Νέα πυρά, προειδοποιητικά κατά τις πρώτες αναφορές, σημειώθηκαν σήμερα κατά διαδηλωτών στην Τυνησία ενώ, νωρίτερα, παραιτήθηκαν από το κόμμα του έκπτωτου προέδρου της Τυνησίας, Zine al-Abidine Ben Ali όλοι οι υπουργοί που συμμετέχουν στην μεταβατική κυβέρνηση. Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, συνελήφθησαν χθες ενώ επιχειρούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα 33 μέλη της οικογένειας του έκπτωτου προέδρου της Τυνησίας. Στην κατάσχεση της τράπεζας του γαμπρού του Μπεν Αλί προχώρησε σήμερα η μεταβατική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε επίσης ότι θα κατασχέσει τα «κινητά και ακίνητα περιουσιακά αγαθά του Δημοκρατικού Συνταγματικού Συναγερμού (RCD) αλλά και της οικογένειας του Μπεν Αλί».

Ads

Προειδοποιητικά πυρά κατά διαδηλωτών εξαπέλυσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια πορείας στο κέντρο της Τύνιδας, μπροστά από την έδρα του κόμματος του Μπεν Αλί. «Ο λαός θέλει την παραίτηση της κυβέρνησης», φώναζαν οι διαδηλωτές, που κρατούσαν πανό, τα οποία έγραφαν: «Δε σας φοβόμαστε πια, προδότες» και «έξω το RDC». Οι διαδηλωτές προχώρησαν προς τα γραφεία του RDC παραμερίζοντας τα οδοφράγματα που είχε στήσει η αστυνομία στη λεωφόρο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα.

Τα άρματα μάχης που είχαν αναπτυχθεί εδώ και πολλές ημέρες μπροστά από την έδρα του κόμματος δε βρίσκονταν εκεί σήμερα το πρωί. «Είμαι μαζί σας. Δεν θα ανοίξουμε πυρ εναντίον σας. Το σημαντικό είναι η διαδήλωση να είναι ειρηνική», είπε στο πλήθος ένας συνταγματάρχης που προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα των διαδηλωτών και τον χειροκρότησαν.

Παραιτήθηκαν όλοι οι υπουργοί από το κόμμα του Μπεν Αλί

Ads

‘Ολοι οι υπουργοί της μεταβατικής κυβέρνησης της Τυνησίας που ανήκουν στο κόμμα του έκπτωτου προέδρου Ζιν Αμπιντίν Μπεν Αλι, “Συνταγματικός Δημοκρατικός Συναγερμός” (RCD), παραιτήθηκαν από αυτό, ύστερα από τη λαϊκή πίεση για στέρηση από το RCD οιασδήποτε μορφής εξουσίας ή για διάλυσή του.

Η μεταβατική κυβέρνηση ελπίζει με αυτή την εξέλιξη να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του υπουργικού συμβουλίου και να επέλθει κοινωνική ηρεμία. Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούσι και ο πρόεδρος της Τυνησίας Φουέντ Μπάζα παραιτήθηκαν από το RCD στις αρχές της εβδομάδας. Παράλληλα, ο Συνταγματικός Δημοκρατικός Συναγερμός (RCD), ανακοίνωσε σήμερα τη διάλυση του Πολιτικού Γραφείου του εξαιτίας της παραίτησης πολλών από τα μέλη του.

Ο Τυνήσιος πρώην πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Γανούσι, σε τηλεφωνική επικοινωνία είπε στον Μπεν Αλί, να μην επιστρέψει στη χώρα, όταν ο τελευταίος του εξέφρασε τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Νατζίμπ Σεμπί, πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης και τωρινός υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης στην κυβέρνηση συνασπισμού, ανέφερε ότι ο διάλογος μεταξύ Γανούσι και Μπεν Αλί έγινε τηλεφωνικά.

Παράλληλα, ο δημοσιογράφος Ταουφίκ Μπεν Μπρικ έγινε σήμερα το δεύτερο πρόσωπο που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία, μετά τον Μόνσεφ Μαρζούκι, ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Κογκρέσου για τη Δημοκρατία, ο οποίος επέστρεψε στην Τυνησία την Τρίτη από την εξορία του στη Γαλλία.

