Αλλαγή δεδομένων στην τραγωδία με το αεροσκάφος της EgyptAir που εξαφανίστηκε χθες από τα ραντάρ και κατόπιν συνετρίβη μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου. Τα συντρίμμια του αεροσκάφους τελικά δεν εντοπίστηκαν και οι έρευνες συνεχίζονται με πολυεθνική δύναμη. Ανοιχτά όλα τα σενάρια. 

Ads

Χθες το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν συντρίμμια στην περιοχή που έπεσε το αεροσκάφος. Μάλιστα κυκλοφόρησαν και φωτογραφίες από τα ευρήματα. Νωρίς το βράδυ η EgyptAir ανακοίνωσε ότι πράγματι βρέθηκε το κουφάρι του αεροσκάφους επικαλούμενη επίσημη ενημέρωση του υπ. Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων Αθανάσιος Μπίνης δήλωσε ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν εξετάστηκαν και δεν προκύπτει ότι ανήκουν στο airbus της EgyptAir. 

Τα εν λόγω επιβεβαίωσε στο CNN και ο αντιπρόεδρος της EgyptAir Αχμέτ Αντέλ. «Διορθώνουμε το λάθος στην ανακάλυψη των συντριμμιών γιατί αυτό που αναγνωρίσαμε δεν ανήκει σε τμήμα του αεροσκάφους μας, οπότε η έρευνα και διάσωση συνεχίζονται» τόνισε. 

Ads

Συνεχίζονται με πολυεθνική δύναμη οι έρευνες 

Πράγματι ο χώρος της έρευνας διευρύνεται, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα επιβεβαιωμένο ίχνος ή επιπλέον στοιχείο. Στις έρευνες συμμετέχουν μέσα από την Αίγυπτο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Βρετανία, ενώ μέσα πρόκειται να στείλουν και οι ΗΠΑ. Επιπλέον, εμπορικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή συνδράμουν. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι διέταξε την εντατικοποίηση των ερευνών για τον εντοπισμό και την διερεύνηση των αιτίων της εξαφάνισης.

Όλα τα σενάρια ανοιχτά

Ανοιχτά παραμένουν στο μεταξύ, όλα τα σενάρια για την εξαφάνιση και συντριβή του αεροπλάνου. Το σενάριο να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια δεν έχει αποκλειστεί, ωστόσο, δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο ενώ πολλές αναφορές και εκτιμήσεις στα ΜΜΕ θεωρούνται ανυπόστατες. 

Η ευρωπαϊκή πλευρά περιορίζεται στο ότι όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου δήλωσε ότι το Κάιρο θεωρεί «πιθανότερο» το σενάριο τρομοκρατίας από εκείνο του τεχνικού προβλήματος, ενώ η ρωσική πλευρά πιθανολογεί ότι πρόκειται για τρομοκρατική πράξη. Το ίδιο και οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ. 

Τελευταία εκτίμηση, αυτή Αμερικανών αξιωματούχων που επικαλείται το Reuters, σύμφωνα με τις οποίες η εξέταση εικόνων από δορυφόρους δεν έχει δώσει στοιχεία για έκρηξη στον αέρα. Χθες άλλοι αξιωματούχοι της χώρας δήλωναν ότι θεωρούν πιθανό το σενάριο να είχε τοποθετηθεί βόμβα στο αεροσκάφος. Το Stratfor θεωρεί «πιθανά» σενάρια το Airbus της EgyptAir να επλήγη από πύραυλο εδάφους – αέρος ή να έπεσε λόγω έκρηξης βόμβας. 

Διαβάστε αναλυτικά: