Τα προγράμματα λιτότητας και η κρίση δημόσιου χρέους στην Ευρώπη poy τροφοδοτούν τα δεξιά κόμματα, απασχολούν το άρθρο του Stephan Kaufman για την εφημερίδα Berliner Zeitung.

Ads

O Peter Gauweiler, πολιτικός του κόμματος CSU, το οποίο συμμετέχει στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, δεν ήταν ποτέ υπέρμαχος του ευρώ: “Αν κάποιος θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα και την Πορτογαλία, τότε θα έπρεπε μάλλον να τους πει: Φύγετε από την ευρωζώνη”, δήλωσε σε δημόσια συζήτηση αυτήν την εβδομάδα.

Ο Gauweiler ξέρει τι επιθυμούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη: έξοδο από τη ζώνη του ευρώ για το ενιαίο νόμισμα». «Στη Γαλλία», αναφέρει, «το Εθνικό Μέτωπο είναι κατά του ευρώ, στην Ολλανδία οι λαϊκιστές του PVV θέλουν πίσω το φιορίνι».

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό,
βρίσκεται στο ότι παρά τα σκληρά προγράμματα χρηματοδότησης και σταθερότητας η κρίση του ευρώ δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Στα περιφερειακά κράτη γίνονται μαζικές περικοπές
στις κοινωνικές παροχές. Αύξηση φόρων, μειώσεις μισθών, περικοπές συντάξεων, το κράτος αποσύρεται όλο και περισσότερο, οδηγώντας τους λαούς στη φτώχεια. Γι΄αυτό κατηγορείται από πολλούς η ΕΕ ή το ΔΝΤ. Η οργή μεγαλώνει.

Την ίδια στιγμή, είναι σαφές ότι Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία και Ελλάδα θα πρέπει να προβούν σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές… «Το πρόγραμμα σταθεροποίησης της Ελλάδας για το 2011 απειλείται με αποτυχία», δηλώνει ο οικονομολόγος της Commerzbank, Christoph Weil.

Κατόπιν αυτών στις χώρες υπό κρίση,
αυξάνονται οι φωνές κατά του ευρώ…Αλλά ακόμη και στα πλούσια κράτη, όπως η Φιλανδία, η Γερμανία και η Ολλανδία, η δυσαρέσκεια αυξάνεται διότι θεωρείται ότι είναι αυτοί που πληρώνουν για την Ευρώπη.

Στην Ολλανδία, ο επικεφαλής του PVV, Geert Wilders
δυσανασχετεί για την βοήθεια στην Ελλάδα, λέγοντας «για μας η δουλειά, για εκείνους το σουβλάκι. Εμείς δουλεύουμε σκληρά κι εκείνοι το ρίχνουν στο ούζο». Και το κόμμα του διακηρύσσει «Ούτε σεντ για την Ελλάδα. Τόσα και λιγότερα για τους Πορτογάλους και τους Ισπανούς!».

Ads

Με το ευρώ εξευρέθη ένας αποδιοπομπαίος τράγος: «Κάθε χώρα μέλος θεωρεί ότι “κατακτάται” από το εξωτερικό. Και το ευρω-οικοδόμημα απομένει μόνο του», δηλώνει το στέλεχος της Societe Generale, Dyla Grice.