο των τριακοσίων, θα μας ρίξει πιστολιές».

Σκουρλέτης: Ψεύτικη εικόνα η στάση των βουλευτών

«Όλη αυτή η εικόνα μου φαίνεται πολύ ψεύτικη, όπως οι διαβεβαιώσεις Σαμαρά “όχι άλλα μέτρα”» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha, η στάση των βουλευτών της ΔΝ πραγματικά εκφράζει μια πίεση, αλλά έχει και το στοιχείο της υποκρισίας. «Να δούμε τι θα κάνουν όταν έρθουν στη Βουλή» δήλωσε.