Να σχηματίσουν ένα αρραγές μέτωπο ζήτησε από τις πολιτικές και τις κοινωνικές δυνάμεις ο πρωθυπουργός και κατά την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συγκάλεσε τη Δευτέρα ενόψει της «πλέον κρίσιμης εβδομάδας για την Ελλάδα και την Ευρώπη» που έρχεται. Σήμερα, Τρίτη, ο Γιώργος Παπανδρέου συναντάται με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως θα ακολουθήσουν επαφές και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Ads

«Από το μέτωπο δεν πρέπει να περισσεύει κανείς, κοινωνικές δυνάμεις, επιχειρηματίες, συνδικάτα, κοινωνικοί εταίροι και μέσα ενημέρωσης», επισήμανε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Αναφερόμενος στην κρίσιμη εβδομάδα που έρχεται, με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών να ψηφίζεται στη Βουλή, τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, αλλά και το μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «σήμερα, έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο-καμπή, όπως και τον Ιούλιο που πετύχαμε σημαντικές αποφάσεις» αλλά υπογράμμισε ότι «από τότε μέχρι σήμερα, τα ευρωπαϊκά δεδομένα έχουν αλλάξει».

«Στόχος τις επόμενες μέρες είναι να καταλήξουμε εμείς, οι Έλληνες σε μια οριστική λύση», για να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα που υπονομεύει τις προσπάθειες για ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι «είναι η ώρα η Ευρώπη να λάβει τις σοβαρές αποφάσεις για να γυρίσουμε σελίδα, να μην κινδυνεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να χτίσουμε πάνω στις θετικές αποφάσεις του Ιουλίου». Πέρα από το ελληνικό ζήτημα, υπογράμμισε, η Ευρώπη θα συζητήσει την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, την ενίσχυση του EFSF και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια, επισήμανε πως στη διάρκειά της «συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις γύρω από τα θέματα αυτά. Με τις προσπάθειες και τις θυσίες πλησιάζουμε στο στόχο να κλείσουμε μια σελίδα του παρελθόντος. Αλλά για να δώσουμε αυτή τη μάχη, με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, είναι σημαντικό να φανούμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Μεταξύ άλλων, αυτό σημαίνει να ψηφίσει και το Ελληνικό Κοινοβούλιο το πολυνομοσχέδιο».
 
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπούλια, ο πρωθυπουργός ζήτησε αρραγές μέτωπο από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, ενώ λίγο πιο πριν είχε τονίσει την κρισιμότητα των διαπραγματεύσεων μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου και κάλεσε όλους να επιδείξουν αίσθημα ενότητας. Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ακόμη ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα καθορίσουν το μέλλον της ευρωζώνης. «Είναι η πλέον κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρώπη και την Ελλάδα», τόνισε.

Ads

Κι ο Βενιζέλος στον Παπούλια την Τρίτη
 
Την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχτεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Το ραντεβού τους έχει οριστεί για τις 13:30, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τσίπρας: Ετοιμάζουν διάδοχο κυβερνητικό σχήμα

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της αυριανής συνάντησης Σαμαρά – Παπανδρέου, αλλά και τη σημερινή συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για παράκαμψη της λαϊκής βούλησης και δημιουργία διάδοχου κυβερνητικού σχήματος.

«Μπροστά στο απόλυτο αδιέξοδο του μνημονίου και στο κύμα αγανάκτησης του λαού η εγχώρια διαπλοκή προστάζει τον Πρωθυπουργό, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά με περισσό θράσος ακόμα και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρακάμψουν τη λαϊκή βούληση και να δημιουργήσουν διάδοχο κυβερνητικό σχήμα που θα εφαρμόσει το μνημόνιο ερήμην της λαϊκής εντολής. Βάζουν την ίδια τη δημοκρατία στο απόσπασμα προκειμένου να σώσουν εαυτούς και αδιαφορούν για τη χρεοκοπία του λαού μας και της χώρας μας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιτρέψει την κακοποίηση της δημοκρατίας και τη διάλυση της κοινωνίας. Όλοι μας, από τον τελευταίο εκλεγμένο εκπρόσωπο ως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχουμε χρέος να αποτρέψουμε την καταστροφή και να προστατέψουμε τη δημοκρατία έξω από αιχμαλωσίες και δουλείες συμφερόντων και πολιτικών παρασκηνίων. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή πέραν της άμεσης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία θα αποτελεί συνειδητή επιλογή εκφυλισμού της δημοκρατίας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.