Τρεις «κόκκινες γραμμές» θα βάλει η Αθήνα στο έκτακτο Eurogroup, όπως αναφέρουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Ads

Όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο τις εν λόγω πηγές, το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Γιάννης Βαρουφάκης στους υπουργούς Οικονομικών ευρωζώνη θα έχει τρία αδιαπραγμάτευτα σημεία:

  • Την αναδιάρθρωση του χρέους
  • Τη μείωση των προωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5%
  • Τη διαχείριση των κόκκινων δανείων

Το συμβιβαστικό σχέδιο για συμφωνία – γέφυρα που συζητά ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να βασίζεται σε επιστολή από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η οποία αποτιμάται από την ελληνική πλευρά ως το πρώτο δείγμα καλής διάθεσης των Βρυξελλών.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να δήλωσε ότι η χώρα μας ζητά ενδιάμεση συμφωνία και μεταβατικό διάστημα έως τον Άυγουστο, θέλοντας να έχουν πρώτα πραγματοποιηθεί και οι δημοτικές ισπανικές δημοτικές εκλογές του Μαϊου, που θα έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλη την Ευρώπη λόγω της ανόδου των Podemos. Το πλάνο είνει από την 1η Σεπτεμβρίου θα υπάρξει το οριστικό συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και εταίρων. Το νέο πρόγραμμα εφόσον συμφωνηθεί θα αφορά στο κομμάτιτης αναδιάρθρωσης του χρέους σε ένα τεχνικό σύστημα ανταλλαγών -Swaps.

Ads

«Στη συμφωνία-γέφυρα θέλουμε τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα» λέει ο αξιωματούχος ο οποίος επεσήμανε ακόμη ότι «προτείναμε την αύξηση του ορίου για έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, κατά 8 δισ. Ευρώ».

«Οι κόκκινες γραμμές μας είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% του ΑΕΠ και η διαχείριση των κόκκινων δανείων», προσθέτει. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ο στόχος για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 είναι εξωπραγματικός και πρέπει να μειωθεί σε 1,5% του ΑΕΠ, δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,49% του ΑΕΠ.

Κατά την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά περίμενε την διακοπή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, ενώ  η εκτίμηση του ίδιου αξιωματούχου είναι πως  η Μέρκελ, ο Γιούνκερ και ο Λαγκάρντ δεν θα επιτρέψουν τη  χρεοκοπία.

Το «συμβιβαστικό σχέδιο» θα περιλαμβάνει δέκα βασικές μεταρρυθμίσεις, με την «γέφυρα» να χτίζεται μέσω της υιοθέτησης των 2/3 των υγιών μεταρρυθμίσεων του μνημονίου χωρίς τα «τοξικά» σημεία, δηλαδή το 1/3 που απορρίπτει η κυβέρνηση. Κατά αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως η συμφωνία θα μπορούσε να εκληφθεί ως τεχνική παράταση από την πλευρά των Βρυξελλών, και ως συμφωνία- γέφυρα από την ελληνική πλευρά.

Όπως προκύπτει και από επίσημες τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων την τελευταία εβδομάδα, αλλά κι από τις πηγές του υπουργείου το ελληνικό αίτημα για κατάργηση της τρόικας μπορεί να γίνει αποδεκτό, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη ανακοινώσιμη κάποια νέα φόρμουλα απευθείας επαφών.

Στο μεταξύ, στο σχέδιο αναμένεται να συμπεριληφθεί και μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ την οποία θα συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με τον επικεφαλής του οργανισμού Ανχελ Γκουρία, ο οποίος αναμένεται την Τρίτη στην Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 11:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.