1. Τρεις «κόκκινες γραμμές» θα βάλει η Αθήνα στο έκτακτο Eurogroup, όπως αναφέρουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Γιάννης Βαρουφάκης κατά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το εν λόγω σχέδιο για συμφωνία – γέφυρα που συζητά ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να βασίζεται σε επιστολή από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία αποτιμάται από την ελληνική πλευρά ως το πρώτο δείγμα καλής διάθεσης των Βρυξελλών.

Ads

2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για την εξεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη σημερινή της τακτική ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή κύκλοι της Κομισίόν εμφανίζονται αισιόδοξοι για λύση μέχρι στις 16 Φεβρουαρίου, ενώ ο επικεφαλής της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε πως η Ευρώπη “δεν μπορεί να δεχτεί όλες τις εξαγγελίες Τσίπρα, καθώς το κλίμα στην Ευρωζώνη δεν έχει αλλάξει τόσο πολύ”. 

3. Χείρα φιλίας από Αυστρία. Αδιαμφισβήτητος στόχος είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στη Βιέννη. Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος και εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία που θα είναι επωφελής και για τους ευρωπαίους εταίρους. Θετικά ήταν και τα μηνύματα από αξιωματούχους της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, οι οποίες δήλωσαν πως θα πρέπει να υπάρξει διασφάλιση της χρηματοδότησης προκειμένου η Ελλάδα να μη βρεθεί ενώπιον ενός αδιεξόδου. Ως «προϋπόθεση για τη στήριξη προς την Ελλάδα» επισήμαναν πως είναι ο «σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων», κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά. 

4. Η Γερμανία φέρεται να εμμένει στις θέσεις της, δηλώνοντας πως περιμένει από την Ελλάδα να καταθέσεις τις προτάσεις της στο επικείμενο Eurogroup. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη συνάντηση που είχε με την καγκελάριο της Γερμανίας, κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και με δεδομένο την παραμονή της στην ευρωζώνη. Η καγκελάριος της Γερμανίας απέφυγε να απαντήσει επαναλαμβάνοντας πως το Βερολίνο περιμένει τις προτάσεις της Ελλάδας για  βιώσιμη ανάπτυξη και να γίνει συζήτηση πάνω σε αυτή. Μάλιστα υποστήριξε πως η Ευρώπη κάνει στροφή προς την ανάπτυξη.

Ads

5. Δημοσιογραφική αποκάλυψη που επιβεβαιώνει ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε πως έδινε εξάμηνη παράταση προγράμματος στον Αντώνη Σαμαρά αλλά εκείνος επέλεξε δίμηνη, έκανε ο  επικεφαλής οικονομικός αναλυτής του Channel 4, Πολ Μέησον. Υπενθυμίζεται, χθες, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε τον πρώην πρωθυπουργό ότι ήταν δική του επιλογή τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια διαπραγμάτευσης, Οπως είπε, από τις επαφές του στην Ευρώπη, πληροφορήθηκε ακριβώς πως ενώ του είχε προσφερθεί εξάμηνη παράταση του προγράμματος, εκείνος ζήτησε την δίμηνη.

6. Έντονη ελληνική παρουσία, με 41 άτομα να κατέχουν καταθέσεις άνω του ενός εκατ. ευρώ,  καταγράφεται στην λίστα των ονομάτων που δεν περιλήφθηκαν στην λίστα Λαγκάρντ, η οποία εστάλη στις ελληνικές αρχές το 2010. Διαβάστε ποιοι είναι αυτοί που δεν περιλήφθηκαν στην λίστα Λαγκάρντ.

7. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων πως «θα υπάρξουν διεκδικήσεις των κατοχικών δανείων και των αποζημιώσεων με την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων». Άμεση και αρνητική ήταν η γερμανική απάντηση. Το «όχι» ήρθε από τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Όμως το ζήτημα των αποζημιώσεων επιστρέφει στην πολιτική ατζέντα, όπως υπογραμμίζει και το AK-Distomo, γερμανική αντιφασιστική οργάνωση που υποστηρίζει την απόδοση των κατοχικών οφειλών στα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα. 

8. Τουλάχιστον δύο στους τρεις ερευνητές δημοσιογράφοι (64%) πιστεύουν ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει κατά πάσα πιθανότητα συλλέξει δεδομένα σχετικά με τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διαδικτυακών συνομιλιών τους, όπως αποτυπώνεται σε στοιχεία πρόσφατης έρευνας του Ερευνητικού Κέντρου Pew για τη Δημοσιογραφία και τα Μ.Μ.Ε. (Pew Research Center).

9. Σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φωκίδας, δύο αστυνομικά τμήματα της περιοχής άδειασαν το περασμένο Σαββατοκύριακό για να κάνει με ασφάλεια spa ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο πρώην υπουργός διαψεύδει την καταγγελία και απειλεί με μηνύσεις σε περίπτωση που δεν  ανασκευαστούν όσα υποστηρίζουν οι αστυνομικοί. Διαβάστε αναλυτικά. 

10. Τέλος δείτε τα βίντεο και διαβάστε για την «απόβαση» των σκαθαριών στις ΗΠΑ. Σαν σήμερα, 9 Φεβρουαρίου του 1964, όταν οι Beatles περνούν για πρώτη φορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και εμφανίζονται στο δημοφιλές τηλεοπτικό σόου του Ed Sullivan. Είχε προηγηθεί η μουσική απόβαση, καθώς ήδη τα τραγούδια τους είχαν βρεθεί στο νούμερο ένα τον αμερικανικών charts, και η Beatlemania εξαπλώνεται και στις ΗΠΑ. Δείτε τα βίντεο Η «απόβαση» των σκαθαριών στις ΗΠΑ (Βίντεο)