Η έκρηξη της ελληνικής, νεοπλουτίστικης οικονομικής φούσκας είναι ακόμη πιο ισχυρή στα εγχώρια ΜΜΕ:  κλείσιμο εφημερίδων, περικοπές εκατοντάδων θέσεων εργασίας, καθυστερήσεις στις πληρωμές μισθών και είμαστε ακόμη στην αρχή. Η ελληνική ενημέρωση πληρώνει την έλλειψη ανεξαρτησίας από τα κέντρα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας που με τη σειρά της την οδήγησε να χάσει την είδηση της δεκαετίας: την επικείμενη χρεοκοπία της χώρας.

Ads

H πτώση της αξιοπιστίας των τηλεπαραθύρων συναγωνίζεται αυτήν της κυκλοφορίας του γραπτού τύπου, όπου η αναγνωστική συνήθεια τείνει τελεσίδικα να αντικατασταθεί από την επιλογή της καλύτερης προσφοράς  ανταγωνιζόμενων καταστημάτων ενοικίασης dvd. Μόνη αχτίδα φωτός η ενημέρωση στο διαδίκτυο. Αλλά ποιά ενημέρωση  σε ποιό διαδικτυακό περιβάλλον;

Οσα περισσότερα “ενημερωτικά” site εμφανίζονται, τόσο πιο  επιτακτική γίνεται η ανάγκη αποφυγής των προπατορικών αμαρτημάτων της συμβατικής δημοσιογραφίας και η πιστή εφαρμογή των αρχών της ανεξαρτησίας και των κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Την ίδια στιγμή, διάφορα περιστατικά, όπως η περιβόητη λεσβία bloger της συριακής εξέγερσης, που όπως τελικά αποδείχθηκε ήταν κάποιος ιρλανδός τρελλαμένος, υπογραμμιζουν ότι η αναζωογονητική “δημοσιογραφία των πολιτών” έχει τα όρια της: η αναγκαιότητα  επαγγελματιών δημοσιογράφων, που έχουν διδαχθεί να διασταυρώνουν τις πληροφορίες και να τηρούν τους κανόνες, όχι μόνο δεν θα εκλείψει, αλλά στις συνθήκες κρίσης του νεοφiλελευθερου οικονομικού μοντέλου ειναι αναγκαία όσο ποτέ.

Από τη στιγμή της ίδρυσης του, τρία χρόνια πριν, το Tvxs διακήρυξε και προσπάθησε να εφαρμόσει αυτές τις αρχές. Δεν απέφυγε τα λάθη και τις αδυναμίες που κουβαλάει κάθε τι καινουργιο, προσπαθώντας να μπουσουλήσει κι ύστερα να ανδρωθεί σε ένα ναρκοθετημένο περιβάλλον, αλλά η αγάπη των φίλων και η απήχηση του αποτελούν τις καλύτερες αποδείξεις ότι είνα στο σωστό δρόμο: σήμερα, η επισκεψιμότητα του ανταγωνίζεται αυτή των ενημερωτικών site που συνδεόνται με μεγάλα  συμβατικά μέσα ενημέρωσης, σε ορισμένους δείκτες (page views ανά επισκέπτη, χρόνος παραμονής στο site) κατέχει τη πρώτη θέση στην Ελλάδα ενώ η απήχηση του δεν οφείλεται σε πολυδάπανες διαφημιστικές εκστρατείες στα τρόλει ή τα λεωφορεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης: από μια θεατρική παράσταση και ένα βιβλίο ως ένα site, δεν υπάρχει καλύτερη διαφήμιση από τη διάδοση “στόμα με στόμα” ενός ενημερωτικού μέσου που αυξάνει σταθερά τους φίλους του επειδη οι φιλοι του μιλάνε και παθιάζονται για αυτό. 

Ads

Τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της google (δες γράφημα) οι επισκέψεις στο Tvxs έφτασαν το 1.693.913, αριθμό που θα ζήλευαν μεγάλα ενημερωτικά site του εξωτερικού.

image

Τώρα το Tvxs κάνει ένα βήμα παραπάνω: αναγγέλει τον …γάμο του με το theInsider.gr, ένα εγκριτο ενημερωτικό site που έχει δημιουργήσει μια ομάδα δημοσιογράφων με σημαντική θητεία στα ελληνικά ΜΜΕ και στην ελληνική υπηρεσία του BBC, επικεφαλής της οποίας βρίσκονται ο Τάσος Κοκκινίδης και ο Ανδρέας Μπελιμπασάκης. Την δουλειά του τελευταίου είχα την ευκαιρία να γνωρίσω καλύπτοντας την δεκαετία του 90 την κρίση και τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και να εκτιμήσω την τίμια και θαραλλέα στάση του, και μάλιστα σε συνθήκες έξαλλου εθνικισμού και πατριδοκαπηλείας, φαινόμενα που σχετίζονται άμεσα με τη σημερινή κατάσταση της χώρας.

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ισχύς είναι “εν τη ενώσει”: στα πλαίσια της μοναδικής για τα ελληνικά ιντερνετικά δεδομένα συνεργασίας που ξεκινάμε, το tvxs.gr θα δυναμώσει ακόμη περισότερο τον ενημερωτικό του χαρακτήρα, ενώ το the insider.gr, συνεχίζοντας να πληροφορεί το δικό του κοινό για τις εξελίξεις, θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην αρθογραφία, τα αφιερώματα και τις δημοσιογραφικές έρευνες.

Βέβαια, χρειάζεται να ειπωθεί για μια ακόμη φορά, τίποτα δεν είναι τζάμπα και ιδίως η σωστή, αδέσμευτη ενημέρωση. Παρά την μεγάλη επισκεψιμότητα του, το Tvxs εξακολουθεί να μην αποτελεί το ..αγαπημένο site πολλών διαφημιστικών εταιρειών, για ευνόητους λόγους.  Σχεδιάζουμε έτσι καινουργια προιόντα και παράλληλα  καινούργιες προτάσεις που θα βελτιώσουν τα οικονομικά μας, ενώ προς το παρόν σας καλούμε να ενισχύσετε τη προσπάθεια μας με δωρεές και με την εγγραφή σας ως Μέλη Χωρίς Σύνορα. Αυτή την περίοδο η εγγραφή συνοδεύεται από ένα δώρο πολλαπλάσιας αξίας σε όλα τα καινούργια μέλη, δηλαδή ένα δωρεάν διήμερο σε πρώτης ταξεως ξενοδοχεια.

Δεν παραγνωριζουμε ότι η οικονομική κατάσταση, ήδη δύσκολη για τους περισσότερους απο εμάς,  χειροτερεύει αλλά είπαμε, η ισχύς βρίσκεται στην ένωση των δυνάμεων μας, σύμφωνα με τις καλύτερες παραδόσεις: site ενωμένα ποτέ νικημένα. Πολύ περισσότερο οταν υποστηρίζονται από τους φίλους τους…
   
 Διαβάστε εδώ για τη φτώχεια που θέλει καλοπέραση σε καλά ξενοδοχεία.