Η ισορροπημένη διατροφή αποτελεί ένας από τους παράγοντες ευζωίας στην καθημερινή ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Το CNBC ρώτησε πέντε γιατρούς και διατροφολόγους του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ να δώσουν συμβουλές για τα πιο επωφελή τρόφιμα για την υγεία μας.

Ads

Ποιες είναι οι πιο «καλές» τροφές για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου μας, για την εξασφάλιση μιας μακράς και υγιούς ζωής και φυσικά για τη διασφάλιση της ευεξίας και της καλής μας κατάστασης συνολικά;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τους ειδικούς του Χάρβαρντ μέχρι τον γκουρού του ευ ζην, Ντίπακ Τσόπρα, οι διατροφικές μας συνήθειες είναι πολύ σημαντικές, καθώς διαμορφώνονται σε καθημερινή βάση και η επίδρασή τους είναι σωρευτική.

Οι επιλογές μας λοιπόν στο τι τρώμε κάθε ημέρα  έχουν σημασία. Τι επέλεξαν οι ειδικοί από τις τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας;

Ads

1.) Οι παρεξηγημένες «πρασινάδες». Πρώτα στη λίστα έρχονται τα πράσινα και φυλλώδη λαχανικά. Το να καταναλώνουμε σπανάκι, κέιλ και οποιοδήποτε άλλο πράσινο λαχανικό -συνήθως για τη σαλάτα μας- είναι μείζονος προτεραιότητας.

Υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, η κατανάλωση των οποίων συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος κατάθλιψη.

Περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες Α και C, φολικό οξύ, σίδηρο, βιταμίνη K, ασβέστιο και κάλιο.

2.) Όλα τα «berries». Τα γνωστά μας μούρα, είτε είναι μπλε είτε κόκκινα, περιέχουν τα πολυπόθητα αντιοξειδωτικά. Το να έχουμε στη διατροφή μας φρούτα σε καθημερινή βάση είναι «must», αλλά το να προτιμά κανείς αυτή την «οικογένεια» από τις πολλές ποικιλίες φρούτων, έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Ιδίως τα μωβ μούρα αποτελούν το «ιερό δισκοπότηρο» των τροφών που προωθούν τη μακροζωία, καθώς οι αντιοξειδωτικές τους ουσίες προστατεύουν τον οργανισμό πολλαπλώς τόσο από τη φλεγμονή όσο και από τη γήρανση. Είναι «ασπίδα» για το σώμα μας, βοηθούν στην καλή υγεία των ματιών μας, του εγκεφάλου μας, καθώς και στην ανάρρωση των μυών μας. Ένα στοιχείο που τα κάνει ιδιαίτερα πολύτιμα είναι και η χαμηλή τους περιεκτικότητα σε ζάχαρη συγκριτικά, ας πούμε, με τις μπανάνες και τα μάνγκος.

3.) Ψάρια και άπαχες πρωτεΐνες. Τόσοι οι γιατροί όσο και οι διατροφολόγοι ενθαρρύνουν τον κόσμο να περιορίσουν την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και να στραφούν σε άλλες υγιεινότερες επιλογές τροφών.

Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται τα αυγά, ο σολομός, ο τόνος και το τόφου.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο σολομός έχει βιταμίνη B που βοηθάει την εγκεφαλική λειτουργία, ενώ τα ψάρια και τα οστρακοειδή έχουν και χαμηλότερη χοληστερόλη, έναντι του κόκκινου κρέατος, οπότε προτιμάτε για την καλή κατάσταση της καρδιάς μας.

4.) Τα όσπρια. Μπορεί ως παιδιά να μην τα συμπαθούσαμε ιδιαίτερα, μεγαλώνοντας όμως οι ανάγκες του οργανισμού σε κάνουν φυσικά να στρέφεσαι στη  κατανάλωσή τους. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία, μαγνήσιο και σίδηρο. Από τις καλύτερες επιλογές απ’ αυτή την οικογένεια τροφίμων είμαι οι φακές, τα φασόλια τα μαυρομάτικα, τα ρεβύθια, η σόγια, τα κόκκινα φασόλια.

5.) Ξηροί καρποί και σπόροι. Όσο μικροσκοπικά είναι τόσο «θησαυρός» αποδεικνύονται για την υγεία μας, με ω3 λιπαρά που αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες και διατηρούν υγιή τα εγκεφαλικά μας κύτταρα.

Οι ηλιόσποροι, ας πούμε, είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Β5, ενώ και τα φουντούκια, τα φιστίκια και τα πεκάν, έχουν να προσφέρουν πολύτιμα συστατικά στον οργανισμό μας