Στην απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων που παρέμεναν ακόμη στις φυλακές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του ισλαμιστικού κινήματος Ενάχντα που είχε τεθεί εκτός νόμου, προχώρησε σήμερα η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Τυνησίας, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Νατζίμπ Σέμπι.

Ads

Μεταξύ αυτών που απελευθερώθηκαν βρίσκεται και ο αντιφρονών δημοσιογράφος Φάχεμ Μπουκαντούς, ο οποίος είχε καταδικαστεί στις 6 Ιουλίου σε φυλάκιση τεσσάρων ετών.

Νωρίτερα σήμερα, χιλιάδες Τυνήσιοι βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Τύνιδας και άλλων μεγάλων πόλεων ζητώντας την απομάκρυνση από τη μεταβατική κυβέρνηση όλων των στελεχών του παλαιού καθεστώτος και τη διάλυση του κόμματος του έκπτωτου προέδρου Μπεν Άλι. Οι διαδηλώσεις αυτές οργανώθηκαν πριν από την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η οποία ενδέχεται να πραγματοποιηθεί αύριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες η αστυνομία αυτή τη φορά δεν διέλυσε τη διαδήλωση παρ’ ότι παρακολουθούσε στενά τους διαδηλωτές ενώ δεν σημειώθηκαν επεισόδια. Τα αιτήματα των διαδηλωτών αφορούσαν επίσης ένα νέο κοινοβούλιο, ένα νέο σύνταγμα και την εγκαθίδρυση ενός νέου δημοκρατικού πολιτεύματος.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν στην επαρχία, σε πόλεις όπως το Σίντι Μπουζίντ, η Ρεγκέμπ, το Κασερίν και η Τάλα. Οι περιοχές αυτές, στην κεντρική Τυνησία, αποτέλεσαν εξάλλου την «καρδιά» της λεγόμενης «Επανάστασης του Γιασεμιού» που οδήγησε στην ανατροπή του Μπεν Άλι. Στο Μπεν Γκεντάν οι διαδηλωτές κρατούσαν φέρετρα για να γιορτάσουν συμβολικά την «κηδεία» του κόμματος του Μπεν Άλι. Έβαψαν επίσης ένα αστυνομικό τμήμα το οποίο είχε πυρποληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου και το οποίο το μετονόμασαν σε «τμήμα της επανάστασης της 14ης Ιανουαρίου».

Ads

Το κόμμα του Μουστάφα Μπεν Τζάαφαρ, Δημοκρατικό Φόρουμ για την Εργασία και την Ελευθερία (FDTL), που εκπροσωπείτο στο υπουργικό συμβούλιο με έναν υπουργό, ανακοίνωσε πάντως σήμερα ότι αποσύρεται οριστικά από την κυβέρνηση και ζήτησε νέες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Η κυβέρνηση του Γανούσι έχει ήδη αποδυναμωθεί μετά την αποχώρηση, την Τρίτη, τριών υπουργών που προέρχονταν από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών.

Ο Μπεν Άλι έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία, οι αρχές της οποίας του απαγόρευσαν σήμερα κάθε πολιτική δραστηριότητα αναφορικά με την κατάσταση στη χώρα του, από την οποία έφυγε στις 14 Ιανουαρίου, μετά από 23 χρόνια στην εξουσία.

Από τις ταραχές που συγκλόνισαν τη χώρα από τα μέσα Δεκεμβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους 78 άνθρωποι ενώ άλλοι 94 τραυματίστηκαν. Ωστόσο, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι περισσότεροι από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά, επτά αυτοκτόνησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και περισσότεροι από 40 σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μέσα στις φυλακές. Σύμφωνα με την ίδια την επόμενη εβδομάδα αξιωματούχοι του ΟΗΕ θα μεταβούν στην Τυνησία για να βοηθήσουν στις έρευνες αναφορικά με τις ταραχές και να συμβουλεύσουν τη νέα κυβέρνηση σε θέματα δικαιοσύνης και μεταρρυθμίσεων.

«Όσοι διέπραξαν δολοφονίες και άλλες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να προσαχθούν σε ανεξάρτητο δικαστήριο» σημείωσε η Πιλάι τονίζοντας ότι «χωρίς δικαιοσύνη δεν θα έχουμε αληθινή ειρήνη και συμφιλίωση στην Τυνησία».

Στο μεταξύ, η Ελβετία ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να «παγώσει» άμεσα όλα τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν ο Μπεν Άλι και μέλη του περιβάλλοντός του στη χώρα. Παράλληλα, η τυνησιακή τηλεόραση μετέδωσε ότι 33 μέλη της οικογένειας του Ζιν ελ-Αμπιντίν Μπεν Αλι συνελήφθησαν ως ύποπτοι για «εγκλήματα κατά της Τυνησίας», ενώ ταυτόχρονα παρουσίαζε εικόνες από χρυσό και κοσμήματα που κατασχέθηκαν.

Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τυνησίας μετέδωσε ότι ξεκίνησε δικαστική έρευνα για τον πρώην πρόεδρο και την οικογένειά του για «παράνομες» συναλλαγές. Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα της Τυνησίας (BCT) διαβεβαίωσε ότι στα αποθέματα χρυσού που διαθέτει δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι μέλη της οικογένειας του Μπεν Άλι έφυγαν από τη χώρα παίρνοντας μαζί τους χρυσό βάρους 1,5 τόνου.

