Διασφάλιση της χρηματοδότησης προκειμένου η Ελλάδα να μη βρεθεί ενώπιον ενός αδιεξόδου, ζητούν με παρεμβάσεις τους τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Όπως σημειώνουν «προϋπόθεση για τη στήριξη προς την Ελλάδα είναι ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων». 

Ads

«Πρέπει να διασφαλίσουμε χρηματοδότηση, χωρίς την οποία η Ελλάδα θα βρεθεί στο έλεος οποιασδήποτε κατάστασης πανικού των αγορών, αλλά δεν μπορούμε να πούμε απλώς χρηματοδοτούμε», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν, από την Κωνσταντινούπολη, όπου διεξάγεται η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20. Ο Σαπέν επισήμανε ότι «προϋπόθεση για τη στήριξη προς την Ελλάδα είναι ο σεβασμός των ευρωπαϊκών κανόνων».

Εν όψει της G20, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου και ο Βρετανός ομόλογός του, Τζορτζ Όσμπορν, συνέγραψαν άρθρο στην Wall Stree Journal, στο οποίο υπάρχει η εξής αναφορά για την Ελλάδα: «Έχουμε κοινό συμφέρον με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δούμε την Ελλάδα να διατηρεί και να χτίζει πάνω σε αυτή τη δύσκολη πρόοδο που κατέγραψε στις μεταρρυθμίσεις. Σε στενές διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους μας, είναι σημαντικό να εφαρμόσει η Ελλάδα μία αξιόπιστη και εκτενή προσέγγιση στις μεταρρυθμίσεις, την ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη».

Οι δύο υπουργοί τόνισαν πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται να ολοκληρωθεί η ενιαία αγορά υπηρεσιών και κεφαλαίων και ότι η Ε.Ε. πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, αναγνωρίζοντας ότι οι χώρες έχουν διαφορετικές βαθμίδες δημοσιονομικού περιθωρίου. «Υποστηρίζουμε τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, τη δημιουργία στηρικτικών πιστωτικών συνθηκών από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά και υπέρ της εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων φιλικών προς την ανάπτυξη για την ενίσχυση της παραγωγικότητας», σημείωσαν – μεταξύ άλλων – οι κ.κ. Λιου και Όσμπορν.

Ads