Τι πρέπει να γίνει για να λειτουργήσει μια αναδιάρθρωση χρέους στην Ελλάδα; Στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να απαντήσει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόσεφ Στίγκλιτς με άρθρο του στο Project Syndicate. 

Ads

Σύμφωνα με τον Τζόσεφ Στίγκλιτς για την Ελλάδα δεν θα ήταν αρκετό να κηρύξει μια απλή χρεοκοπία. Ο οικονομολόγος υποστηρίζει ότι η παντελής έλλειψη νομοθεσίας σχετικά με τη στάση πληρωμών θα εκτόξευε στα ύψη το κόστος της. 

Ο Στίγκλιτς αναφέρεται στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2012 τονίζοντας ότι η συμφωνία ήταν δυσμενής καθώς δεν συνέβαλε στην ενίσχυση της οικονομίας. 

Υπογραμμίζει ακόμη ότι οι βαριές «τιμωρίες», ως επακόλουθο της αναδιάρθρωσης, έχoυν επιδράσει αρνητικά στις υπερχρεωμένες χώρες, οι οποίες αδυνατούν να επωφεληθούν από τη διαγραφή χρέους. Αυτό συμβαίνει λόγω της απουσίας ενός καθολικού κανονισμού για το χρέους που «αναβάλει την επανεκκίνηση των εγχώριων οικονομιών και οδηγεί εκ νέου στο χάος». 

Ads

Αντίθετα, συνεχίζει, η υιοθέτηση μίας πτωχευτικής νομοθεσίας θα παράσχει το κατάλληλο έδαφος ώστε η αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους να συνιστά ευκαιρία για την ανάκαμψη της οικονομίας. Σημειώνει ακόμη ότι αυτός είναι ο λόγος που οι υπερχρεωμένες χώρες προτιμούν την αναδιάρθρωση του χρέους προς το εσωτερικό παρά του χρέους προς του εξωτερικό.