Κριτικός ο γαλλικός τύπος για τη στάση της χώρας

Εν τω μεταξύ στη Γαλλία συνεχίζονται οι κόντρες αναφορικά με τα όσα συνέβησαν στην Τυνησία. «Aπορριπτέα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Λιμπερασιόν σήμερα, που αφορά την υπουργό εξωτερικών Άλιό-Μαρί, για την οποία κανείς δεν δείχνει πρόθυμος να συγχωρήσει «το παραπάτημά» της 11ης Ιανουαρίου, όταν εμφανίσθηκε στο Κοινοβούλιο προτείνοντας αστυνομική υποστήριξη στον Μπεν Άλι, για την αντιμετώπιση των επεισοδίων.

«Κωφή και τυφλή η γαλλική προεδρία, μέχρι την ώρα της φυγής του Μπεν Άλι» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της σατιρική εφημερίδα Canard enchaine, η οποία αποκαλύπτει ότι την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου, λίγες ώρες πριν τη φυγή του Μπεν Άλι, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Τυνησία έστελνε στο υπουργείο Εξωτερικών το σημείωμα διαβεβαιώνοντας ότι ο Μπεν Άλι «είχε ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης». Έτσι όταν ο Νικολά Σαρκοζί κάλεσε έκτακτη σύσκεψη την Παρασκευή, βρέθηκε μόνος με τον Φρανσουά Φιγιόν αφού όλοι οι σημαντικοί υπουργοί και η Άλιό-Μαρί, είχαν φύγει από την πρωτεύουσα για το Σαββατοκύριακο.

Αντίθετα, μέσα από τις διαρροές του WikiLeaks, οι Γάλλοι μαθαίνουν ότι ο αμερικανός πρεσβευτής στην Τυνησία, εδώ και δύο χρόνια ενημέρωνε την Ουάσιγκτον για τον «μαφιόζικο χαρακτήρα της κλίκας Μπεν Άλι», μιλούσε για «το μίσος που έτρεφε ο λαός προς τη λαίμαργη οικογένεια» και συμβούλευε ότι το ενδιαφέρον θα έπρεπε να στραφεί προς τον στρατό και τον πρώην υπουργό άμυνας Kamel Morjane. Η ξαφνική τελικά απόφαση του Μπεν Άλι να εγκαταλείψει τη χώρα θεωρείται πλέον ότι οφείλεται σε υπόδειξη του στρατού, ο οποίος είχε την υποστήριξη των Αμερικάνων, χωρίς να υπάρξει ενημέρωση προς τη Γαλλία.

«Οι Γάλλοι έχουν εισχωρήσει παντού στην Τυνησία. Στους οικονομικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς κύκλους και κανένας στο Παρίσι δεν θέλησε να δει τον εύθραυστο χαρακτήρα του καθεστώτος» δηλώνει στην εφημερίδα διπλωματικό στέλεχος προσθέτοντας: «συχνά διορίζουμε διπλωμάτες που δεν γνωρίζουν καλά τη χώρα και δεν αγαπούν τους κατοίκους».

Εν τω μεταξύ νέες αποκαλύψεις έρχονται στην επιφάνεια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του περιοδικού Marianne2 ένα φορτηγό-αεροπλάνο με κοντά 7 τόνους υλικό για την επιβολή της τάξης, ανάμεσά τους δακρυγόνα, ήταν έτοιμο να απογειωθεί για την Τυνησία, την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου. Ήταν παραγγελία του Μπεν Άλι προς την γαλλική εταιρεία Sofexi που ανήκει στο ιδιωτικό συγκρότημα Marcx, που είναι ειδικευμένo στον τομέα. Το γαλλικό τελωνείο εμπόδισε τελευταία στιγμή το αεροπλάνο να απογειωθεί και το φορτίο παραμένει μπλοκαρισμένο στο αεροδρόμιο Ρουασί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνει στο blog του ο ειδικευμένος στα θέματα άμυνας δημοσιογράφος Ζαν- Ντομινίκ Μερσέ οι τελωνειακοί μπλόκαραν το αεροπλάνο «ύστερα από εντολή υψηλά ιστάμενου προσώπου στην προεδρία».

Στον πολύ γνωστό όμως ιστότοπο Rue 89 του πρώην διευθυντή της Μοντ, αμφισβητείται ότι η απαγόρευση απογείωσης οφείλεται σε πολιτική εντολή, αλλά σε γραφειοκρατική διαδικασία του τελωνείου, που λόγω Σαββατοκύριακου προέβλεπε να ολοκληρώσει τον έλεγχο του φορτίου τη Δευτέρα.

Εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Φρανσουά Μπαρουάν, επιβεβαίωσε ότι στις 14 Ιανουαρίου η Γαλλία «μπλόκαρε» το υλικό που είχε παραγγείλει το καθεστώς του Μπεν Άλι. Για περαιτέρω εξηγήσεις το γαλλικό υπουργείο άμυνας φέρεται ότι παρέπεμψε στο υπουργείο εσωτερικών που με τη σειρά του παρέπεμψε στην Προεδρία, που επίσης παρέπεμψε στο υπουργείο Εξωτερικών. Έτσι η Γαλλία συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από την «τυνησιακή ομίχλη» και να συνειδητοποιεί ότι έχει χάσει για τα καλά το τρένο «Παρίσι- Τύνιδα» όπως σημειώνει η Canard Enchainee.