Ο γνωστός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδοβαρ στην καθημερινή του στήλη στην eldiario, μας μεταφέρει ό,τι πιάνει η ευαίσθητη κεραία του, στα χρόνια της καραντίνας. Ανάμεσα στις απόψεις που μας μεταφέρει, ήταν η διαπίστωση ενός ψυχολόγου, πως η καραντίνα απ’ ότι φαίνεται έχει συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία μιας μεγάλης μερίδας ασθενών του.  Το ίδιο υποστηρίζει και η ψυχολόγος – δραματοθεραπεύτρια Βάσω Παπάλη όπως λέει μιλώντας στο tvxs.gr, ενώ ο καρδιολόγος Ηλίας Γιαλάφος, μας εξηγεί, πως η υποχώρηση του στρες, συνθήκη που λειτουργεί παρηγορητικά σε όλους αλλά κυρίως σε άτομα με αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη, είχε επίσης σαν αποτέλεσμα, την κάθετη υποχώρηση των εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Σε κάθε περίπτωση, για την ώρα η καραντίνα μας δείχνει σε νούμερα, πόσο επιβλαβές είναι στην υγεία μας το καθημερινό στρες, που μας προκαλούν οι εντατικοί ρυθμοί.

Ads

Δεν χρειάζεται να τρέξω να προλάβω όσα με αγχώνουν

Ο Πέδρο Αλμοδοβάρ, φαίνεται να κατανοεί απόλυτα γιατί κάποια άτομα, όπως γράφει, νιώθουν καλά μέσα σε αυτή τη συνθήκη γιατί «… τα προβλήματα τους φαίνονται πιο μικρά τώρα. Επίσης το ότι δεν χρειάζεται να αγωνίζονται για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας, τους απελευθερώσει από το στρες».

Αυτή φαίνεται να είναι επίσης η άποψη των ψυχολόγων. «Φαίνεται ότι η καραντίνα, έχει φέρει μια εύνοια σε θεραπευόμενους με κατάθλιψη και ανθρώπους με έντονα θέματα άγχους, ακόμη και με οργανωμένη αγχώδη διαταραχή, καθώς δεν χρειάζεται να τρέξουν να ανταποκριθούν σε προσδοκίες, μέσα σε φρενήρεις ρυθμούς. Θα χρησιμοποιήσω τα λόγια μιας θεραπευόμενης μου: Δεν πάγωσε μόνο ο χρόνος, πάγωσε και η ζωή.   Έτσι  δεν χρειάζεται να τρέξω να προλάβω όσα με αγχώνουν όπως καριέρα, σχέσεις κλπ.» λέει Β. Παπάλη, προσθέτοντας ότι το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια, έχει ακούσει  από πολλούς.

Ads

Όπως εξηγεί η ομάδα που νιώθει μεγαλύτερη απελευθέρωση, είναι τα άτομα με κατάθλιψη. «Αισθάνονται ότι έρχονται σε μια ίση μοίρα με όλους τους άλλους γιατί μέχρι πρότινος, ήταν εκείνοι μόνο που απομονώνονταν στο σπίτι τους. Τώρα έχουν σταματήσει τα πάντα για όλους. Μπορεί να είναι προσωρινή αυτή η ανακούφιση αλλά είναι ανακούφιση για αυτούς»

Η ψυχολόγος υπογραμμίζει, ότι οι εξυπηρετούμενοι της, είναι άνθρωποι που μπορούν να καλύψουν τα προσωπικά τους έξοδα και την ψυχοθεραπεία τους. «Με αυτή την έννοια, δεν έχουν ακόμα πολλή σοβαρή ανησυχία για την επιβίωση τους. Αυτό το άγχος, είναι κάτι που πιθανά αντιμετωπίσουμε σε δεύτερη φάση, όταν οι άνθρωποι θα έρθουμε αντιμέτωποι, με τα αποτελέσματα στην οικονομία».

Στην ερώτηση μας ποια ομάδα παρουσιάζει εντονότερο στρες αυτή την περίοδο απαντά: «Οι μητέρες σαφώς είναι πιο επιβαρυμένες, γιατί είναι κλειστά τα σχολεία που είναι ένας χώρος, όπου μπορούν να εμπιστευτούν τα παιδιά, ώστε να έχουν ελευθερία κινήσεων είτε στη δουλειά είτε στην προσωπική τους ζωή». Σε σχέση με την ψυχολογία των παιδιών, τόσο η ίδια όσο και η καθηγήτρια Ε.Π. δηλώνουν πως, αυτό εξαρτάται από την κατάσταση των γονέων. «Τα παιδιά των οποίων οι γονείς, αξιοποιούν την κατάσταση ώστε να έρθουν πιο κοντά τους, είναι χαρούμενα. Τα άλλα που ζουν σε ένα πολεμικό κλίμα ή ένα κλίμα αδιαφορίας, είναι επιβαρυμένα.».

Η Β. Παπάλη, υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, για τα οποία η συνθήκη της καραντίνας, είναι ό,τι χειρότερο. «Το συνηθέστερο είναι η κακοποίηση γυναικών από τους άνδρες τους».

