Συνεχίζονται σενέρια και ενδείξεις για την αύξηση της συμμετοχής των ιδιωτών-πιστωτών στο 50%. Σύμφωνα με δημοσίευμα της λαϊκής γερμανικής εφημερίδας Bild τις διαπραγματεύσεις διεξάγει εκ μέρους των τραπεζών ο Γιόζεφ Άκερμαν, επικεφαλής της Deutsche Bank και μέχρι πρότινος πολέμιος της αύξησης της συμμετοχής των τραπεζών στο ‘κούρεμα’ του ελληνικού χρέους. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται ωστόσο μέχρι τώρα, αν και κάνει ήδη το γύρο σε όλα τα γερμανικά ΜΜΕ. Πάντως, σήμερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου δεν πρόκειται να παρουσιάσει οριστική λύση για την κρίση χρέους, ενώ ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια για συναντήσεις με τους κορυφαίους τραπεζίτες.

Ads

Το σενάριο της αύξησης της συμμετοχής έχει ήδη διατυπωθεί από πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς με το επιχείρημα ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου φαίνεται ότι δεν επαρκούν για να καλύψουν το ελληνικό χρέος. Χθες επιβεβαιώθηκε αυτή η θέση και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που τόνισε ότι μοναδική λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι μεγαλύτερο ‘κούρεμα’.

Πάντως μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 23 Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να έχουν καταλήξει και να παρουσιάσουν μία λύση για το ελληνικό χρέος. Το δημοσίευμα της Bild, πάντως που στηρίζεται σε κυβερνητικούς και τραπεζικούς κύκλους, αμφισβητεί πως θα καταφέρουν μέχρι την Κυριακή να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή λύση ευρωκυβερνήσεις και τράπεζες. Από την πλευρά, το γερμανικό υπουργείο αρνείται, όπως αναφέρει η Deutsche Welle να δώσει συγκεκριμένη απάντηση, αλλά τονίζει ότι «εργάζεται πυρετωδώς για την προετοιμασία της συνόδου».

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες και το ενδεχόμενο μιας υποχρεωτικής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στις οποίες το κούρεμα θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Βήμα που τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα δεν βλέπουν με καλό μάτι, διότι ενδέχεται σε μια τέτοια περίπτωση το κράτος να βρεθεί ‘μεγαλομέτοχος’ σε τράπεζες.

Ads

«Αντιπαραγωγικό βήμα», χαρακτήρισε την προηγούμενη εβδομάδα την πρόταση των Ευρωπαίων ηγετών και ο κ. Άκερμαν, που φέρεται τώρα να ηγείται των διαπραγματεύσεων για την αύξηση της συμμετοχής του πλαφόν των τραπεζών, από 21% στο 50%.
Την άποψη εξάλλου, πως η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, εξέφρασε η αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Σαβίνα Λαουτενσλάγκερ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Handelsblatt που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα.

IIF: Συζητείται αναθεώρηση του PSI

Οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα συζητούσαν μια αναθεώρηση του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικού χρέους που θα περιλάμβανε μεγαλύτερες ζημίες, μόνο στο πλαίσιο ενός γενικότερου πακέτου για την διαχείριση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, δήλωσε την Δευτέρα ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα. «Αν οι επίσημοι φορείς ενδιαφέρονται να ζητήσουν από τον ιδιωτικό τομέα να επανεξετάσει το θέμα της Ελλάδας, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαδικασίας για την αντιμετώπιση των θεμάτων της κρίσης χρέους στην Ευρώπη στο σύνολό τους» υποστήριξε ο κ. Νταλάρα, σε δηλώσεις του στο Reuters.

Επιτροπεία για τα υπερχρεωμένα κράτη εισηγείται ο ΥΠΟΙΚ της Ολλανδίας

Το σενάριο της επιτροπείας για τα υπερχρεωμένα κράτη – μέλη της ευρωζώνης εισηγείται ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κες ντε Γιάγκερ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα ο Γιαν Κες ντε Γιάγκερ υποστηρίζει ότι η ενισχυμένη διακυβέρνηση της ευρωζώνης θα πρέπει να προβλέπει και αναγκαστικά μέτρα κατά των υπερχρεωμένων κρατών, συμπεριλαμβανομένου και του θεσμού της επιτροπείας.

«Σε ακραίες περιπτώσεις, μία χώρα θα μπορούσε να τεθεί υπό επιτροπεία εάν ζητήσει οικονομική βοήθεια», αναφέρει σε επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, που συνυπογράφεται από τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, Μαξίμ Βερχάγκεν.