Κι ενώ στην Ελλάδα βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να τονίζει πως «είναι η πλέον κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρώπη και την Ελλάδα», η Γερμανία κατεβάζει τον πύχη, προειδοποιώντας πως δεν πρέπει να γίνονται «όνειρα» για οριστική λύση της κρίσης την ερχόμενη Κυριακή.

Ads

 
Δεν θα πρέπει να γίνονται μη ρεαλιστικά «όνειρα», κατά τα οποία η Σύνοδος θα καταλήξει σε μία οριστική λύση της κρίσης, τόνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Η καγκελάριος έχει πει πως τα όνειρα που κτίζονται ότι αυτό το πακέτο θα σημαίνει ότι τα πάντα θα λυθούν και θα τελειώσουν μέχρι την Δευτέρα, δεν μπορούν να εκπληρωθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχουν σημαντικά βήματα σε ένα μακρύ δρόμο που θα φθάσει αργά μέσα στο επόμενο έτος και στον οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουμε περισσότερα βήματα», πρόσθεσε.

Οι συνομιλίες της γερμανικής με την γαλλική κυβέρνηση θα παραμείνουν εμπιστευτικές, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι το Σαββατοκύριακο θα δοθούν απαντήσεις σε κάποια από τα ερωτήματα που υπάρχουν για το γαλλογερμανικό σχέδιο. «Οι συζητήσεις θα γίνουν εσωτερικά και μετά θα δημοσιοποιηθούν το Σαβαβτοκύριακο, δεν θα συμβεί το αντίθετο».

Ads

Νωρίτερα, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διευκρίνισε πως η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 23 Οκτωβρίου δεν αναμένεται να παρουσιάσει οριστική λύση για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, η Ευρώπη αναμένεται να συμφωνήσει σε δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier-1) για τις τράπεζες 9%. «Χρειαζόμαστε μία ανθεκτική λύση για την Ελλάδα» σημείωσε και προσέθεσε ότι αυτή θα περιλαμβάνει μία μείωση του ελληνικού χρέους.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε είχαν ως αποτέλεσμα να περιοριστούν τα κέρδη στα χρηματιστήρια, ενώ το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλότερα επίπεδα.

Απώλειες 2,97% για το ΧΑ
 
Καταγράφοντας απώλειες 2,97%, στις 752,59 μονάδες, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τις γερμανικές δηλώσεις ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα παρουσιάσουν οριστική λύση για την κρίση χρέους στη σύνοδο κορυφής της Κυριακής.
 
«Αυτό το οποίο έπαιξε μεγάλο ρόλο είναι ότι ενώ στην αρχή υπήρχαν προσδοκίες ότι στις 23 Οκτωβρίου θα υπάρξει μια λύση για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, αυτό με κάποιες δηλώσεις σήμερα απομακρύνθηκε», σχολίασε στο Reuters η Νατάσα Ρουμαντζή, επικεφαλής ανάλυσης στην Πειραιώς Χρηματιστηριακή. Δεδομένου ότι στις αγορές δεν αρέσει η αβεβαιότητα, γι’ αυτό είδαμε την πτώση σήμερα, πρόσθεσε.
 
Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κυμάνθηκε ο τζίρος των συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 33,51 εκατ. ευρώ.
 
Σημαντικές απώλειες 7,28% κατέγραψε ο τραπεζικός δείκτης, ενώ για τις αρνητικές τους επιδόσεις ξεχώρισαν και οι δείκτες: Ταξιδίων και Αναψυχής (-6,90%), Πρώτων Υλών (-5,46%), Ασφαλειών (-5,22%) και Ακίνητης Περιουσίας (-4,30%).

Στο κόκκινο έκλεισαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω της αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι γερμανικές δηλώσεις. Αναλυτικά ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε στις 5436,70 μονάδες με απώλειες κατά 0,54% μονάδες, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε στις 3166,06 μονάδες με πτώση κατά 1,61%, ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 5859,43 μονάδες με πτώση κατά 1,81% και ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης στις 8864,30 μονάδες με πτώση κατά 1,24.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε στις 965,38 μονάδες με πτώση κατά 0,97%.

Διαβάστε επίσης: Κούρεμα 50% διαπραγματεύεται ο Άκερμαν, σύμφωνα με τη Bild