Αδιαμφισβήτητος στόχος είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις, τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, στις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στη Βιέννη. Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος και εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία που θα είναι επωφελής και για τους ευρωπαίους εταίρους. 
 
Ο Αυστριακός καγκελάριος υποστήριξε συγκεκριμένα ότι πρέπει να βρεθεί λύση μεταξύ του προγράμματος που είχε συμφωνηθεί και των προσπαθειών της νέας κυβέρνησης. Πρόσθεσε δε ότι να το να βρεθεί λύση «είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση» και «θέμα σεβασμού» προς έναν νέο εταίρο. Σημείωσε ότι πρέπει να γίνεται σεβαστό και το κοινό πλαίσιο αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.  

Ads

«Στόχος κοινός μπορεί να είναι η συμφωνία για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη», είπε και πρόσθεσε:  «Έχουμε μπροστά μας μια εβδομάδα, θα συζητήσουμε στο έκτακτο Eurogroup, θα συζητήσουμε στη Συνοδό Κορυφής, στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας και θα βρούμε λύση. Θέλουμε όλοι να φτάσουμε σε λύση και πρέπει να πάρουμε σοβαρά υπόψη τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβερνήσεις, είναι θέμα σεβασμού προς τον ελληνικό λαό». Ο αυστριακός καγκελάριος σκιαγράφησε τη διαμόρφωση ενός πλαισίου χωρίς συμπληρωματικά βάρη για τον έλληνα φορολογούμενο, ενός πλαισίου που θα γεφυρώνει την ανάγκη για τήρηση των υπαρχουσών συμφωνιών, αλλά και να λαμβάνει υπόψιν και τις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης.

«Ποιος είναι ο εναλλακτικός δρόμος; Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, να δημιουργήσουμε οικονομικές δομές κατά των ατασθαλιών του παρελθόντος, να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις για νέες επενδύσεις… Κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει με αναποτελεσματικό γραφειοκρατικό δημόσιο, είναι κοινή υποχρέωση η καταπολέμηση όλων των προβλημάτων» πρόσθεσε. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος και εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία που θα είναι επωφελής και για τους ευρωπαίους εταίρους και μάλιστα στη βάση του ελληνικού σχεδίου για συμφωνία – γέφυρα, η οποία δεν θα επιβαρύνει τους ευρωπαίους πολίτες, ούτε κατά ένα ευρώ. . Σημείωσε δε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην καταλήξουμε σε συμφωνία παρά μόνο η επιμονή στο λάθος». «Αν για πολιτικούς λόγους οδηγηθούμε σε αδιέξοδο θα είναι μία απόφαση να τορπιλίσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και κανείς δεν έχει τέτοια πρόθεση» πρόσθεσε. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον αυστριακό καγκελάριο για τη δήλωσή του ότι θα πέσουν έξω όσοι «ελπίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αποτύχει» και σημείωσε ότι στο πρόσωπο του κ. Φάιμαν βρήκε έναν φίλο.  Ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέχεια υποστήριξε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν επιβαρύνει ούτε κατά ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Εξήγησε δε, ότι «το σχέδιο της Ελλάδας είναι να σταματήσει να μιλάει νέα δανεικά και να βρει μια βιώσιμη λύση για να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις της». 
 
Μάλιστα σημείωσε ότι όσοι επενδύουν στην αποτυχία της νέας κυβέρνησης «όχι μόνο θα πέσουν έξω, αλλά παίζουν παράλληλα με τον κίνδυνο της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού, της ανόδου της εθνικιστικής δεξιάς στην ΕΕ, κάτι που όπως σημείωσε συνέβη ήδη στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τιμωρίας των «κακών παιδιών» του ευρωπαϊκού Νότου, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «η εκτέλεση της Ιφιγένειας δεν θα φέρει ούριο άνεμο, αλλά θα σπείρει ανέμους που πολύ γρήγορα θα θερίσουν θύελλες». Πρόσθεσε πως στην Ελλάδα με το πρόγραμμα διαπράχθηκε ύβρις, διότι ένα πολιτικό σύστημα σε στενή διαπλοκή με την οικονομική ολιγαρχία, άφησε αυτή την ολιγαρχία στο απυρόβλητο.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ελλάδα έξω από την καγκελαρία
 
Στο μεταξύ έξω από την Καγκελαρία της Αυστρίας, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Καγκελάριο Βέρνερ Φάινμαν πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ελλάδα.

Ads

image

image
 
Αρκετοί Έλληνες και Αυστριακοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία μπροστά στο Μέγαρο της καγκελαρίας και υποδέχτηκαν με επευφημίες τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με τα οποία ζητούσαν μεταξύ άλλων τη διαγραφή χρέους για την Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός  μίλησε με τους διαδηλωτές και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους εκεί.

image

image

image