Όλα τα σενάρια παραμένουν ζωντανά και εξετάζονται εξονυχιστικά για την εξαφάνιση και κατόπιν τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir σήμερα τα ξημερώματα νότια της Κρήτης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων από όλες τις πλευρές το σενάριο να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια είναι αυτό που προκρίνεται. 

Ads

Την αρχή έκανε η Αίγυπτος με τον υπουργό Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου να δηλώνει ότι το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης είναι πιθανότερο από μια τεχνική βλάβη. Την ίδια εκτίμηση έκαναν οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ ενώ και ο διευθυντής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας εκτίμησε ότι η συντριβή «είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια». Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το αεροσκάφος το έριξε βόμβα.

Τους φόβους περί τρομοκρατικής ενέργειας ενισχύουν ο τρόπος με τον οποίο εξαφανίστηκε και έπεσε το αεροπλάνο. Έκανε στροφή 90 μοιρών προς τα αριστερά και στη συνέχεια περιστροφή 360 μοιρών προς τα δεξιά, πριν πραγματοποιήσει βουτιά 22.000 ποδών. Κάποιοι ειδικοί πάντως εκτιμούν ότι οι συνεχείς στροφές είναι περισσότερο δείγμα δραστηριότητας στο πιλοτήριο από κάποιο μέλος του πληρώματος ή επιβάτη και όχι κάποια έκρηξη.

Παράλληλα η ματαίωση της Συνόδου των ευρωσοσιαλιστών – σε αυτήν συμμετέχει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ – εξαιτίας της πτώσης του αεροσκάφους αλλά και οι έρευνες που, σύμφωνα με γαλλικά μέσα, έχουν ήδη αρχίσει να διεξάγονται με επίκεντρο το προσωπικό του αεροδρομίου του Παρισιού, εκτιμάται πως δείχνουν ότι οι αρχές δεν θεωρούν την πτώση αεροπορικό δυστύχημα. Τις έρευνες έχουν αναλάβει από κοινού οι αιγυπτιακές και οι γαλλικές αρχές. 

Ads

Στο μεταξύ η ιστοσελίδα Νewsday247.com αναφέρει ότι το Ισλαμικό Κράτος με ανακοίνωσή του αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συντριβή του Αirbus της ΕgyptAir και υποστηρίζει ότι είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στο εσωτερικό του αεροσκάφος που προκάλεσε την έκρηξη και τη συντριβή του. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει δημοσιευθεί το κείμενο των τζιχαντιστών για την ανάληψη της ευθύνης όπως συνηθίζεται έπειτα από ανάλογες τρομοκρατικά «χτυπήματα».

Σύγχυση για τα συντρίμμια του αεροσκάφους

Σύγχυση επικρατεί στο μεταξύ για τον αν βρέθηκαν ή όχι τα συντρίμμια του αεροσκάφους. Νωρίς το βράδυ της Πέμπτης η αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε μέσω Twitter πως βρέθηκε το κουφάρι.

Η EgyptAir αναφέρει ότι «μόλις έλαβε επίσημη επιστολή από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου με την οποία ανακοινώνει την εύρεση των συντριμμιών του αεροσκάφους της πτήσης MS804 κοντά στο νησί της Καρπάθου». Βάσει αυτών, η EgyptAir «μεταφέρει ειλικρινά τη βαθύτατη λύπη της στις οικογένειες και τους φίλους των επιβατών της εν λόγω πτήσης».

Ωστόσο, το Associated Press μετέδωσε δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, Αθανάσιου Μπίνη, σύμφωνα με την οποία «μία αξιολόγηση των ευρημάτων δείχνει ότι δεν ανήκουν σε αεροπλάνο».

Διαβάστε επίσης:

Εξαφάνιση και συντριβή

Το αεροσκάφος που πραγματοποιούσε την πτήση Παρίσι – Κάιρο εξαφανίστηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης από τα ραντάρ πάνω από την Μεσόγειο. Στο Airbus επέβαιναν 66 άτομα, 56 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος.

Η επαφή με την πτήση χάθηκε στις 02:45 τα ξημερώματα (ώρα Αιγύπτου), ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν στα 37.000 πόδια και είχε ήδη μπει 16 χιλόμετρα στον αιγυπτιακό ενάεριο χώρο. 

Τα συντρίμμια βρέθηκαν νωρίτερα 230 μίλια νότιααπό το σημείο που χάθηκε και εντός του FIR Αιγύπτου. Εξετάζονται όλα τα σενάρια όμως προκρίνεται αυτό της τρομοκρατικής ενέργειας.