Από τα 7 περιστατικά εμφραγμάτων που είχαμε στη βάρδια, έχουμε 2

Τη στιγμή που οι ψυχολόγοι διαπιστώνουν, τα παραπάνω, οι γιατροί σε όλο τον κόσμο, διαπιστώνουν καθημερινά, μείωση των περιστατικών εμφραγμάτων αλλά και εγκεφαλικών επεισοδίων που καταλήγουν στα νοσοκομεία. Αυτό διαπιστώνεται και στην Ελλάδα, όπως μας λέει ο Ηλίας Γιαλάφος, καρδιολόγος στο Αιγινήτειο.

«Στα 7 περιστατικά εμφραγμάτων που είχαμε στην εφημερία, σήμερα έχουμε 2. Είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων αυτό. Καταρχήν, οι άνθρωποι, δεν έρχονται εύκολα στα νοσοκομεία, επομένως, μπορεί να περάσει κάποιος ένα ήπιο έμφραγμα και να μην το μάθει ποτέ και να μην καταγραφεί» εξηγεί ο γιατρός και προσθέτει:

«Πέραν τούτου όμως, η μείωση του στρες, κυρίως του εργασιακού έχει συμβάλει πολύ. Κοιμόμαστε περισσότερο, δεν τρέχουμε από τις 6 να προλάβουμε λεωφορεία ή εκκρεμότητες εργασιακές, θρεφόμαστε καλύτερα, περπατάμε πολύ γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ξεσκάσουμε, επομένως διατηρούμαστε σε καλύτερη υγεία και πιο ήρεμοι» λέει ο Ηλ Γιαλάφος και υπογραμμίζει, ότι τα άτομα που γνωρίζουν πως πάσχουν από καρδιοαγγειακές παθήσεις, ακολουθούν πιο πιστά αυτές τις ημέρες τους ιατρικούς κανόνες. «Είναι σπίτι, δεν έχουν χίλια πράγματα στο κεφάλι τους, δεν ξεχνούν να πάρουν τα χάπια τους. Γενικά έχουν λιγότερο άγχος και είναι πιο προσεκτικοί. Ακόμα καπνίζουν και πίνουν λιγότερο στο σπίτι, γιατί συνήθως υπάρχει η παρουσία των παιδιών και γενικά διατηρούν σε καλύτερη κατάσταση το καρδιοαγγειακό τους σύστημα», εξηγεί ο γιατρός και ταυτόχρονα προειδοποιεί πως «Θα πρέπει ωστόσο να προσέχουμε όλοι, γιατί αν παραταθεί η καραντίνα, μπορεί να αλλάξει η εικόνα αυτή και πως καλό είναι, να μην γίνει ο φόβος του κορωνοϊού, αιτία να παραβλέπουμε ανησυχητικά συμπτώματα.

Οι επιστήμονες στο εξωτερικό, προσθέτουν στις παραπάνω αιτίες και την υποχώρηση της ατμοσφαιrικής ρύπανσης. «Η λήψη αυστηρών μέτρων ως προς την κυκλοφορία μπορεί να έχει μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της ρύπανσης. Η απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, η απαγόρευση πολλών πτήσεων και η διακοπή λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων έχουν οδηγήσει στην μείωση των επιπέδων τοξικών ουσιών και ίσως να συμβάλλει αυτή η αλλαγή στην ατμόσφαιρα στην μικρότερη επίπτωση εμφραγμάτων.»

Η ίδια εικόνα παντού

Μια ματιά στον υπόλοιπο κόσμο, μας δίνει την ευρύτερη εικόνα. Στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου George Washington στην Ουάσινγκτον, εκτιμάται ότι είχαν μόνο δύο ή τρεις περιπτώσεις εμφραγμάτων τις τελευταίες 3 εβδομάδες, όταν συνήθως βλέπουν 3 εμφράγματα την εβδομάδα, με ετήσιο όγκο των 120-150 περιπτώσεων.

Στην περιοχή της Λομβαρδίας της Ιταλίας, τα ποσοστά των προσερχόμενων εμφραγμάτων μυοκαρδίου,  μειώθηκαν κατά 70%. To ίδιο και στην Ισπανία.  Στην πρωτεύουσα της τη Μαδρίτη, η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη, σύμφωνα με τους ιατρούς του νοσοκομείων.

Σε μεγάλη Καρδιολογική Κλινική της Μαδρίτης βλέπουν 3-4 ασθενείς με έμφραγμα εβδομαδιαίως, ενώ ο φυσιολογικός αριθμός θα ήταν περίπου τρεις ασθενείς κάθε μέρα. Και αυτό είναι μόνο για τα εμφράγματα, γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται άλλα οξέα στεφανιαία επεισόδια, όπως ασταθή στηθάγχη, τα οποία επίσης έχουν μειωθεί, όπως μας λέει ο καρδιολόγος Ηλ. Γιαλάφος.