Για ακόμα μία μέρα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις στη χώρα, χθες, με εκατοντάδες διαδηλωτές να καλούν τους άλλοτε συνεργάτες του Μπεν Αλί να εγκαταλείψουν την εξουσία. Σύμφωνα με το BBC πάντως, οι δυνάμεις καταστολής δεν έκαναν χρήση χημικών ή κανονιών νερού αυτή τη φορά. Όπως ανακοινώθηκε, μειώθηκαν οι ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η κίνηση στους δρόμους σημειώνει και πάλι αύξηση ενώ στα νέα δωρεάν ενημερωτικά έντυπα έκαναν την εμφάνισή τους και πολιτικές γελοιογραφίες.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ο μεταβατικός ηγέτης της χώρας, Fouad Mebazaa, υποσχέθηκε ριζική διακοπή με το παρελθόν, ανεξάρτητη δικαιοσύνη και ελευθερία για τα μέσα ενημέρωσης. Σε μια άλλη εξέλιξη, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, αλλά και την απόφαση της να αναγνωρίσει όλα τα εκτός νόμου πολιτικά κόμματα .

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τις ταραχές που προκάλεσαν την πτώση του καθεστώτος του Μπεν Αλί έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 100 άτομα. Η μεταβατική κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει τριήμερο πένθος «εις μνήμη των θυμάτων των προσφάτων επεισοδίων».

Κατάσχεση τράπεζας συγγενή του Μπεν Αλί

Η νέα κυβέρνηση της χώρας προχώρησε σήμερα στην κατάσχεση της τράπεζας του γαμπρού του έκπτωτου προέδρου Μπεν Άλι. Η Ziytouna Bank, η πρώτη ισλαμική τράπεζα της Τυνησίας, είχε αρχίσει να λειτουργεί πέρυσι. Ανήκει στον Σάχερ Ματέρι, κορυφαίο επιχειρηματία της Τυνησίας παρόλο που είναι μόλις λίγο μεγαλύτερος από 30 ετών.

Η εταιρεία χαρτοφυλακίου Princess Holding του Ματέρι συνεισέφερε το 51% των 30 εκατομμυρίων δολαρίων που ήταν το κεφάλαιο εκκίνησης. «Η Ziytouna Bank τέθηκε υπό την επιτήρηση και την παρακολούθηση της κεντρικής τράπεζας», μετέδωσε η τηλεόραση.

Η νέα ηγεσία της Τυνησίας έχει ανακοινώσει ότι θα ερευνήσει τα πρόσωπα εκείνα που συγκέντρωσαν μεγάλο πλούτο επί της προεδρίας του Μπεν Άλι. Αυτό ανοίγει το δρόμο για πιθανή αναδιανομή περιουσιακών στοιχείων και προκαλεί εν δυνάμει πονοκεφάλους σε ξένους εταίρους. Ο Ματέρι, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο Ντουμπάι, έχει δηλώσει πως είναι έτοιμος να υποβληθεί σε οποιονδήποτε έλεγχο από τη νέα κυβέρνηση. Η αυτοκρατορία του εκτείνεται από τα μέσα ενημέρωσης ως τον τραπεζικό τομέα και τις τηλεπικοινωνίες.

Στο μεταξύ, η ΕΕ επανέλαβε σήμερα ότι εξετάζει τη δυνατότητα να παγώσει περιουσιακά στοιχεία του Μπεν Άλι και της οικογένειάς του και ανακοίνωσε πως μια απόφαση για το θέμα αυτό μπορεί να ληφθεί το αργότερο μέσα σε δέκα ημέρες.

Μπλόκαραν φορτίο με χημικά

Οι γαλλικές αρχές εντόπισαν και σταμάτησαν χθες ένα αεροσκάφος γεμάτο με «υλικό για την επιβολή της τάξης» που είχε προορισμό την Τυνησία, λίγες ώρες πριν από την πτώση του προέδρου Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, όπως έγινε γνωστό από πηγή του αεροδρομίου Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Φρανσουά Μπαρουάν, επιβεβαίωσε ότι στις 14 Ιανουαρίου η Γαλλία «αναχαίτισε» το υλικό αυτό που είχε παραγγείλει το καθεστώς του Μπεν Άλι από μια γαλλική εταιρεία. Μεταξύ άλλων στο φορτίο του αεροπλάνου περιλαμβάνονταν δακρυγόνα και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Η πηγή του αεροδρομίου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι τελωνειακοί μπλόκαραν το φορτίο κατόπιν παρέμβασης του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.

Το περιοδικό Marianne, στην ιστοσελίδα του, εξήγησε ότι επρόκειτο για παραγγελία του προέδρου Μπεν Άλι σε ένα γαλλικό όμιλο που ειδικεύεται στην εξαγωγή αστυνομικών στολών και εξοπλισμού.

Στο μεταξύ, η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία τόσο του Μπεν Άλι όσο και του προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, Λοράν Γκμπαγκμπό. Η υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας δήλωσε ότι η απόφαση αυτή έχει άμεση ισχύ και αφορά όχι μόνο τον πρώην πρόεδρο της Τυνησίας αλλά και τα μέλη του περιβάλλοντός του.